Novinka z Vinselektu: jeden Ryzlink vlašský ve 12 různých sudech

Z dílny Miloše Michlovského vzešlo už mnoho inovativních či netradičních kousků. Letos vinařské obzory obohacují prozatím tři kolekce stejného vína školené v různých sudech. Po Chardonnay a Veltlínském zeleném přichází na řadu 12 šarží odrůdy Ryzlink vlašský.
Princip je jednoduchý. Jedna odrůda, jedna vinice, jeden ročník. Na startu je jediné víno, které se nechá zrát rok ve dvanácti různých sudech. Tak trochu po vzoru výrobců whisky, kteří si v užití různých, mnohdy použitých sudů vysloveně libují. V případě nové kolekce je výchozí surovinou Ryzlink vlašský 2017 z trati Goldhamer, suché, 14,5 % alkoholu, vinařská obec Perná. Znalci již vědí, že se jedná o „zemi zaslíbenou“ právě pro odrůdu Ryzlink vlašský. Vinice na úbočích Pálavy nabízí velmi kvalitní polohu s jižní orientací a větším sklonem, hlavně ale s vyšším obsahem vápna v půdě.
Sudy vyrobila bednářství:
- Tonnellerie Ermitage / Tonnellerie Berthomieu – La Charité sur Loire (Francie)
- Tonnellerie Cadus – Ladoix-Serrigny (Francie)
- Tonnellerie Nadalié – Ludon-Médoc (Francie)
- Tonnellerie François Frères – Saint Romain (Francie)
- Fassbinderei Stockinger – Waidhofen an der Ybbs (Rakousko)
- Seguin Moreau La Haute Tonnellerie – Merpins (Francie)
Dřevo, chemie, aroma
Dřevo vínu svědčí. Ne všem odrůdám a stylům, ale odnepaměti zrají ta nejlepší vína světa právě v dřevěných sudech. Používá se dřevo různých stromů: akát, javor, jasan, kaštan… Prim ale hraje dub. Jeho dřevo zlepšuje organoleptické charakteristiky vína, stabilizuje jej, přidává zajímavá aromata ve vůni a tóny v chuti. Obzvláště u barrique sudů, tedy různě toustovaných (vypalovaných) menších nových nebo krátkodobě použitých soudků, je obohacení vína nejintenzivnější. Více o vlivu dřeva na aroma vína zde.
Ryzlink vlašský ve 12 různých sudech

Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Cadus Access
Sud Access francouzského bednářství Cadus se středním opálením je určený pro vína francouzského stylu. Má jemné a husté zrno, které umožňuje zvýraznění barvy vína a jemné aroma francouzského dubu s nádechem vanilky v senzorice vína.
B: světle zlatavá, jiskrná
V: med, pryskyřice, letní kvítí, lehce citrusy, tlející listí, kvetoucí řepka
Ch: kulatá, vrstevnatá, lžíce medu, dotek mandlí, lehce na patře vysušující, v dochuti hrušky
CD: středně silné, dlouhé, ušlechtilé, ke krátké archivaci, do gastra
89/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Cadus Equilibre
Sud Equilibre francouzského bednářství Cadus středního opálení se vyznačuje jemnými lamelami s výraznějšími polyfenoly. Méně aromatický profil dřeva vyzdvihuje jemnost a eleganci vína, dává prostor k projevu terroir a ve vůni vyzdvihuje ovocnost vína. Vína jsou svěžejší a minerální.
B: středně světlá, zlatá, jiskrná
V: hrušky a jablka ala blanc de blancs, velmi ušlechtilé, zralé, stopa lázeňských oplatek, propolis
Ch: plná, zralá, transformované hrušky a jablka, dotek koření, medu
CD: ušlechtilé, zralé, ovocné a silné, delší, k pití hned
88/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Francois Freres B M
Rodinné francouzské bednářství s dlouholetou tradicí leží v srdci Burgundska. Sud s jemným zrnem byl vyroben ze dřeva z oblasti Bertrange a byl středně opálen.
B: sytá, žlutá, světlé odlesky
V: těžší, ovocná, hřejivá, pampelišky, lehce koření, vanilka, meruňky
Ch: hladká, plná, pořád svěží, vrstevnatá a komplexní, dřevo, alkohol, pampeliškový med
CD: delší harmonické víno, k pití ihned, do gastronomie
91/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Ermitage CM B
Sud středního toustování (opálení) bednářství Ermitage z francouzského dubu z oblasti Bertrange. Dřevo zraje minimálně 24 měsíců, jemné zrno a dlouhodobé opalování zajišťují plnější a bohatší aromatiku a ovocitost vína.
B: žlutá, sytá, světlé našedlé odlesky
V: medová a květinová, celkově výrazná, stopa slaného karamelu, ušlechtilé dřevo, cedr, alpské byliny
Ch: kandované ovoce, medové tóny, spíše jemnější, žluté ovoce, tříslo, pomelo
CD: středně dlouhé, aromatické, jemné, do gastronomie
88/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Nadalié Perle Blanche
Sud Perle Blanche francouzského rodinného bednářství Nadalié z francouzského dubu byl navržen speciálně pro zvýraznění ovocitosti se strukturovanými taniny v bílých vínech. Díky ovocnému až kořeněnému opálení dodává vínu jemnost.
B: žlutá, žluté odlesky
V: strukturovaná, plná, komplexní, vrstevnatá, náznaky třešní a mléčné čokolády, karamel, lehce IPA, žluté ovoce, med
Ch: tříslovitá, ovocná kyselina, dotek dřeva s příjemnou hořčinou, meduňka
CD: kratší až středně dlouhé, výrazná vůně, přímočaré, k pití hned
89/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Berthomieu BM N
Sud středního opálení bednářství Berthomieu z francouzského dubu z oblasti Nevers, která se vyznačuje těmi nejkvalitnějšími duby. Dřevo, z kterého je sud vyroben, taktéž zrálo nejméně 24 měsíců. Bednářství sudy před vlastním vypalováním nejdříve propařuje pro dokonalejší aromatiku.
B: temně zlatá, žluto-zelenkavé odlesky
V: silná, medová, medovinová, koření, žluté ovoce, stopa mišpulí, květiny, louka, byliny, stop=a tymiánu, angrešt
Ch: plná ovocná, krásná kyselina, žluté ovoce, dotek dřeva
CD: aromatické, ovocné, středně dlouhé, do gastronomie i k pití ihned
89/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Stockinger P LDL
Stockinger je rodinné rakouské bednářství ležící na úpatí rakouských alp a je považováno za jedno z nejlepších na světě. Sud Pfalz bednářství Stockinger, jak název napovídá, byl vyroben z dubu z oblasti Pfalz. Opálení sudu je dlouhodobé jemné.
B: tmavě zlatá, odlesk zlatý, světlý
V: zralá až likérová, medovost, intenzivní, bylinná, až stopy kokosu a kávy, slaná, máta, meduňka
Ch: velmi příjemná, vyvážená, krásné dřevo, pomeranče, žluté ovoce, nedozrálé nektarinky
CD: harmonické, středně dlouhé až dlouhé, kratší archivace
92/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Stockinger Y LDL
Precizní výběr dřeva a velmi dlouhé doby vysychání umožňují respektování ovocné složky, svěžest a dotek minerality ve víně. Sud Ybbstaler byl vyroben z dubů oblasti Ybbstaler s následným dlouhodobým jemným opálením.
B: relativně světlejší, šedavo-zlaté odlesky
V: propolis, med, žluté ovoce, bílé květy, stopa bezinek a manga
Ch: plná, ušlechtilá, harmonická, mango, kořenitá, hřejivá, hořčinka, alkohol
CD: středně dlouhé, pitelné, k pití ihned
90/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Seguin Moreau Kavkaz M
Jak název napovídá, sud bednářství Seguin Moreau byl vyroben z kavkazských dubů. Sud má jemné zrno a střední opálení.
B: zralá, tmavší, zlatá, zlaté odlesky
V: květiny, louka, mandarinka, propolis/náplast, pěkná, vyvážená, alkohol, stopa černého čaje
Ch: plná, zralá, kandovaná, dřevitá hořčinka, taninová nasládlost, stopa grepu
CD: vyvážené, taninové, hladké, alkoholové, středně dlouhé, kratší archivace i k vypití ihned
91/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Seguin Moreau Icon Blanc Aquaflex ML
Sud Icon Blanc Aquaflex byl vyrobený z dubů z různých oblastí Francie, se středním opálením. Technologie Aquaflex byla vyvinuta na Institutu vinařství a vína v Dijonu. Jedná se o technologii nasycení dubového dřeva vodou, aby se snížilo množství přítomných rozpustných taninů. Částečně zkonstruované sudy jsou zcela ponořeny při vysoké teplotě na přesně stanovenou dobu. Poté se rychle ohýbají vypalováním, po kterém následuje opálení. Vlastní opálení je pak dlouhodobější a šetrnější a proniká do dřeva hlouběji než při klasickém vypalování. Do vína vnáší jemný nádech vanilky a sladkého koření s respektem k původní ovocné chuti vína.
B: intenzivní žlutá, zlaté odlesky
V: med, byliny, nasládlá, žluté ovoce, stopa banánu a tymiánu, slupky zeleného jablka
Ch: ovocná, silná, alkohol, kandované ovoce, žluté ovoce, mírná hořčina
CD: příjemné, ovocné, alkoholové, kratší archivace, středně dlouhé
88/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Seguin Moreau Fraicheur ML TH
Historie bednářství započala v letech 1838 a 1870, kdy byla založena dvě různá rodinná bednářství Moreau a Seguin v oblasti Cognac. Od roku 1958 začala využívat pod přísným dohledem obě bednářství společnost Rémy Martin a v roce 1970 pak obě bednářství koupila. Bednářství Seguin Moreau vyrábí sudy z francouzského, amerického, evropského a kavkazského dubu. Sud Fraicheur byl vyroben z dubů různých oblastí Francie za použití technologie Aquaflex a dlouhodobého středního opálení a páleným akátovým čelem. Sud Fraicheur je určen pro zvýraznění svěžesti a minerality bílých vín.
B: zrale zlatá, zlaté odlesky, jiskrná
V: med, grepová kůra, kouř, žluté ovoce, máta, mátový čaj
Ch: ovocná, svěží, pikantní kyselinka, žluté ovoce, alkohol, mineralita, náznak odrůdovosti (vlašák z Pálavy)
CD: ovocné, pikantní, pitelné, dlouhé, odrůdové, do gastronomie, kratší archív i pít ihned
92/100
Ryzlink vlašský 2017 moravské zemské víno, Seguin Moreau Icon Blanc ML
Sud Icon Blanc byl vyroben za dlouhodobého středního opálení z dubů z různých oblastí Francie. Je určený pro komplexní bílá vína s kořenitým až toastovým tónem.
B: zrale žlutá, jiskrná, zlaté odlesky
V: silná, medová, propolisová, citrusová kůra, lýko
Ch: ovocná, lehce medová, milá, žluté ovoce, taninově nasládlá
CD: milé, hotové, středně dlouhé
89/100
Závěr
Ochutnávka stejného vína na dvanáct způsobů je národním svátkem každého milovníka vína. Obzvláště, když se jedná o produkt z jedné z nejlepších viničních tratí naší země, navíc v podání zkušeného vinaře. Zrání v sudech světových výrobců z vlašáku činí velké víno, které snese srovnání i za hranicemi, ve vinařských velmocích. Všechna vína prokázala výbornou vyzrálost, komplexnost. Mnohá z nich mohou ještě několik roků zrát. Odrůdovost, tak, jak ji vnímáme u pálavských vín, tedy dominantní kyselinka a tóny vlašských ořechů, je zráním v barrique sudech potlačena. Ovšem odkrývají se nové, netušené možnosti naší signifikantní odrůdy. Bohatost, síla, vrstevnatost. Rozhodně stojí za ochutnání. Ryzlink vlašský ve 12 různých sudech je k dostání jako kolekce třeba zde.