Král vín zavítal do problematického Brna. A docela mu to vyšlo!

Král vín jakožto etablovaná soutěž naší vinné scény nepotřebuje nějakého velkého představování. Je tu od roku 2006, tehdy ještě s názvem Malá encyklopedie českých a moravských vín. Stojí za ní Branko Černý.
Soutěž hledá nejlepší česká a moravská vína, vyhlašuje vítěze kategorií a šampiona akce. Potud tedy nic nového pod sluncem. Liší se zavedením kategorií pro extrasuchá a organická vína, což je určitě fajn. Hlavně ale jako jedna z prvních akcí zavedla srozumitelné grafické ztvárnění svého názoru na hodnocená vína. Jedna až pět korunek hned naznačí kvalitativní kategorii.
Král vín si za těch dvanáct let vydobyl pozici slušně obsazované a sledované soutěže. Traduje se, že v Čechách a obzvláště v Praze má pětikorunková medaile nemalý vliv u konzumentů při nákupu vína. Proč by také ne, vína to bývají kvalitní a akce má dobrý marketing. Díky tomu, že objíždí republiku formou Královských koštů a Turné Krále vín, je prostě vidět. Respekt před organizátory a jejich kočovným životem!
Král vín v Brně
Zpět do Brna. Proč je v titulku označeno jako problematické? Jednoduše proto, že zde vinaři nemají na růžích ustláno. Většina z nich by asi potvrdila, že v Brně se jim víno špatně prodává. Možná je to dáno množstvím „sudových“ vinoték, oblibou piva, blízkostí švestkových a jiných vypálitelných sadů a nebo paradoxně vinic samotných. Stejně tak vinařské akce jsou vždy tak trochu sázkou do loterie. A loňský první ročník turné to potvrdil.
Deset let organizátoři odolávali, pojedenácté to zkusili a na košt jim v Brně přišlo bratru sedmdesát lidí. Pro hosty super, bez front u pultů s vínem, pro organizátory fiasko. Nutno dodat, že na košt například v Hustopečích chodí pravidelně několik set lidí a je prakticky vyprodáno. Velkou odvahou bylo do Brna vstoupit i v následujícím, letošním roce. Stalo se tak v pátek 6. října 2017. Místem ochutnávky byla menza Masarykovy univerzity na Vinařské ulici.
Víno v menze
Dělat akci na kolejích je vlastně fajn. Člověk tak nějak omládne. Horší je už najít vchod do menzy, pokud tedy nejste student „Masaryčky“. Nějaká ta cedulka s šipkou by se hodila. No ale lidé to zvládli, vystoupali z Hlinek či sestoupili ze Žluťáku a na místo se dostavili včas a v celkem uspokojivém počtu. Odhadem na 150 vínomilců zakoupilo vstupenky, nafáslo sklenice a vrhlo se do ochutnávání. Vstupné není levné, 700 Kč na osobu, ale 300 nabídnutých vín za to opravdu stálo. K tomu opravdu štědré dávky sýrů a dalších zobání, různé ochutnávky, šoumenské vstupy Branka Černého a finální tombola.
Král vín je komerční projekt. Je to cítit, je to znát, ale je to na únosné hladině. Královský košt je profesionálně udělaná akce s notnou dávkou „srdcařiny“. Zmíněná komerce útočí na návštěvníka promyšleně a vlastně i příjemně. Chutná ti tohle víno? Tak si ho rovnou i kup. Je vstupné dražší? Dobře, kromě vína dostaneš hodně jídla a knížku k tomu. A reklamní plochy k takové akci prostě patří a vlastně souvisí vždy nějak s vínem, takže jsou i k věci.
Těžko by bylo hodnotit všech 300 vín, ale to ani není cílem. Svědomitě můžu prohlásit, že v naší skupině deseti lidí nikdo nehlásil žádný propadák, ba naopak spíše zaznívala slova chvály. Osobně jsem narazil na dvě problematická vína, ale zajímavější bude přehled několika pozitivních tipů z akce.
Tipy
- Aurelius 2016 pozdní sběr, polosuché, Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice – šťavnaté, ovocné
- Pinot blanc 2015 MZV sur-lie, suché, Petr Mokruša – náznak opečeného toustu s máslem
- Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr, suché, Spielberg CZ – ananasově uleželé, přitom svěží
- Ryzlink vlašský 2016 MZV, suché, Filip Mlýnek – echt vlašák z Pálavy
- Sauvignon 2014 výběr z bobulí, botrytický sběr, polosladké, Pechor vinařství – sladko-hořko-kyselé, komplexní
- Cabernet Sauvignon 2015 výběr z hroznů, suché, Štěpán Maňák – barikované, silné, dlouhé
- Merlot 2015 pozdní sběr, suché, Pavel Kosík – připeklá jahodová marmeláda
- Rulandské modré 2015 MZV, suché, Ondřej Brdečko – organické víno, silné a zajímavé
Klady Královského koštu Brno
- kvalita vín
- neomezená degustace všech vzorků
- všechna vína k dispozici skoro až do konce
- hodně jídla, vody
- přehledný katalog s dostatkem místa pro poznámky
- knížka k soutěži
- relativně dost židlí
- rychlá obsluha
Zápory Královského koštu Brno
- místo trochu dál od hromadné dopravy
- najít vchod je trochu problém
- cena (i přes všechny klady je cena trochu vyšší)
- délka akce (aspoň o hodinku více)
- odlévací nádoby (byly na stolech, ale mohlo jich být víc)
- neexistence šatny
- absence vystřikovaček sklenic (mytí sklenic)
Suma sumárum
Král vín svým Královským koštem nabídl i v Brně dostatečné množství dobrých vín. Vyšší cenu kompenzují hromady sýrů a dalších jídel, ale i tak je z kategorie svátečních. Průběh večera měl spád, komentované ochutnávky a další moderované vstupy měly hlavu a patu. Velkou výhodou je neomezená degustace; nikdo neřeší lístečky a doplatky a vypité šampióny – nabídnutá vína byla proste neustále k dispozici. Místo akce je příjemné, jen se trochu hůř napoprvé hledá. Příště už ho ale najdeme hravě, protože takových akcí v Brně není mnoho a bylo by chybou Královský košt vynechat.