Dělení vín – Slovensko
Barva vína
- biele víno
- ružové víno
- červené víno
Barva vína je věčným námětem diskuzí. Senzoricky rozeznáváme desítky a stovky odstínů. Diskutujeme o rubínové či granátové, o zelenkavých či zlatých odstínech, o barvě koroptvího oka či spařeného vepře.
Zbytkový cukr ve víně
Tichá a jiná než šumivá vína:
- suché víno
- polosuché víno
- polosladké víno
- sladké víno
Šumivá vína:
- brut nature
- extra brut
- brut
- extra sec / extra dry
- sec / dry
- demi-sec / medium-sec
- doux / sweet
Množství zbytkového cukru ve víně je jedním z nejzásadnějších parametrů pro dělení vín. A to i přes skutečnost, že většina světové produkce spadá do kategorie suchých vín.
Způsob výroby
- tiché víno
- šumivé víno
- perlivé víno
- dezertné víno
- likérové víno
- aromatizované víno
- odalkoholizované víno
- nízkoalkoholické víno
Označení
- vína s chráneným označením pôvodu (CHOP)
- vína s chráneným zemepisným označením (CHZO)
- odrodové vína bez CHOP/CHZO
- vína bez CHOP/CHZO
- ostatné vína (napr.: sýtené, šumivé víno, perlivé víno, aromatizované a likérové)
Označování vín na etiketách je mnohdy matoucí. Jistý rámec poskytují nařízení EU, podrobně vše definují právní předpisy jednotlivých zemí. Jaké jsou tradiční výrazy používané na Slovensku?
Legislativa
- hroznový mušt
- burčiak
- víno bez zemepisného označenia
- víno s chráneným zemepisným označením
– regionálne víno - víno s chráneným označením pôvodu
– akostné víno
– akostné víno s prívlastkom
– – kabinetné
– – neskorý zber
– – výber z hrozna
– – bobuľový výber
– – hrozienkový výber
– – cibébový výber, botrytický výber
– – ľadové víno
– – slamové víno
– pestovateľský sekt
– sekt vinohradníckej oblasti
– sekt V. O.
– château alebo chateau
– Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.)
– tokajské víno - odalkoholizované víno a nízkoalkoholické víno
- víno na priemyselné spracovanie
- vinárske produkty podľa osobitného predpisu