Letošní letní festival Víno z blízka zahájil večer se spolkem Ekovín

Večer se spolkem Ekovín

Večer se spolkem Ekovín odstartoval letošní letní sérii ochutnávek v brněnské Otevřené zahradě. Spolek sdružuje přes 140 vinařů a tak je výběr pro Víno z blízka vždy velkým překvapením. Tentokrát přijali pozvání vinaři, kteří jsou účastníkům akcí nadace Partnerství dobře známí.

Ekovín

Cílem Ekovínu je do budoucna především propagace moderních technologií šetrných k životnímu prostředí. Zvládnutí technologie integrované produkce je vstupní branou k úspěšnému přechodu z konvenčního vinohradnictví na systém čistě ekologický. To ostatně dokládají i neustále se zvětšující plochy registrovaných biovinic.

Večer se spolkem Ekovín

Večer se spolkem Ekovín v Brně

V nádherném prostředí zahrady ve svahu pod Špilberkem bylo 16. května připraveno devět vinařských stanovišť. Večer od půl šesté až do osmi bylo možno přecházet od jednoho vinaře k druhému, ochutnávat vína a ptát se na vše, co koho napadne. Každý z vinařů nabídl na svém stanovišti dle propozic minimálně šest vín k ochutnání, někteří se ale „vytasili“ i s 12 vzorky. A tak bylo z čeho vybírat; k dispozici byla vína bílá, růžová, oranžová i červená, tichá i s bublinami, suchá i s různými úrovněmi zbytkového cukru.

Počasí si ten takřka letní den pohrávalo s myšlenkou na déšť a ten se také dostavil. Ovšem jen v podobě osvěžujícího chvilkového mrholení a na náladě nikomu rozhodně neubral. Mokrá varianta, na kterou jsou pořadatelé také připraveni, tentokrát nemusela být uvedena v činnost.

Od osmi do desíti hodin večer se pak vinaři koncentrovali na „nádvoří“ Otevřené zahrady, kde bylo možno ještě leccos dochutnat a hlavně objednat či přímo nakoupit. Večer zpříjemnila živá hudba zpěvačky Pavly Roof a o občerstvení se postaralo Bistro Otevřená zahrada.

V Otevřené zahradě nabídlo svá vína k přechutnání těchto devět vinařství ze spolku Ekovín:

  • Vinařství Špalek
  • Rodinné vinařství Jedlička
  • Vinařství Volařík
  • Bzenia a.s.
  • Vinařství NEPRAŠ & Co.
  • Vinařství Nikolsburg
  • Altenberk Vini a.s.
  • Farma U tří dubů
  • Vinařství Veverka Sudoměřice

 

Vinařství Špalek

Rodinné bio vinařství bylo založeno v roce 1992. Hospodaří na dvanácti hektarech vinic na vyhlášené Kraví hoře u Znojma. Vinařství, jako vůbec první na Znojemsku, zavedlo gravitační zpracování hroznů. Jedná se o velmi šetrné zpracování bez čerpadel, které se odehrává na několika patrech, od shora dolů.

vína k degustaci
Večer se spolkem Ekovín – Vinařství Špalek
Vinařství Špalek

Rodinné vinařství Jedlička

V Rodinném vinařství Jedlička vnímají přírodu a jsou s ní v souladu. Není to proto, že by se jednalo o trendovou záležitost. Žijí v symbióze s révou vinnou i nádhernou krajinou Moravy. Bio produkce hroznů umožňuje vrátit se technologií výroby červených vín až před rok 1907.

Rodinné vinařství založené v roce 2004 hospodaří na 32 ha vinohradů v tratích Terasy, Čtvrtě, Kraví hora, Růženy a Veselý. Jedná se o prvotřídní polohy vinic s hlinito-písčitou půdou bohatou na hořčík. Veškerá produkce je zpracovávána kvalitní a šetrnou technologií. Při výrobě červeného vína používají delší maceraci (nakvášení) rmutu. Bílá vína vyrábí technologií řízeného kvašení s použitím terroárních kvasinek. Díky tomuto spojení vzniká ve vinařství víno, které si nese charakteristické odrůdové znaky, aroma a zachovává si přitom výrazně svůj terroir. Typická jsou pro vinařství červená vína, plná a strukturovaná, vhodná do gastronomie. V nabídce je kolem 40 položek ročníkových vín včetně vín slámových a ledových.

vína k degustaci
Večer se spolkem Ekovín – Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice
Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice

Vinařství Volařík

Tradice byla založena v roce 1945 příchodem Leopolda Volaříka do Dolních Dunajovic a jeho spoluprací se starousedlickou rodinou Schultzovou při získávání zkušeností s vinohradnictvím. Rozvoj přerušila násilná kolektivizace a rodina se k vinařství vrátila až po roce 1989, kdy v restitucích získala své vinice zpět.

vína k degustaci
Večer se spolkem Ekovín – Vinařství Volařík
Vinařství Volařík

Bzenia a.s.

Společnost Bzenia s. r. o. je moderní vinařství, které bylo založeno Alešem a Zdeňkem Maleňákem v roce 2003. Hospodaří v systému ekologického zemědělství (BIO) na deseti hektarech vinic v nejkvalitnějších viničních tratích ve Bzenci – Novosady a Prostřední hora, vše na dohled od kaple sv. Floriana ve Starém hradě nad Bzencem. Při výsadbě vsadili na tradiční a prověřené odrůdy, zejména na zde nejtypičtější Ryzlink rýnský, dále na Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín červený, Svatovavřinecké, Frankovku a Rulandské modré. Víno se vyrábí pouze z vlastních hroznů. Produkční zázemí je ve sklepích v Těmické ulici, ve sklepní ulici vystavěné v 80. letech minulého století.

Pro zpracování je typický ruční sběr hroznů do malých přepravek, použití přírodních kvasinek a moderních technologií, zrání v nerezových tancích a dřevěných sudech a následné uskladnění naláhvovaných vín v archivním sklepě v ulici Karla Čapka. V tomto sklepě vína dozrávají na lahvi dlouhé roky, než jsou uvedena do prodeje. Chodby tohoto unikátního křížového sklepa měří přes 400 metrů a mají místy více než pětisetletou historii. Firma s konstantní roční produkcí kolem 50 000 lahví neplánuje žádnou expanzi v kvantitě, ale do budoucna se chce zaměřit na marketingové posílení vlastní prestižní značky.

vína k degustaci
Večer se spolkem Ekovín – Bzenia
Bzenia

Vinařství NEPRAŠ & Co.

Rodinné Vinařství NEPRAŠ & Co. založili roku 2012 a už na jaře 2013 v Pavlově vysadili nové vinice, kterých v současné době obhospodařují 7,5 ha. Jsou certifikovaným biovinařstvím a nejen jejich červená, ale i všechna bílá vína kvasí a zrají v dubových sudech. Jsou harmonická a dobře žijí v čase.

vína k degustaci
Vinařství Nepraš & Co
Vinařství Nepraš & Co

Vinařství Nikolsburg

Ve vinařství obhospodařují více než 175 ha vlastních vinic, které jsou součástí mimořádných viničních tratí Mikulovska. Pro své potřeby však zpracovávají jen zlomek toho úplně nejlepšího, co se jim na vinicích daří každý rok vypěstovat. Filosofií vinařství je šetrný přístup k přírodě s maximálním využíváním biologické ochrany. Podíl biologické ochrany hroznů se tak rok od roku zvyšuje. Pěstují především bílé odrůdy, které do oblasti Pálavských vrchů patří. Milovníky červeného ale určitě potěší taky.

vína k degustaci

<yoastmark class=

Altenberk Vini a.s.

Vinařství Altenberk Vini vzniklo s vizí obnovení vinohradu ve viniční trati Stará hora v Hustopečích. Tato část tratě je výjimečná přesnou jižní orientací, velkým sklonem a především složením půdy, která obsahuje velké množství vápníku odpovídající pálavskému masivu a nadměrné množství magnesia. Na tomto místě má vinařství Ing. Lubomíra Ivičiče čtyři hektary vinic s odrůdami Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré a Frankovka.

Úroda se zpracovává ve sklepě v tradiční sklepní uličce Turhandle jen několik set metrů od vinohradu. V procesu vinifikace se používají klasické technologie s minimalizací mechanických a chemických zásahů. Technologický postup u bílých vín je mírně reduktivní, kvašení probíhá za pomoci neutrálních kvasinek pro zachování a rozvinutí ovocité aromatiky a odrůdového charakteru. Vína se školí v dřevěných akátových sudech a částečně v nerezových nádobách. U červených vín je proces mírně naturální, rmuty kvasí až šest týdnů v dřevěných kádích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Červená vína se školí v sudech dubových, částečně barikových, pravidelně obměňovaných. Specialitou vinného sklepa je víno oranžové, naturální. Naláhvovaná vína leží a zrají ve starobylém sklepení pod náměstím. Roční objem produkce se pohybuje kolem 10 000 lahví.

vína k degustaci
Altenberk Vini
Altenberk Vini

Farma U tří dubů

Rodinná farma u tří dubů již přes 20 let obhospodařuje sady a vinice ve Stošíkovicích, viniční trať U Tří dubů a polnosti v přilehlých obcích. Areál U Tří dubů má výměru 150 ha. V současné době tvoří sady 70 ha, vinice 40 ha a zbylé pozemky připravují na nové výsadby.

vína k degustaci
Farma U tří dubů
Farma U tří dubů

Vinařství Veverka Sudoměřice

Ing. Lukáš Veverka, Ph.D. navázal na malovinařskou tradici svého dědy a otce. Ve Strážnici provozuje rodinné vinařství opírající se o vlastní vinice založené v tratích Horní hory a Žerotíny po roce 2003 a o hrozny nakupované od dlouhodobých smluvních vinohradníků z blízkého okolí.

vína k degustaci
Vinařství Veverka Sudoměřice
Vinařství Veverka Sudoměřice

 

Zajímavosti, rekordy a speciální ocenění pro vinaře

Podobná setkání s vinaři vždy nabízejí i možnost srovnávání. Více než kde jinde zde jde o velmi subjektivní dojmy, přesto předkládáme pár tipů, které jsme zachytili na večeru s vinaři spolku Ekovín v Otevřené zahradě. Posuďte sami…

Nejlepší bílé víno

Nejlepší červené víno

  • André 2018 VOC Kraví hora, suché – Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice – 87 bodů

Nejlepší víno s vyšším zbytkovým cukrem

Nejširší nabídka

  • Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice – 12 vín

Nejpestřejší nabídka

  • Vinařství Veverka Sudoměřice – bílé, růžové, oranžové, červené, perlivé

Nejchválenější vinařství

  • Farma U tří dubů

Největší rarita

Nejstarší víno

Největší šoumen

  • Marek Špalek – Vinařství Špalek

Nejlepší nálada

  • ta byla všude, ale na stánku Altenberk Vini ji svým nekonečným úsměvem šířil nejlépe Karel Volný 🙂

 

Večer se spolkem Ekovín

kdy: 16. 5. 2024
kde: Otevřená zahrada, Brno
cena: 540 Kč / 490 Kč předprodej
degustace: cca 80 vín

Více o festivalu Víno z blízka zde.

Více o dalších akcích v Kalendáři vinařských akcí.

Ceny vín jsou uvedeny vždy za lahev a včetně DPH. Jsou platné v den konání akce; můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

foto: autor, Partnerství, Farma U tří dubů

Ověřeno MonsterInsights