zemské víno
Zemské víno je v České republice kvalitativním mezistupněm mezi základním vínem a jakostním vínem. Protože zemské víno nepodléhá zatřiďování u SZPI, spojené s nutnou byrokracií, a protože vinař vyprodukuje mnohdy jen malou šarži, je často výhodnější ponechat víno „jen“ jako zemské, byť by splnilo podmínky vína jakostního. Proto jsou některá zemská vína špičkovým produktem. Zemské víno se objevuje v legislativě i dalších zemích EU (například Landwein v Rakousku či Německu).
Cukernatost: minimálně 14 °NM
Původ hroznů: pouze ČR, z vinic pro jakostní víno stanovené oblasti nebo z povolených odrůd
Výroba vína: ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny
Odrůdy: moštové odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize (v některé zemi EU) + další povolené odrůdy
Výnos: maximálně 12 t/ha
Etiketa musí uvádět zeměpisné označení „české“ nebo „moravské“ a označení „zemské víno“.
Může být označeno názvem oblasti a obce, ročníkem a odrůdou.
Dle legislativy EU spadá mezi Vína s chráněným zeměpisným označením (CHZO).
Více také v článku Jakost vína – Česká republika
« zpět do Slovníku