Po nechtěné téměř tříměsíční přestávce se v úterý 2. června sešli členové Unie enologů ČR ve Valticích ke třetímu letošnímu hodnocení suchých vín. Z přihlášených 12 vzorků se do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“ dostalo 8 vyvolených. Nejvíce bodů získalo Grand cuvée barrique 2017 ze Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic.
Přítomní členové unie měli možnost po koronavirové pauze ochutnat šest bílých a šest červených vín. Nejvíce je zaujalo Grand Cuvée barrique Ch. C. Andrépozdní sběr ročník 2017 ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice a.s. Hodnotitelé mu udělili celkem 90,31 bodů.
Grand cuvée barrique 2017 pozdní sběr
Šampion červnového hodnocení Grand cuvée je složený ze dvou odrůd – André (50 %) a Cabernet Sauvignon (50 %).
Libor Jestřáb
„Každý ročník se kupážuje v jiném poměru vždy tak, aby byl profil vína co nejzajímavější. V případě ročníku 2017 mělo Andrécukernatost 23 °NM a Cabernet Sauvignon 24 °NM. Hrozny pochází z viniční trati Nadzahrady, z jednoho z nejteplejších míst Velkopavlovické podoblasti. Na vinici v prvním srpnovém týdnu došlo k redukci hroznů o 1/3. Vinifikace při 20 °C byla bez přidání kvasinek, taninů či jakýchkoliv jiných enologických přípravků,“ uvádí enolog Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice Libor Jestřáb, který společně s technologem Ondřejem Konečným víno vytvářel.
Obě vína zrála odděleně 9 měsíců ve velkých dubových sudech a následně byla na 16 měsíců stále odděleně uložena do sudů typu barrique. Výsledná kupáž byla odložena opět ve velkém sudu na 3 měsíce a následně lahvována. Víno s temně povidlovou barvou s fialovým okrajem má aromatiku tmavého ovoce s lehkým tónem eukalyptu. Obsah zbytkového cukru 0,9 g/l, kyseliny 5,2 g/l, alkohol 13 %, extrakt 31,7 g/l.
Grand cuvée Ch.C.André p.s. barrique
Druhým nejúspěšnějším a současně nejlepším bílým vínem červnového setkání členů Unie enologů pak byl se ziskem 88,75 bodů Grand veltlín Weinperky no.7 pozdní sběr ročník 2017 z Vinařství Piálek & Jäger s.r.o.
Miloš Vidlář
„Tento vzorek byl jediným vínem této degustace oceněným nejvyšším možným počtem bodů, tedy 100,“ dodal člen Unie enologů ČR Miloš Vidlář.
Suchá vína online
Červnové setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo třetím letošním a již dvacátým prvním za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 240 vín, z nichž 146 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“. Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.
Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.
Unie enologů České republiky, z.s. byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským, Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroněm, který je předsedou spolku. K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.
foto: Unie enologů ČR, Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.