jakostní víno odrůdové
« Back to Glossary Index
Jakostní víno odrůdové a jakostní víno známkové spadají v České republice do společné kategorie s označením „jakostní víno“. Víno je vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Může se označovat jako cuvée.
- Cukernatost: minimálně 15 °NM
- Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
- Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
- Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU)
- Výnos: maximálně 12 t/ha
- Víno musí být zatříděno SZPI.
- Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným označením původu (CHOP).
Více také v článku Jakost vína – Česká republika
« zpět do Slovníku