Pinot noir Ben’s reserve 2007 MZV, Stapleton-Springer
Pinot noir Ben’s reserve 2007 je vínem pro „běžný“ sváteční den. Hlavním bodem degustací asi nebude, přesto vyžaduje poněkud poklidnější atmosféru. Pak poskytne nezapomenutelný zážitek, i když na slibovaný vrchol po 15 až 20 letech pravděpodobně nemá.
Jak už to bývá, odrůda Rulandské modré má své zastánce i odpůrce. Obzvláště v moravském podání jsou produkovaná vína velmi rozdílná. Osobně odrůdu preferuji a pokud má víno vzejít z našich vinařství, pak Stapleton-Springer bude u mne vždy na prvních místech.
Benova rezerva patří k nejlepším vínům vinařství. I když například Pinot noir Čtvrtě se jeví ještě zajímavější a třeba ročník 2016 je nyní po třech letech již velmi pitelný. Ale zpět k vínu ročníku 2007.
Pinot noir Ben’s reserve 2007 moravské zemské víno
Víno je směsí dvou odrůd, a to Rulandské modré (85 %) a Modrý Portugal (15 %). Dle zákona je možno víno s přídavkem jiné odrůdy do výše 15 % možno označovat jako jednoodrůdové, takže označení pouze Pinot noir je zcela v pořádku. Ročník 2007 patřil z pohledu červených moravských vín k těm lepším, ale ne ikonickým, jako byl například 2009 či 2015.
Barva vína je dle očekávání velmi světlá, cihlová až světle mahagonová, s průsvitným okrajem. Viskozita je dobrá, víno stéká ve velkých kapkách po stěnách sklenice. Rafinovaná vůně postupně uvolňuje jemné ovocné tóny moruší a hlavně jahod, dále náznaky minerálů, tabáku, heřmánku, fermeže, čokolády či podhoubí, ale vždy ve velmi jemných nuancích a vzájemně provázané. V chuti dominuje svěží kyselina, která tak poskytuje vínu jeho dlouhověkost. Má nádech sotva zralých lesních jahod šmrncnutých jeřabinami a brusinkami, s dochutí jemné mléčné čokolády, ostružin a koření.
Celkový dojem
Víno je dobré k popíjení jen tak, během dnů volna. Pokud pokrmy, tak spíše jemnější úprava masa, a to vepřového či pernaté (křepelka, koroptev). Dobrou volbou bude sýr brie či camembert a špatně by nedopadla ani kombinace s nějakým ne moc sladkým jahodovým moučníkem.
Celkově působí víno relativně mladě a stále svěže. Potěší rafinované tóny vůně i milá kyselinka v chuti. Víno je středně dlouhé až dlouhé. Aktuálně však vínu chybí mohutnost a větší komplexnost, neboli tělo. Je jemné a relativně silné, i když subtilnější, a proto bude zajímavé potkat jej třeba za 5 či 10 let. Možná ještě poskočí nahoru, nicméně úplně na to nesázím.
Zajímavostí je hodnocení vína v rámci Národní soutěže vín – Velkopavlovická podoblast v roce 2011. S „úžasným“ ziskem 73,00 bodů se mezi Rulandami modrými umístilo jako poslední. Je zjevné, že rulandy, a obzvláště z tohoto vinařství, potřebují mnoho let, aby projevily svou kvalitu. Nutno také dodat, že průměrné hodnocení 23 zúčastněných ruland v zmíněné soutěži bylo 78,52 bodu, což je z dnešního pohledu nezvykle přísný metr.
[jaw_panel_box panel_title=“Pinot noir Ben’s reserve 2007 moravské zemské víno, Stapleton-Springer“ message_style=“info“ ]doplňkové informacebioprodukce, ruční sběr
výrobceStapleton-Springer s.r.o.
IČO27154513
země původuČeská republika
vinařská oblastMorava
vinařská podoblastVelkopavlovická
vinařská obecBořetice
viniční traťČtvrtě / Trkmanska
barvačervené
alkohol13,0 %
kyseliny5,1 g/l
zbytkový cukr2,9 g/l
slovněsuché
cukernatost při sběru22–23 °ČNM
datum sběru25. 9. – 12. 10. 2007
číslo šaržeBR 1/07
objem lahve0,75 l
cena450 Kč (cca 2010)
hodnoceno29. prosince 2019
hodnocení87 bodů
[/jaw_panel_box][jaw_clear]
[jaw_cta button_text=“Reportáž zde“ link=“https://www.hledamvino.cz/degustace-vin-vinarstvi-stapleton-springer-ve-vinne-galerii/“ target=“_blank“ cta_button_possition=“right“ color=“#434343″ text_color=“#ffffff“ cta_button_bg_color=“#009de0″ cta_button_font_color=“#ffffff“ cta_button_size=“btn-lg“ ]
Degustace vín vinařství Stapleton-Springer
7. 6. 2018 ve Vinné galerii
[/jaw_cta][jaw_clear]