Pranýř zima 2023 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř zima 2023 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř zima 2023
Svatovavřinecké víno červené polosladké, alk. 11% obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
U Záhořů s.r.o., náměstí Svobody 148, 387 01 Volyně
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza a druhotná fermentace. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.
Las Meninas, bílé víno suché, země původu Španělsko, alk. 11,0 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Tesco Franchise Stores ČR s.r.o., Tuřanka 1222/115, 627 00 Brno
Víno bylo zakalené, v chuti a vůni byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Burčák bílý, země původu Česká republika
Falšované potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
JIŘÍ RANDULA, Přístavní – stánek u přehrady, 635 00 Brno
Burčák byl falšovaný nepovoleným přídavkem 21 % vody.
Merlot Exclusive, červené víno suché
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná s.r.o., Plzeňská 315/0, 388 01 Blatná
Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Pálava, Víno zemské, Polosuché, Víno z Moravy
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Igor Herzán, Malátova 1953/7, 586 01 Jihlava
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Burčák, Muškát moravský, země původu Česká republika, č. šarže 02/22
Falšované potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
Petr Pospíšil, stánek u silnice č. 55 v katastru obce Hrušky, 691 56 Hrušky
Burčák byl falšován nepovoleným přídavkem 27 % vody. Dále bylo v burčáku překročeno povolené množství pro obsah etanolu z přidaného cukru.
RIESLING KABINETT HALBTROCKEN, 2016, Mosel, Šarže: Nr. 25766530417
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s. Cukrovarská 492/4, 682 01 Vyškov
Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu.
RIESLING KABINETT HALBTROCKEN, 2016, Mosel, Šarže: Nr. 25765102017
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Cukrovarská 492/4, 682 01 Vyškov
Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu
TRAMÍN jakostní víno odrůdové
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JIVEL s.r.o. Obchodní 535, 411 08 Štětí
Chuť a vůně vína byly po plísni.
J.P. Chenet, Chardonnay, 2017, bílé víno, víno z Francie
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Na Návsi 114, 687 09 Boršice
Chuť a vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Směs-bílé víno, polosuché, alk. 12,0 % obj., moravské zemské víno, víno z České republiky
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JAN NAVRÁTIL, Sklepní p.č. 1869, 691 26 Pouzdřany
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem sladidla – sacharinu.
Rulandské modré, moravské zemské víno, suché, alk.13,5 % obj., víno z České republiky
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
PAVEL SCHOŘ, 664 64 Kupařovice 24
Chuť a vůně vína byla po nežádoucích těkavých látkách, víno bylo zakalené a byly v něm zjištěny plovoucí nečistoty.
Chardonnay, moravské zemské víno bílé CHZO, polosladké
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JAN MATOUŠEK, Vítězná 2958, 272 04 Kladno
Laboratorní analýza prokázala, že víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky. Nejednalo se tedy o moravské zemské víno. Spotřebitel byl klamán o původu vína.
Irsai Oliver, Odrůdové víno bílé ze Slovenska, bílé víno polosuché
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
ŠÁRKA PŘÍHODOVÁ, Masarykova 1610, 39601 Humpolec
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma. Přídavek syntetického aroma je nepovolený enologický (vinařský) postup. Víno mělo netypickou chuť a vůni po aromatech. Ve víně bylo zjištěno překročení maximálního povoleného množství kyseliny citrónové.
Frankovka modrá, odrůdové víno červené suché
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
ŠÁRKA PŘÍHODOVÁ, Masarykova 1610, 39601 Humpolec
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma. Přídavek syntetického aroma je nepovolený enologický (vinařský) postup. Víno mělo netypickou chuť a vůni po aromatech. Ve víně bylo zjištěno překročení maximálního povoleného množství kyseliny citrónové.
Chardonnay, víno bílé suché, alk. 12,0 % obj., země původu Maďarsko
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r.o., Křenovická 1854, 684 01 Slavkov u Brna
Chuť a vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Donini secco Frizzante, růžové perlivé víno, suché, alk. 11 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína perlivá
Kitos s.r.o., Palackého náměstí 88/43, 664 91 Ivančice
Ve víně byly zjištěny plovoucí nečistoty. V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Hungarian Muscatel, Muskotály, Duna-Tisza Közi, polosladké víno bílé
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Albert Česká republika, s.r.o., Masarykovo nám. 257/16, 695 01 Hodonín
Víno mělo zakalený vzhled, v chuti a vůni bylo patrné druhotné kvašení. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.
Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
Nejakostní potraviny
Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.
Falšované potraviny
Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
Nebezpečné potraviny
Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř podzim 2022