Dělení vín – Česká republika

Dělení vín – Česká republika

Barva vína

  • bílé víno
  • růžové víno
  • červené víno

Více zde: Barva vína

 

Zbytkový cukr ve víně

Tichá a jiná než šumivá vína:

Šumivá vína:

Více zde: Zbytkový cukr ve víně

 

Způsob výroby

Více zde: Dělení tichých vín v České republice

 

Označení

  • víno bez chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení nebo tradičního výrazu
  • víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO)
  • víno s chráněným označením původu (CHOP)
  • víno s tradičním výrazem

Více zde: Česká republika (tradiční výrazy)

 

Legislativa

Více zde: Víno originální certifikace (VOC)

 

Některé pojmy dle zákona

  • vinný střik – víno smísené s vodou, sodovkou (sifonem), nebo minerálkou
  • nebalené víno – víno uváděné do oběhu v jiném obalu než obalu pro spotřebitele, před prodejem spotřebiteli
  • sudové víno – víno určené k prodeji spotřebiteli nebo prodávané spotřebiteli z jiného obalu než obalu určeného pro spotřebitele
  • čepované víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje nebo jako zabalené v místě prodeje na žádost spotřebitele z jednorázového obalu určeného pro spotřebitele s jediným otvorem k plnění a nevyměnitelným výčepním ventilem
  • rozlévané víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje z obalu určeného pro spotřebitele o maximálním objemu 5 litrů
  • obal určený pro spotřebitele – jednorázový nebo bez výměny jednorázového uzávěru znovu nenaplnitelný obal o maximálním objemu 20 litrů, který v místě prodeje tvoří spolu s jeho obsahem prodejní jednotku pro spotřebitele; je opatřen všemi údaji dle zákona
  • jednorázový uzávěr – uzávěr včetně souvisejících bezpečnostních prvků, který při otevření ztratí svoji funkčnost a nelze ho opakovaně použít

Dělení vín – Česká republika | výroba, legislativa, označení…

Ověřeno MonsterInsights