Pranýř leden 2018 – vína, která na stůl nepatří

Leden přinesl na pranýř tato vína:
RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ, MORAVSKÉ ZEMSKÉ VÍNO – POLOSUCHÉ, ALK. 11,5% OBJ.,
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s CHZO nebo CHOP
1. moravsko-česká vinařská s.r.o., náměstí Přátelství 1518/4, 10200 Praha
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
Chuť a vůně byly netypické, oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Baronova pečeť,víno červené,Alk.10%obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
SUNLIGHT NK s.r.o., náměstí ČSM 1218, 35735 Chodov
Víno bylo zakalené, opalizující, s nahědlým odstínem.
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Chardonnay, víno bílé suché,alk.11%obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
SUNLIGHT NK s.r.o., náměstí ČSM 1218, 35735 Chodov
Chuť a vůně vína byly po plísni.
PÁLAVA bílé víno polosladké sudové, alk.10,5%obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Mercurius wine s.r.o., Družstevní 2034, 75301 Hranice
Chuť a vůně vína byly po oxidu siřičitém.
Regrut – Kupáž vín z ES, sudové víno červené-polosladké, alk: 11,5 %obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
VÍNO SÝKORA, s.r.o., Cyrilometodějská 27/5, 67401 Třebíč
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza, v chuti dále i druhotná fermentace (nežádoucí biologické procesy).
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Další vína na pranýři
„Rubín“ – víno z ES, sudové víno červené-suché, alk: 12 %obj., plněno v: VÍNO SÝKORA, s.r.o.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
VÍNO SÝKORA, s.r.o., Cyrilometodějská 27/5, 67401 Třebíč
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
Burčák Müller Thurgau, Česká republika, alk. 1-3% obj.
Falšované potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Miroslav Ludvík, Nádražní 381, 69301 Hustopeče
Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem 25 % vody. Dále bylo zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru.
Přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu je povolený, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru. Přídavek vody není povolen.
Neronet, moravské zemské víno, sladké, alk. 13,5% obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Morávia víno, spol. s r.o., (Podsedky – část obce) 777, 69621 Prušánky
Víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky.
Nelze je tedy označit jako moravské zemské víno.
Chardonnay, víno bílé, polosuché, bez CHOP, alk. 11%obj., z.p.: Itálie
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
Dong Vu Giang, Náves 57, 68709 Boršice
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
Burčák (červený)
Falšované potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Radim Doležalík, Pod Šenkem, 74401 Frenštát pod Radhoštěm
Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem syntetického barviva – azorubin (E 122).
Pavla, víno bílé, polosladké, bez CHOP,alk. 11% obj., víno původem: Směs vín z EU
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
EURORENTALL s.r.o., Okružní 5290, 76005 Zlín
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
Pranýř z 23. ledna 2018
Sylvánské zelené, země původu Slovensko, alk.11,5 %
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Josef Mikoláš, Na Haldě 108, 28002 Kolín
Chuť a vůně vína byly oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách.
Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
VÍNO BÍLÉ, SUCHÉ, TRAMINER, ZEMĚ PŮVODU: MOLDAVSKO,ALK. 12,5% OBJ.,
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
KAPO spol.s r.o., Žižkova 41, 28000 Kolín lll
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
BURČÁK, MULLER THURGAU
Nebezpečné potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Jarmila Malířová, Mikoláše Alše 590, 28002 Kolín
Burčák obsahoval alergen – oxid siřičitý, o jehož přítomnosti nebyl spotřebitel informován.
Frankovka moravské zemské víno, alk. 13,6 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ivana Divišková, Ulrichovo náměstí 810/4, 50002 Hradec Králové
Chuť a vůně vína byly po něžádoucích těkavých látkách.
Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
zdroj: www.potravinynapranyri.cz