Spolek vinařů Nový Poddvorov v Otevřené zahradě

Víno z blízka 2021: Vinaři Vrbice, Večer s EKOVÍNem

Spolek vinařů Nový Poddvorov, osm vinařství ze čtyř obcí malovaného kraje na Podluží, představil na šedesát vín v Otevřené zahradě. Rodinná i hobby vinařství ukázala krásu a rozmanitost terroir vinic Starého i Nového Poddvorova, Prušánek a Dolních Bojanovic.

Nový Poddvorov leží jen přes kopec od takových ikon moravského vinařství, jako jsou Velké Bílovice, Čejkovice či Mutěnice. Spolek je dobrovolným sdružením a tak se mohou přidat i vinaři z okolních obcí. To dává spolku patřičnou sílu a vínomilcům náležitý výběr mezi víny. Hlavním cílem je sdružovat vinaře stejného myšlení a principů. Jde hlavně o úctu a respekt k vinařské tradici či třeba o šíření kultury konzumace vína nebo únosnou ekologizaci vinohradnictví. Část členů jsou profesionální vinaři a rodinná vinařství, ostatní jsou malovinaři, kterým je práce potěšením a víno radostí.

Stanoviště a jednotliví vinaři – Spolek vinařů Nový Poddvorov

  1. Rodinné vinařství Mrkva
  2. Vinařství Milan Vašíček
  3. Vinařství Gertner
  4. Vinařství Pavel Veselský
  5. Vinařství Kašík
  6. VITISBERG s.r.o.
  7. Vinařství Antonín Blažek
  8. Vinařství Padalík
Spolek vinařů Nový Poddvorov v Otevřené zahradě - mapa
Spolek vinařů Nový Poddvorov – mapa stanovišť v Otevřené zahradě

 

Rodinné vinařství Mrkva

Malé rodinné vinařství Mrkva bylo založeno v roce 2003. Tehdy ještě lahvovali pod hlavičkou Císařův vinohrad (sdružení vinařů). Předtím se zabývali výrobou vína pro vlastní spotřebu. V roce 2011 začali vína vyrábět pod značkou Vinařství Mrkva, roční produkce je asi 3000 lahví. Většina se prodá při řízených degustacích přímo ve sklepě. Obhospodařují necelý hektar vinice. Veškerá produkce je zpracována ve vlastním vinařském hospodářství. Víno dělají pouze z vlastních hroznů. Odrůdová skladba vinohradů je Rulandské šedé, Sauvingnon, Ryzlink rýnský, Pálava, Frankovka, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon.

Bílé hrozny nechávají asi 4 hodiny naležet a pak je lisují. Po vylisování mošt odkalí a stáčí do nerezových nádob, kde víno kvasí; totéž platí i u růžových vín. Červené hrozny se po odstopkování nechají vykvasit. Po alkoholickém vykvašení se lisují, mošt se rovněž odkaluje a stačí do dřevěných sudů, kde probíhá jablečno-mléčná fermentace. Mezi největší úspěchy ve vinařství patří ocenění vína Cabernet Sauvignon rosé ročník 2007, které získalo zlatou medaili Malé encyklopedie českých a moravských vín. Vinařství Mrkva vlastní několik menších sklepů pro výrobu, zrání i posezení. Chloubou je ukončení sklepního kvelbu tzv. půlrotundou, ve které je vestavěn patron vinařů Svatý Urban.

Tip: Pálava 2020 moravské zemské víno, sladké (200 Kč)

Rodinné vinařství Mrkva, Spolek vinařů Nový Poddvorov

 

Vinařství Milan Vašíček

Vznik vinařství cimbalisty Milana Vašíčka byl v roce 2002 ovlivněn rodinným prostředím. Hlavní impuls se však dostavil ve Švýcarsku, kde se dnešní vinař živil dlouhé roky jako muzikant. Měl možnost ochutnávat vína z různých koutů světa, přišel jim na chuť a měl ambici se jim vyrovnat. V prušáneckých tratích Podkovné a Čtvrtky rozšířil rodinné vinice, další plochy vysadil – naposledy v letech 2016 a 2017 Sylvánské zelené a Veltlínské zelené. Nyní rodinné vinařství hospodaří v systému integrované produkce na pěti hektarech.

Sklepní hospodářství se nachází ve sklepě vybudovaném v roce 1980. Používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace. Odkalené mošty bílých odrůd kvasí při řízené teplotě v hlubokém sklepě. U červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace, zrají v dřevěných sudech, částečně i barikových. Roční objem produkce je kolem 40 000 lahví. Vína se prodávají ze sklepa v cenových relacích 150 až 240 korun. Vinařství dlouhodobě sklízí největší úspěchy s odrůdou Rulandské bílé.

Tipy: Donauriezling 2021 pozdní sběr (200 Kč), suché; Sylvánské zelené 2020 pozdní sběr, suché (200 Kč)

Milan Vašíček, Spolek vinařů Nový Poddvorov

 

Vinařství Gertner

Mladý vinař Marek Gertner ze Starého Poddvorova provozuje své vinařství od roku 2015. Pochází z klasické moravské vinařské rodiny. S pěstováním révy vinné navazuje na zkušenosti své babičky, která o vinohrady i víno pečovala celý život. Postupně tak všechna tajemství i um předávala svému vnukovi Markovi. Samotnou výrobu vína a práci ve sklepě se zase učil od svého otce. On sám teď momentálně rozšiřuje své znalosti na Mendelově univerzitě v Brně v oboru vinohradnictví a vinařství. Zpracování vína, stejně tak i pořádání degustací se odehrává ve sklepě v Čejkovicích. Tento sklep je prozatimním domovem, než jeho domovský sklep ve Starém Poddvorově zrekonstruuje a vybuduje plnohodnotné sídlo vinařství. V jeho přístupu k samotnému vinařství i vínu se tak spojuje síla a pokora tradice, upřímná láska k vínu a inovativní hravost mládí.

Tipy: Hibernal 2021 výběr z hroznů, polosuché (210 Kč); Cuvée Rychard 2021 výběr z hroznů, polosladké (200 Kč)

Vinařství Gertner, Spolek vinařů Nový Poddvorov

 

Vinařství Pavel Veselský

Pavlův děda říká, že už jeho děda za první republiky pěstoval révu na hlavách. Moc zkušeností tehdy děd neměl, ale práce ve vinici ho bavila. Další dvě desítky let se rodina moc nesoustředila na pěstování révy. Pár vinohradů měli, ale zaměřovali se na pěstování jiných plodin. Potom, co přišel minulý režim, a začalo zabavování majetku, nemohli na pozemcích hospodařit. Až po revoluci se zapojili do místních spolků a začali v roce 2001 podnikat a vysazovat vinice. V roce 2010 vinařství přesunuli z kvelbeného sklepa, který kapacitně nevystačoval, do klimatizované haly.

Novou silou a spolumajitelkou vinařství se stala dcera Veronika. Už od malička upíjela taťkovi z pohárku ledovku, ale největší zlom přišel na střední. Na vinařskou školu šla, aniž by byla do vinaření nějak zapálená, ale stálo to za to. Objevila to, co ji v životě baví a to je nejdůležitější. Často účastní sommelierských soutěží a v neposlední řadě se může pyšnit titulem první vicekrálovna na soutěži Královna vín České republiky 2019.

Tip: Sauvignon 2021 pozdní sběr, suché (160 Kč)

Vinařství Pavel Veselský, Spolek vinařů Nový Poddvorov

 

Vinařství Kašík

Vladimír Kašík začal víno vyrábět v 18 letech, v roce 2002 založil vlastní vinařství. Je 4. vinařem v rodinné řadě po bývalém ruském legionáři Eduardovi (1891–1986), uznávaném vinaři Vladimírovi (1908–1988) a otci Vladimírovi. V tratích Krásná hora a Podkovné mají 1,5 ha vinic, které obhospodařují v systému integrované produkce. Kromě drobných výjimek zpracovává rodinné vinařství jen vlastní hrozny odrůd Sauvignon, Aurelius, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Müller-Thurgau, Hibernal, Tramín červený, Dornfelder, Rulandské modé, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe.

Používají technologii řízeného kvašení, některé partie zrají v sudech typu barrique, červená vína se lahvují nefiltrovaná. Roční objem produkce je přibližně 7 000 lahví. V nabídce převládají lehká, příjemná, suchá vína se svěží kyselinkou a ovocitými aromaty a chutěmi. Specialitou vinařství jsou klarety a rosé z Rulandského modrého. Například rosé z ročníku 2008 obdrželo zlatou medaili na světové přehlídce růžových vín ve francouzském Cannes a stalo se šampionem na Jarovín rosé.

Tipy: Rulandské modré rosé 2021, suché (180 Kč); Ryzlink rýnský 2021, polosuché (180 Kč)

Vinařství Kašík, Spolek vinařů Nový Poddvorov

 

VITISBERG s.r.o.

Rodinné vinařství sídlí v Čejkovicích, vinný sklep se nachází v sousedním Novém Poddvorově. Terroir se odráží už v logu vinařství, jež symbolizuje kopcovitou krajinu místních hor osázených révou a současně počáteční písmena názvu vinařství. Jsou rodinou zabývající se zemědělskou činností v okolí Čejkovic po mnoho generací. Od nepaměti se také věnují pěstování révy a výrobě vín. Jejich předkové měli výrobu vína za okrajovou činnost svého hospodaření. Nová generace se rozhodla se pěstování vinic a výrobě vína věnovat mnohem intenzivněji.

Tip: Tramín červený 2020 moravské zemské víno, suché (220 Kč)

VITISBERG

 

Vinařství Antonín Blažek

Vzdělání předurčilo Antonína Blažka pro profesní dráhu geodeta, vinařské geny zděděné po předcích jej od mládí táhly do vinohradu. Již v dětství získal základní zkušenosti při ošetřování keřů révy vinné a pomoc rodičům při zpracování úrody ve sklepě ho naučila proměňovat zlatistvé a temně modré bobule v lahodný mok. Když se ale v dospělosti chtěl pustit do vinařského podnikání, rodiče mu jeho úmysly rozmlouvali. Zlom nastal až po návratu ze „zkušené“ v rakouském Poysdorfu. Pro potřeby profesionálního vinařství přebudoval sklep, který dostal v roce 2003 od strýce a v dolnobojanovických tratích Hora Holčická, Zvolence a Přední hora vysázel 2,5 hektaru vinic. Mimo úrodu z vlastních vinohradů zpracovává nakoupené hrozny vinohradníků z okolí.

Ve sklepě používá kombinaci tradičních a moderních technologií. Mošty pro bílá vína odkaluje a zakváší čistými kulturami kvasinek. Kvašení v tancích usměrňuje pomocí chlazení, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Vína zrají v nerezových tancích a v keramických nádobách déle než rok, teprve potom je lahvuje. Objem produkce se v ročníku 2008 zvýšil na 30 000 lahví. Ve vinohradech a ve sklepě pomáhá podle jeho slov „z rodiny každý, kdo se mnou soucítí a ještě může“. Což zahrnuje široké spektrum od manželky Dity, rodiče z obou stran, po strýce a tety. Vinařství se zaměřilo na jakostní a přívlastková vína. V nabídce jsou i méně známé zajímavé modré odrůdy nebo třeba rosé Zweigeltrebe.

Tipy: Ryzlink vlašský 2021 pozdní sběr, suché (150 Kč); Ryzlink rýnský sur lie 2021 VOC Slovácko, suché

Vinařství Antonín Blažek

 

Vinařství Padalík

Malé rodinné vinařství se nachází v obci Starý Poddvorov. Vinařstvím se zabývali již po mnoho let jejich předci. Jednalo se převážně o malé vinice, kde veškerá produkce sloužila převážně k vlastní spotřebě. V současné době obhospodařují cca 1,5 ha plodících vinic a vína vyrábí pouze z vlastních hroznů. Vinice jsou obhospodařovány již více než 10 let v režimu bio, bez certifikace. Produkce vín není veliká, zaměřují se na výrobu lahvových vín, která jsou zastoupena více odrůdami. Mezi ně patří tradiční Rulandské bílé, šedé a modré, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Cabernet Moravia, André, Frankovka, Neronet. Z nově uznaných odrůd je to Solaris, Hibernal a Cabernet Cortis. Révu pěstuje na dvou viničních tratích Krásná hora a Remíz.

Tipy: Cabernet Cortis 2019 moravské zemské víno, suché; Stařenčina zahrádka 2021 moravské zemské víno, polosuché

Vinařství Padalík

 

Spolek vinařů Nový Poddvorov

[jaw_panel_box panel_title=“Víno z blízka: Vinaři z Poddvorova“ message_style=“success“ ]kdy: 14. 7. 2022
kde: Otevřená zahrada, Brno
cena: 490 Kč / 440 Kč předprodej
degustace: cca 60 vín
[/jaw_panel_box][jaw_clear]

Spolek vinařů Nový Poddvorov v Otevřené zahradě

Letní festival Víno z blízka 2022 – program:

  • 19. 5. Večer s EKOVÍNem
  • 2. 6. Karel Otáhal – osobnost současného vinařství
  • 16. 6. Vinaři z Ratíškovic
  • 30. 6. Bettina Lobkowicz – večer s lady víno
  • 14. 7. Vinaři z Poddvorova
  • 28. 7. Štěpán Maňák – osobnost současného vinařství
  • 11. 8. Výběr z vinařů – Vinařské mládí
  • 25. 8. Georgios Ilias – osobnost současného vinařství
  • 8. 9. Večer s EKOVÍNem 2

Více v Kalendáři vinařských akcí

Ceny vín jsou uvedeny vždy za lahev a včetně DPH. Jsou platné v den konání akce; můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

foto: Partnerství, LiAmCz, Tukabelky

Ověřeno MonsterInsights