jakostní víno známkové

« Back to Glossary Index

Jakostní víno známkové a jakostní víno odrůdové spadají v České republice do společné kategorie s označením „jakostní víno“. Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy uvedené na etiketě. Musí být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.

  • Cukernatost: minimálně 15 °NM
  • Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
  • Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
  • Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
  • Výnos: maximálně 12 t/ha
  • Víno musí být zatříděno SZPI.
  • Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).

Více také v článku Jakost vína – Česká republika

« zpět do Slovníku
Ověřeno MonsterInsights