jakostní víno s přívlastkem
« Back to Glossary Index
Jakostní víno s přívlastkem je nejvýše na pomyslném žebříčku kvalitativního označení vín v České republice. Oním přívlastkem jsou známá označení: kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno a slámové víno.
- Cukernatost: dle příslušné kategorie, přívlastku
- Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské podoblasti
- Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
- Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
- Výnos: maximálně 12 t/ha
- Podléhá zatřiďování SZPI.
- Nesmí se zvyšovat cukernatost moštu!
Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd. Pokud je podíl jednotlivých odrůd minimálně 15 %, lze je uvést na etiketě (sestupně).
Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).
Více také v článku Jakost vína – Česká republika
« zpět do Slovníku