Nedělní brunch u Habánů: esence Moravy ve čtyřech hodinách

Nedělní brunch u Habánů

Touláte se jižní Moravou, plánujete, co ještě zažít, a na neděli ne a ne najít program? Vyzkoušejte nedělní brunch v Habánských sklepích. Tak trochu tajemně znějící akce je esencí Moravy: dobré víno a skvělé pokrmy. To nastartovalo naši zvědavost. Přijeli jsme, zažili to a chceme znovu!

Brunch může označovat jídlo, přesnídávku. Často je vnímán jako pozdní snídaně či brzký oběd. V Habánských sklepích značí takřka čtyři a půl hodiny užívání si skvělých jídel a, jak jinak, vín místní produkce. Tato skoro až dekadence startuje v deset hodin dopoledne a volně plyne do půl třetí odpoledne. Na programu je i prohlídka historických sklepení a při troše štěstí i prohlídka samotného provozu, tedy vinařství, míst, kde víno vzniká.

Slovo „brunch“ je anglického původu a vzniklo propojením slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd).

Nedělní brunch u Habánů
Nedělní brunch u Habánů začal welcome drinkem v podobě excelentního charmatu

Příjezd

Nápad na nedělní pozdní snídaně vznikl jako nepravidelná, přibližně jednou za tři až čtyři týdny se opakující akce. Není tedy automaticky každou neděli, ale pouze ve vybraných termínech. A s nutností rezervace předem, což je s ohledem na množství pokrmů pochopitelné. My jsme si vybrali termín 6. srpna. Ten den se ukázal spíše jako chladnější a deštivý. Což ale ničemu nevadilo, vždyť většinu času stejně chceme trávit ve sklepeních.

Výhodou jinak trochu odlehlého místa konání je prostorné a bezplatné parkoviště přímo před vinotékou Habánských sklepů. Zde, v těsném sousedství s vinařstvím, se většina dění odehrává. Pěšky či na kole je návštěva samozřejmě taky možná, dokonce je zde nachystáno i karavanové stání. My zvolili příjezd autem. Program totiž sliboval i nealkoholickou variantu, což ocení celá řada návštěvníků.

Nedělní brunch u Habánů
Vinotéka Habánských sklepů

Vinotéka

Po milém uvítání jsme dostali základní informace k akci, k jejímu průběhu a možnostem. Z pěti možných balíčků jsme vybrali dva, s ochutnávkou přívlastkových vín a ochutnávkou nealkoholických vín. Ve hře byly ještě tři možnosti: s šumivými víny, s domácí limonádou a balíček pro děti. Akce je koncipována i pro celé rodiny, děti do 3 let mají vstup zdarma a k dispozici dětský koutek, ti starší zvýhodněné vstupné.

Následoval welcome drink v podobě velmi zdařilého šumivého vína Habánské sklepy brut. A prohlídka místní chlouby, vinotéky. Opravdu krásné a reprezentativní prostory spatřily světlo světa v nové podobě v roce 2018. Reportáž ze slavnostního otevření je tady: Na skok u Habánů ve Velkých Bílovicích. Místo ani po pěti letech neztratilo nic ze svého půvabu a úhledně seřazené lahve v nasvícených vitrínách přímo vyzývají k prohlídce a následnému nákupu.

Nedělní brunch u Habánů
Ve vinotéce

Sklep

Pod vinotékou se nachází historický habánský sklep. Vedoucí vinotéky, paní Lucie Kalivodová, nás seznámila s pozoruhodnou historií místa. Ta se začala psát ve Velkých Bílovicích roku 1614, kdy bylo vinařství údajně založeno. Habánské sklepy zbudovali před více než 400 lety reformními novokřtěnci, kteří si říkali Hutterovi bratři. Na Moravě je ale nejčastěji nazývali Habány – zkomolením německého Haus haben. Habáni si zde brzy získali respekt jako zruční řemeslníci, výborní stavitelé a skvělí vinaři. Postavili mnoho vinných sklepů a v největším z nich dnes sídlí a vyrábí víno vinařství stejného jména – Habánské sklepy.

Nedělní brunch u Habánů
Stará sklepení ze 17. století a jejich atmosféra

Brunch

Pokrmy respektují zadání, mají tedy charakter jak snídaně, tak oběda. Jsou moravské regionální a dokonce lokální. Na začátek je možno ochutnat třeba sázená vejce, křupavě vypečenou slaninu a fazole v tomatové omáčce. Také však škvarkovou pomazánku na čerstvém chlebu či naprosto dokonalý jablečný štrůdl z taženého těsta. Nechyběl skvěle vychucený slepičí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi. Z hlavního menu vynikala pečená kachnička s červeným zelím se skořicí a špekovými knedlíky, vše v neskutečně lehké podobě. Bylo možno zvolit ale i uzené maso s křenovou omáčkou a houskovými knedlíky. Místní specialitou je netradiční kombinace právě křenové omáčky se smaženým řízkem. Zkusili jsme a má to něco do sebe. Je třeba smeknout před umem kuchaře Martina Harce a cateringu KD Velké Bílovice, který vše připravil.

Nedělní brunch u Habánů
Nedělní brunch u Habánů

Vinařství

Během podzimní sklizně, která je již za dveřmi, je ve vinařství pochopitelně frmol. V létě jsme ale měli tu výhodu, že bylo možno nakouknout právě do provozů, kde místní vína vznikají. Od míst pro vstup hroznů, přes lisovnu, nerezové nádrže, pověstné zazděné obří tanky na víno až po místnost pro uskladnění dřevěných sudů. Velmi působivá je síť skelněných potrubí na přečerpávání vína.

Nedělní brunch u Habánů
Systém „vínovodů“

Závěr akce

Celý nedělní brunch naplnil skvěle očekávání: pohodově strávený čas s vínem a jídlem. Všeho bylo hojně, vše plynulo, jak mělo. Zážitek obohatilo množství nových informací o víně a dění okolo něj. Po celou dobu jsme cítili, že jsme vítaní hosté a mohli si tak vše užít dosytosti. A za vše děkujeme hlavně paní Kalivodové z vinotéky Habánských sklepů a dalším lidem, kteří tuto akci připravují. Ještě je pár možností, kdy letos nedělní brunch zažít. Neváhejte.

Termíny nedělních bruchů v Habánských sklepích:

  • 2. 7. 2023
  • 6. 8. 2023
  • 27. 8. 2023
  • 17. 9. 2023
  • 15. 10. 2023

Více na stánkách Habánských sklepů.

Nedělní brunch u Habánů
Nedělní brunch u Habánů v podání kuchaře Martina Harce

 

Několik tipů na vína z produkce Habánských sklepů

Sekty, nealkoholická vína

  • Habánské sklepy brut
    Šumivé víno vyrobené metodou charmat z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Delší bohaté víno plné ovocných chutí, s náznakem decentního burgundského stylu. K poměru k ceně, která se pohybuje okolo 170 korun za lahev, jedno z nejlepších šumivých vín u nás. 90/100 (169 Kč)
  • Bohemia Sekt nealkoholický nápoj sycený, bílé
    Bílé a zelené ovoce, příjemná ovocná nasládlost, příjemná kyselinka a typická medovost nealkoholických vín. Dlouhé jemné perleni. 85/100 (129 Kč)
  • Bohemia Sekt rosé nealkoholický nápoj sycený, růžové
    Železito-ovocná vůně, červené ovoce. Chuť třešní, super kyselinka i trocha sladěného cukru, středně dlouhá dochuť červeného rybízu. 86/100 (129 Kč)
  • Freixenet 0.0 % bílé, nealkoholický nápoj sycený
    Vůně moře, dešťové vody, železitá. Chuť s pěknou kyselinkou, hrušky, zelená jablka Granny Smith. Pit hned, jako nealko aperitiv. 86/100 (139 Kč)
  • Freixenet 0.0 % červené, nealkoholický nápoj sycený
    Ve vůni povidla, višňová marmeláda. Povidlová chuť, červený a černý rybíz. Ovocné nealko víno. Pít v létě. 87/100 (139 Kč)

Bílá vína

  • Veltlínské zelené 2021 pozdní sběr, suché
    Vůně železitá, výrazná, chuť bylinná, řízní. Víno každodenní, příjemné, pitelné. 85/100 (149 Kč)
  • Sauvignon 2021 pozdní sběr, suché
    Vůně ovocná, rybízový list, žluté ovoce. Nejdříve vůně burgundských odrůd, po chvilce ale už typické tóny Sauvignonu. Chuť ovocná, zralé žluté ovoce, špendlíky, žluté blumy. 85/100 (169 Kč)
  • Ryzlink rýnský 2021 pozdní sběr, suché
    Vůně minerální, zemitá, železitá, lehce patrný alkohol, zelené ořechy. Chuť ovocná, připeklá, středně delší dochuť. Pěkná ovocná kyselinka. Pit hned či do gastronomie. 86/100 (169 Kč)
  • Ryzlink rýnský 2020 pozdní sběr, suché
    Vůně ovoce, lipový květ, chuť čaje, super kyselina. Pit hned, samostatně. 87/100 (169 Kč)
  • Chardonnay 2021 pozdní sběr, suché
    Vůně s náznakem exotického ovoce, banán, jahody. Chuť příjemná, jahodová, mango. Vyvážené, středně dlouhé víno. Pit hned, případně krátký archív, gastronomie. 86/100 (169 Kč)
  • Chardonnay 2020 pozdní sběr, suché
    Nazrále ovoce, jahody, banán, mango, alkohol. Chuť plná, silná, harmonická. Příjemné víno, pít hned. 87/100 (169 Kč)

Červená vína

  • Zweigeltrebe 2018 pozdní sběr, suché
    Vůně višňová, stopy mokré omítky, alkoholu, náznak švestek. Chuť višní, alkoholu, patrná pecková hořčina. Vhodné k archivaci. 85/100 (169 Kč)
  • Zweigeltrebe 2019 pozdní sběr, suché
    Ve vůni švestky, kvas, celkově v chuti mladistvé, ovocné, hořká čokoláda. Příjemné delší víno vhodné k další archivaci i k párování s pokrmy. 87/100 (169 Kč)
  • Zweigeltrebe barrique 2018 pozdní sběr, suché
    Vůně červeného ovoce, pomerančů, stopa dřeva, chuť ovocná, lehké a příjemné taniny, vanilka, delší dochuť. Archivace i k pití hned. 89/100 (229 Kč)
  • Merlot 2019 pozdní sběr, suché
    Vůně karamelu, červeného ovoce, moc pěkná, dominující nad chutí. Ta je středně dlouhá, ovocná, v dochuti káva. Vhodné ke kratší archivaci. 87/100 (189 Kč)
  • Merlot rezerva 2018 výběr z hroznů, suché
    Ve vůni ovoce, hlavně moruše, pak dřevo, kůra, byliny, stopy jahodové marmelády, vanilky. Chuť je již zakulacená, harmonická, patrné ušlechtilé dřevo, delší dochuť. Také síla v podobě 15 % alkoholu je patřičně znát. Taková červená vína z Moravy chceme. 91/100 (399 Kč)
  • Rulandské modré 2018 pozdní sběr, suché
    Vůně jemná, guma, jahody, chuť odrůdová, jemná a zároveň silná, vrstevnatá. Archivace. 87/100 (189 Kč)
  • Rulandské modré rezerva 2018 výběr z hroznů, suché
    Voně silná, ovocná, vrstevnatá, zralé. Chuť plná, silná, odrůdová, trpkost taninu a jemnost jahod, hořčinka. Dlouhé víno k vypití ihned či krátké archivaci. 90/100 (449 Kč)

Uvedené ceny jsou orientační, platné na místě v den konání akce a jsou včetně DPH.

Nedělní brunch u Habánů
Nedělní brunch u Habánů

foto: autor, chvilky_s_vinem

Ověřeno MonsterInsights