jakostní víno odrůdové

« Back to Glossary Index

Jakostní víno odrůdové a jakostní víno známkové spadají v České republice do společné kategorie s označením „jakostní víno“. Víno je vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Může se označovat jako cuvée.

  • Cukernatost: minimálně 15 °NM
  • Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
  • Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
  • Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
  • Výnos: maximálně 12 t/ha
  • Víno musí být zatříděno SZPI.
  • Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).

Více také v článku Jakost vína – Česká republika

« zpět do Slovníku
Ověřeno MonsterInsights