Pranýř leden 2018 – vína, která na stůl nepatří

pranýř zima – vína, která na stůl nepatří

Leden přinesl na pranýř tato vína:

RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ, MORAVSKÉ ZEMSKÉ VÍNOPOLOSUCHÉ, ALK. 11,5% OBJ.,

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s CHZO nebo CHOP
1. moravsko-česká vinařská s.r.o., náměstí Přátelství 1518/4, 10200 Praha

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
Chuť a vůně byly netypické, oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

Baronova pečeť,víno červené,Alk.10%obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
SUNLIGHT NK s.r.o., náměstí ČSM 1218, 35735 Chodov

Víno bylo zakalené, opalizující, s nahědlým odstínem.
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Chardonnay, víno bílé suché,alk.11%obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
SUNLIGHT NK s.r.o., náměstí ČSM 1218, 35735 Chodov

Chuť a vůně vína byly po plísni.

PÁLAVA bílé víno polosladké sudové, alk.10,5%obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Mercurius wine s.r.o., Družstevní 2034, 75301 Hranice

Chuť a vůně vína byly po oxidu siřičitém.

Regrut – Kupáž vín z ES, sudové víno červené-polosladké, alk: 11,5 %obj.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
VÍNO SÝKORA, s.r.o., Cyrilometodějská 27/5, 67401 Třebíč

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza, v chuti dále i druhotná fermentace (nežádoucí biologické procesy).
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

 

Další vína na pranýři

„Rubín“ – víno z ES, sudové víno červené-suché, alk: 12 %obj., plněno v: VÍNO SÝKORA, s.r.o.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
VÍNO SÝKORA, s.r.o., Cyrilometodějská 27/5, 67401 Třebíč

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.

Burčák Müller Thurgau, Česká republika, alk. 1-3% obj.

Falšované potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Miroslav Ludvík, Nádražní 381, 69301 Hustopeče

Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem 25 % vody. Dále bylo zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru.
Přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu je povolený, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru. Přídavek vody není povolen.

Neronet, moravské zemské víno, sladké, alk. 13,5% obj.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Morávia víno, spol. s r.o., (Podsedky – část obce) 777, 69621 Prušánky

Víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky.
Nelze je tedy označit jako moravské zemské víno.

Chardonnay, víno bílé, polosuché, bez CHOP, alk. 11%obj., z.p.: Itálie

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
Dong Vu Giang, Náves 57, 68709 Boršice

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.

Burčák (červený)

Falšované potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Radim Doležalík, Pod Šenkem, 74401 Frenštát pod Radhoštěm

Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem syntetického barviva – azorubin (E 122).

Pavla, víno bílé, polosladké, bez CHOP,alk. 11% obj., víno původem: Směs vín z EU

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
EURORENTALL s.r.o., Okružní 5290, 76005 Zlín

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.

 

Pranýř z 23. ledna 2018

Sylvánské zelené, země původu Slovensko, alk.11,5 %

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Josef Mikoláš, Na Haldě 108, 28002 Kolín

Chuť a vůně vína byly oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách.
Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

VÍNO BÍLÉ, SUCHÉ, TRAMINER, ZEMĚ PŮVODU: MOLDAVSKO,ALK. 12,5% OBJ.,

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
KAPO spol.s r.o., Žižkova 41, 28000 Kolín lll

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

BURČÁK, MULLER THURGAU

Nebezpečné potraviny
Víno / Částečně zkvašený hroznový mošt
Jarmila Malířová, Mikoláše Alše 590, 28002 Kolín

Burčák obsahoval alergen – oxid siřičitý, o jehož přítomnosti nebyl spotřebitel informován.

Frankovka moravské zemské víno, alk. 13,6 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ivana Divišková, Ulrichovo náměstí 810/4, 50002 Hradec Králové

Chuť a vůně vína byly po něžádoucích těkavých látkách.
Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

zdroj: www.potravinynapranyri.cz

Ověřeno MonsterInsights