Pranýř červen 2018 – vína, která na stůl nepatří

Článek Pranýř červen 2018 přináší novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř červen 2018 – vína, která na stůl nepatří:
Frankovka, Víno Zemské Moravské, Polosuché 2015, Víno z České republiky,Alk.:12 % obj.(sudové)
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Igor Herzán, Malátova 1953/7, 58601 Jihlava
Ve víně bylo zjištěno dvojnásobné množství konzervantu – kyseliny sorbové, než je stanovený legislativní limit.
Frankovka, Moravské zemské víno, Víno z České republiky,alk.: 12,5% obj.j., suché
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Jiří Přeslička, Komenského 4913/38a, 58601 Jihlava
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
ZWEIGELTREBE & FRANKOVKA ROSÉ, Jakostní víno odrůdové – rosé
Nejakostní potraviny
Víno / Víno rozlévané
Dana Šťastná, Mariánské náměstí 21, 51101 Turnov
Víno mělo opalizující vzhled. V chuti a vůni byla patrná oxidáza a nežádoucí biologické procesy (sekundární fermentace).
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.
Cserszegi víno bílé polosladké č.š. 195/16
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Daniel Polcar, Seifertova 105/11, 41801 Bílina
Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek maltózy.
Maltóza je disacharid, který vzniká štěpením škrobu. Její přítomnost ve víně je důsledkem použití nepovolených enologických (vinařských) postupů.
Chardonnay, Fantasy, víno révové, bílé, polosladké, alk.11%obj., z.p. Moldávie,
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
BILLA, spol. s r. o., Chaloupky 585, 69801 Veselí nad Moravou
V chuti a vůni byla patrná silná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Nová vína na Pranýři v červnu:
Cabernet Sauvignon, Víno polosuché, Alkohol: 11 % obj., Víno vyrobeno v České republice z hroznů sklizených na Slovensku, Baleno v Autoskla BENONE s.r.o.
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Autoskla BENONE s. r. o., U Tržiště 2204, 59401 Velké Meziříčí
Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.
Pálava, víno biele polosladké, sudové BZOP,alkohol: 11,5% obj
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
DAJOZ s.r.o., Hlavní 563, 69617 Dolní Bojanovice
Výrobek byl falšován nepovoleným přídavkem 84 % vody a nepovoleným přídavkem sacharózy.
Přídavek vody ani přídavek sacharózy nepatří mezi povolené enologické (vinařské) procesy.
O tomto výrobku již SZPI informovala v tiskové zprávě ze dne 1. 6. 2018: „Potravinářská inspekce zjistila víno odrůdy Pálava s přídavkem vody 84 %“
Zweigeltrebe rose, polosuché, č.š. 05/17, alk. 11,0%, MZV
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Josef Konečný, Karola Śliwky 154/27, 73301 Karviná
Chuť a vůně vína byly oxidativní.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
zdroj: www.potravinynapranyri.cz