Biovíno 2022: Tramín červený 2019 od biovinaře Petra Marcinčáka
Biovíno 2022 je kategorií celostátní soutěže Nejlepší biopotravina. Ta až do loňského ročníku nesla název Česká biopotravina a je určena výhradně výrobcům biopotravin. Šampionem a tedy biovínem roku 2022 byl vyhlášen Tramín červený 2019 výběr z hroznů z vinařství Víno Marcinčák Mikulov.
Centrum Excelence ve Valticích hostilo koncem července hodnocení 21. ročník soutěže o nejlepší biovíno z České republice. Letos se nejvíce dařilo bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov, které kromě celkového Šampiona soutěže, tedy Tramínu červeného 2019 výběr z hroznů, získalo i další hlavní ocenění. Nejlepším bílým vínem se stal jejich Riesling 2018 VOC Mikulov a nejlepším červeným Frankovka 2017 slámové víno. Vinařství si připsalo také cenu za nejlepší kolekci vín.
„Biovíno roku je prestižní soutěž vín v České republice, což se potvrdilo i letos, kdy bylo do soutěže přihlášeno nejvíc biovín v historii a šlo tak opravdu o velmi široké zastoupení. Vína byla ale hlavně velmi kvalitní, získala vysoké bodové hodnocení a porotci udělili velké množství zlatých medailí. O to víc nás pak těší, že jsme v takové konkurenci a na tak celkově vysoké úrovni dosáhli významného úspěchu. Je to pro nás známka toho, že biovína děláme opravdu dobře,“ sdělil k soutěži Ing. Petr Marcinčák, majitel rodinného bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov.
Tramín červený 2019 výběr z hroznů, polosuché
výrobce: Víno Marcinčák, a.s.
Bio: CZ-BIO-002
vinařská oblast: Morava
vinařská podoblast: Mikulovská
vinařská obec: Novosedly
viniční trať: Kamenný vrch
Půdní podmínky – Teplé badenské moře zanechalo na jižní Moravě mocné sedimenty vápnitých štěrků, písků a jílů, které tvoří nejvýznamnější horizont v novosedelských viničních tratích. Srovnatelné geologické podloží vinic je charakteristické i pro oblast Médoc v Bordeaux, jejichž třetihorní sedimenty se usazovaly v zálivech stejného moře jako sedimenty v oblasti Novosedel.
vedení vinohradu: střední vedení s jedním tažněm
hustota vinohradu: 3500 hlav/ha
stáří vinohradu: 62 let
datum sklizně: 23. 9. 2019
cukernatost moštu: 25,4 °ČNM
obsah zbytkového cukru: 6,8 g/l
obsah kyselin: 6,5 g/l
obsah alkoholu: 14 %.
obsah bezcukerný extrakt: 24,2 g/l
číslo šarže: TCKV1907
velikost partie: 4000 lahví
plněno: červenec 2020
Šampioni a vítězové kategorií Biovíno 2022
Absolutní šampion
- Tramín červený 2019 výběr z hroznů – Víno Marcinčák, a.s.
Šampion bílých vín
- Riesling 2018 VOC Mikulov – Víno Marcinčák, a.s.
Šampion červených vín
- Frankovka 2017 slámové víno – Víno Marcinčák, a.s.
Kategorie
Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
- Riesling 2018 VOC Mikulov – Víno Marcinčák, a.s.
Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem od 4 do 12 g/l
- Tramín červený 2021 výběr z hroznů – Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice a.s.
Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem od 12 do 45 g/l
- Hibernal 2021 výběr z bobulí – Jaroslav Drmola
- Saphira 2021 výběr z hroznů – Ing. Miroslav Volařík
Bílá i červená odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem nad 45 g/l
- Frankovka 2017 slámové víno – Víno Marcinčák, a.s.
Červená vína odrůdová a známková se zbytkovým cukrem do 4 g/l
- Laurot 2019 pozdní sběr – VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s.
- Cabernet Sauvignon organic & barrique 2018 výběr z hroznů – Portz Insel s.r.o., Vino Cibulka
Růžová vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem nad 4 g/l
- Cuvée Nosislavský ryšák 2021 pozdní sběr – Válka Karel, Vinařství Válka
Vína šumivá a sekty
- Sekt Cibulka Blanc de Blanc Organic 2019 jakostní šumivé víno – Portz Insel s.r.o., Vino Cibulka
Hodnocení Biovíno 2022
Dvě komise složené z řad odborné veřejnosti, pod vedením garanta soutěže Ing. Libora Nazarčuka, hodnotily 76 moravských a českých vín, kterým udělily 47 zlatých a 21 stříbrných medailí. Veřejná prezentace a možnost ochutnání těchto vín bude 9. až 11. září v rámci Pálavského vinobraní v Mikulově, spolu s víny z Národní soutěže vín – Mikulovské vinařské podoblasti.
Bio víno roku pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Sdružení vinařů mikulovské vinařské podoblasti, EKOVÍN – Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína a Svaz vinařů České republiky, za organizační spolupráce Národního vinařského centra. Účastnit se jí mohou všechna bio vína z České republiky, která mají certifikát ekologického zemědělství a splňují základní statut soutěže. Soutěž si klade za cíl porovnání a odborné zhodnocení biovín z různých vinařských oblastí, obcí a tratí v České republice a také podpora prodeje a produkce co nejkvalitnějších biovín s původem v České republice.
Biovínem roku 2021 je Ryzlink rýnský z Vinařství Barabáš
foto: vasbiovinar.cz