Jakost vína – Česká republika

Jakost vína, různé kategorie

Tradičním a u nás více rozšířeným je tzv. germánský systém, tedy rozlišení vín dle jejich jakosti. Jakost vína je dána především cukernatostí moštu, potažmo kvalitou hroznů. Nic už se zde nehovoří o původu hroznů, o terroir, což je naopak smyslem apelačního románského třídění.

Cukernatost moštu se udává ve stupních. Přesněji stupních normalizovaného moštoměru, °NM. Měří se, kolik kilogramů cukrů je obsaženo ve 100 litrech vinného moštu. Jednomu kilogramu pak odpovídá jeden stupeň. Více stupňů nemusí vždy znamenat lepší víno, mnohdy je tomu naopak. Jakost vína nám pouze napovídá o skutečné kvalitě moku v lahvi. Přesto vína, zasluhující vyšší pozornost, začínají někde na 18 nebo 19 °NM.

Jakost vína: dělení tichých vín v České republice

Víno (dříve Stolní víno)

Cukernatost: minimálně 11 °NM
Původ hroznů: kterákoliv země EU
Výroba vína: mimo ČR
Odrůdy: moštové, stolní, neregistrované
Výnos: není limitován

Zemské víno

Cukernatost: minimálně 14 °NM
Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno stanovené oblasti nebo z povolených odrůd
Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU) + další povolené odrůdy
Výnos: maximálně 12 t/ha
Etiketa musí uvádět zeměpisné označení „české“ nebo „moravské“ a označení „zemské víno“.
Může být označeno názvem oblasti a obce, ročníkem a odrůdou.
Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným zeměpisným označením (CHZO).

Jakostní víno

Cukernatost: minimálně 15 °NM
Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
Výnos: maximálně 12 t/ha
Víno musí být zatříděno SZPI.
Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).

Jakostní víno odrůdové

Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy uvedené na etiketě. Musí být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.

Jakostní víno známkové

Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Může se označovat jako cuvée.

Jakostní víno s přívlastkem

Cukernatost: dle příslušné kategorie, přívlastku
Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské podoblasti
Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
Výnos: maximálně 12 t/ha
Podléhá zatřiďování SZPI.
Nesmí se zvyšovat cukernatost moštu!
Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd. Pokud je podíl jednotlivých odrůd minimálně 15 %, lze je uvést na etiketě (sestupně).
Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).

  • Kabinetní víno – minimálně 19 °NM
  • Pozdní sběr – minimálně 21 °NM
  • Výběr z hroznů – minimálně 24 °NM
  • Výběr z bobulí – minimálně 27 °NM
  • Výběr z cibéb – minimálně 32 °NM (Část hroznů je napadena ušlechtilou hnilobou a mění je na cibéby)
  • Ledové víno – minimálně 27 °NM (Lisování zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně –7 °C)
  • Slámové víno – minimálně 27 °NM (Hrozny jsou sušeny na slámových rohožích, rákosu nebo zavěšeny v dobře větraném prostoru minimálně po dobu 3 měsíců)

Víno originální certifikace (VOC, V.O.C.)

Cukernatost: minimálně 19 °NM
Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti a pouze z odrůd typických pro danou oblast
Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
Výnos: maximálně 12 t/ha
Nepodléhá zatřiďování SZPI. Zatřiďování provádí sdružení vinařů – producent musí být členem.
Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).
Více o VOC vínech u nás na Vína originální certifikace

Ověřeno MonsterInsights