Rakouský Sekt g.U. Grosse Reserve vstupuje na scénu

Rakouský Sekt g.U. Klassik, Reserve a Grosse Reserve

Po letech příprav nastal nový milník v rakouské vinařské historii. Poprvé se představil Sekt g.U. Grosse Reserve, nová nejvyšší úroveň rakouského šumivého vína. Tímto se Rakousko ocitlo v prestižní společnosti špičkových výrobců sektů.

Chráněný původ, certifikovaná kvalita

Na základě 175leté tradice výroby šumivého vína rakouští producenti stvořili v roce 2015 novou elitní kategorii tamních sektů. Nese název Sekt geschütze Ursprungsbezeichnung – zkratka Sekt g.U. (sekt s chráněným označením původu). Přísné předpisy, týkající se původu, sklizně a produkce, zaručují nejvyšší kvalitu ve třech úrovních: Klassik, Reserve a Grosse Reserve (Grande Reserve). Jako nezaměnitelnou pečeť kvality každá láhev Sekt g.U. nese na kapsli červeno-bílo-červenou banderolu.

Základní kameny kvalitativní pyramidy

Po uvolnění kategorií Klassik a Reserve (s devíti či osmnáctiměsíčním zráním) na trh v roce 2017 debutovala nová nejvyšší kategorie Grosse Reserve 22. října 2018, na Den rakouského sektu. Nejpřísnější kritéria kvality – srovnáváno až s nejvyššími standardy mezinárodních prvotřídních šumivých vín, jako jsou Champagne a Franciacorta – zaručují potěšení na nejvyšší úrovni. Hrozny musí pocházet z jedné obce nebo dokonce z jediné vinice (v Rakousku označované jako „Ried“), sklizeň je výhradně ruční a zpracování podle tradičního způsobu fermentace v lahvi. Poté musí sekt zrát na kalech po dobu nejméně třiceti měsíců. Další podmínky upravují práci ve vinici, jemné lisování a výnos. Férová cena, vzhledem k mezinárodnímu srovnávání, má pak zvyšovat přitažlivost těchto šumivých rakouských pokladů.

Kvalitativní pyramida rakouských sektů Klassik, Reserve a Grosse Reserve
Kvalitativní pyramida rakouských sektů Klassik, Reserve a Grosse Reserve

 

Grosse Reserve – mnohem více, než jen aperitiv

Šumivá vína této úrovně kvality nabízejí vynikající požitek v různých podobách. Kromě svého hlavního předurčení co by sólový nápoj je sekt často vynikajícím společníkem mnoha jídel; oxid uhličitý působí jako přírodní aromatický zesilovač. Sekt g.U. Grosse Reserve ideálně dotváří scénu například pro pokrmy z lehkého masa, drůbeže a rýže – s plnou, ale nesmírně elegantní strukturou. Také opulentní rybí pokrmy, jako je například uzený losos, nebo kořeněné zeleninové pokrmy těží z brioškového aroma sektu, které ladně vyústí v dlouhý a elegantní závěr.

zdroj: AWMB
foto: ÖWM – Anna Stöcher

Ověřeno MonsterInsights