Dělení vín – Česká republika

Dělení vín – Česká republika

Vína se dělí dle mnoha parametrů. Česká republika následuje vzor Evropské unie, nicméně i zde jsou místní specifika. Vína nejčastěji dělíme dle barvy, zbytkového cukru, způsobu výroby, označení. Také vinařský zákon legislativně určuje řadu kategorií vín. Pojďme si prohlédnout dělení vín u nás.

Barva vína

  • bílé víno
  • růžové víno
  • červené víno

Barva vína je věčným námětem diskuzí. Senzoricky rozeznáváme desítky a stovky odstínů. Diskutujeme o rubínové či granátové, o zelenkavých či zlatých odstínech, o barvě koroptvího oka či spařeného vepře.

Barva vína

Zbytkový cukr ve víně

Tichá a jiná než šumivá vína:

Šumivá vína:

Množství zbytkového cukru ve víně je jedním z nejzásadnějších parametrů pro dělení vín. A to i přes skutečnost, že většina světové produkce spadá do kategorie suchých vín.

Zbytkový cukr ve víně

Způsob výroby

Tradičním a u nás více rozšířeným je systém rozlišení vín dle jejich jakosti. Jakost vína je dána především cukernatostí moštu.

Dělení tichých vín v České republice

Označení

  • víno bez chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení nebo tradičního výrazu
  • víno s chráněným zeměpisným označením (CHZO)
  • víno s chráněným označením původu (CHOP)
  • víno s tradičním výrazem

Označování vín na etiketách je mnohdy matoucí. Jistý rámec poskytují nařízení EU, podrobně vše definují právní předpisy jednotlivých zemí. Jaké jsou tradiční výrazy používané v České republice?

Tradiční výrazy – Česká reoublika

Legislativa

S víny s označením VOC se setkáváme na mnoha místech Moravy i Čech. Co přesně se ale pod touto značkou skrývá?

Víno originální certifikace (VOC)

Některé pojmy dle zákona

  • vinný střik – víno smísené s vodou, sodovkou (sifonem), nebo minerálkou
  • nebalené víno – víno uváděné do oběhu v jiném obalu než obalu pro spotřebitele, před prodejem spotřebiteli
  • sudové víno – víno určené k prodeji spotřebiteli nebo prodávané spotřebiteli z jiného obalu než obalu určeného pro spotřebitele
  • čepované víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje nebo jako zabalené v místě prodeje na žádost spotřebitele z jednorázového obalu určeného pro spotřebitele s jediným otvorem k plnění a nevyměnitelným výčepním ventilem
  • rozlévané víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje z obalu určeného pro spotřebitele o maximálním objemu 5 litrů
  • obal určený pro spotřebitele – jednorázový nebo bez výměny jednorázového uzávěru znovu nenaplnitelný obal o maximálním objemu 20 litrů, který v místě prodeje tvoří spolu s jeho obsahem prodejní jednotku pro spotřebitele; je opatřen všemi údaji dle zákona
  • jednorázový uzávěr – uzávěr včetně souvisejících bezpečnostních prvků, který při otevření ztratí svoji funkčnost a nelze ho opakovaně použít

Dělení vín – Česká republika | výroba, legislativa, označení…

Ověřeno MonsterInsights