Dělení vín – Česká republika
Vína se dělí dle mnoha parametrů. Česká republika následuje vzor Evropské unie, nicméně i zde jsou místní specifika. Vína nejčastěji dělíme dle barvy, zbytkového cukru, způsobu výroby, označení. Také vinařský zákon legislativně určuje řadu kategorií vín. Pojďme si prohlédnout dělení vín u nás.
Barva vína
- bílé víno
- růžové víno
- červené víno
Barva vína je věčným námětem diskuzí. Senzoricky rozeznáváme desítky a stovky odstínů. Diskutujeme o rubínové či granátové, o zelenkavých či zlatých odstínech, o barvě koroptvího oka či spařeného vepře.
Zbytkový cukr ve víně
Tichá a jiná než šumivá vína:
- suché víno
- polosuché víno
- polosladké víno
- sladké víno
Šumivá vína:
- brut nature
- extra brut
- brut
- extra sec / extra dry
- sec / dry
- demi-sec / medium-sec
- doux / sweet
Množství zbytkového cukru ve víně je jedním z nejzásadnějších parametrů pro dělení vín. A to i přes skutečnost, že většina světové produkce spadá do kategorie suchých vín.
Způsob výroby
- tiché víno
- šumivé víno
- perlivé víno
- likérové víno
- aromatizované víno
- aromatizovaný vinný nápoj
- aromatizovaný vinný koktejl
- odalkoholizované víno
- nízkoalkoholické víno
Tradičním a u nás více rozšířeným je systém rozlišení vín dle jejich jakosti. Jakost vína je dána především cukernatostí moštu.
Označení
- víno bez chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení nebo tradičního výrazu
- víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO)
- víno s chráněným označením původu (CHOP)
- víno s tradičním výrazem
Označování vín na etiketách je mnohdy matoucí. Jistý rámec poskytují nařízení EU, podrobně vše definují právní předpisy jednotlivých zemí. Jaké jsou tradiční výrazy používané v České republice?
Legislativa
- částečně zkvašený hroznový mošt
- sudové víno
- zemské víno
- jakostní víno
– jakostní víno odrůdové
– jakostní víno známkové - jakostní víno s přívlastkem
– kabinetní víno
– pozdní sběr
– výběr z hroznů
– výběr z bobulí
– výběr z cibéb
– ledové víno
– slámové víno - šumivé víno
– jakostní šumivé víno
– pěstitelský sekt
– jakostní šumivé víno stanovené oblasti
– aromatické jakostní šumivé víno
– aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti - perlivé víno
– jakostní perlivé víno - likérové víno
– jakostní likérové víno - víno originální certifikace (VOC)
- aromatizované víno, aromatizovaný vinný nápoj a aromatizovaný vinný koktejl
– aromatizované víno
– aromatizovaný vinný nápoj
– aromatizovaný vinný koktejl - odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
– odalkoholizované víno
– odalkoholizované šumivé víno
– odalkoholizované perlivé víno
– nízkoalkoholické víno
– nízkoalkoholické šumivé víno
– nízkoalkoholické perlivé víno
S víny s označením VOC se setkáváme na mnoha místech Moravy i Čech. Co přesně se ale pod touto značkou skrývá?
Některé pojmy dle zákona
- vinný střik – víno smísené s vodou, sodovkou (sifonem), nebo minerálkou
- nebalené víno – víno uváděné do oběhu v jiném obalu než obalu pro spotřebitele, před prodejem spotřebiteli
- sudové víno – víno určené k prodeji spotřebiteli nebo prodávané spotřebiteli z jiného obalu než obalu určeného pro spotřebitele
- čepované víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje nebo jako zabalené v místě prodeje na žádost spotřebitele z jednorázového obalu určeného pro spotřebitele s jediným otvorem k plnění a nevyměnitelným výčepním ventilem
- rozlévané víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje z obalu určeného pro spotřebitele o maximálním objemu 5 litrů
- obal určený pro spotřebitele – jednorázový nebo bez výměny jednorázového uzávěru znovu nenaplnitelný obal o maximálním objemu 20 litrů, který v místě prodeje tvoří spolu s jeho obsahem prodejní jednotku pro spotřebitele; je opatřen všemi údaji dle zákona
- jednorázový uzávěr – uzávěr včetně souvisejících bezpečnostních prvků, který při otevření ztratí svoji funkčnost a nelze ho opakovaně použít