jakostní víno známkové
« Back to Glossary Index
Jakostní víno známkové a jakostní víno odrůdové spadají v České republice do společné kategorie s označením „jakostní víno“. Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy uvedené na etiketě. Musí být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.
- Cukernatost: minimálně 15 °NM
- Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
- Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
- Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
- Výnos: maximálně 12 t/ha
- Víno musí být zatříděno SZPI.
- Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).
Více také v článku Jakost vína – Česká republika
« zpět do Slovníku