V reprezentativních prostorách Zámku Vranov nad Dyjí se uskutečnil 19. ročník prestižní soutěže vín Oenoforum 2025 – Czech International Wine Competition. Tuzemská vína letos vybojovala tři tituly: za nejlepší bílé víno, nejlepší cuveé a nejlepší šumivé víno. Titul championa putuje také na Slovensko a do Španělska.
Champion mladých vín pochází stejně jako loni ze slovenského vinařství Víno Mrva & Stanko. Současně si toto vinařství odvezlo i ocenění za nejlepší kolekci vín. Nejlepší bílé víno je z Vinařství Kněží hora. Nejlepší červené pak ze španělského Bodegas Ángela Castaño. Titul za nejlepší cuvée putuje do Zámeckého vinařství Bzenec. Šampion mezi šumivými víny je z vinařství Spielberg CZ.
Martin Půček
„Máme velkou radost z úspěchu tuzemských vín, která obstála v tak silné mezinárodní konkurenci. Výsledky letošního ročníku Oenofora potvrzují, že moravská a česká vína se kvalitou bez problémů vyrovnají světové špičce. Těší nás, že se naše vína získávají uznání nejen od domácích, ale i od zkušených zahraničních porotců. Je to skvělá vizitka pro tuzemské vinařství,“ zhodnotil průběh soutěže Martin Půček, ředitel Oenofora.
Hodnocení soutěže Oenoforum 2025 v prostorách Zámku Vranov nad Dyjí
Přítomní hodnotitelé z tuzemska i zahraničí v čele s oficiální garantkou OIV a prezidentkou Unie španělských enologů Marinou Garcíí González ocenili vysokou úroveň i vřelou atmosféru soutěže. Během dvou dnů degustovali 476 vzorků přihlášených moravských a českých vín, ale také vín ze Slovenska, Moldávie, Bulharska, Německa, Chile, Itálie, Španělska, Francie, Rakouska, Maďarska, Slovinska a Gruzie.
„Naší snahou je nabídnout hodnotitelům možnost porovnání vín uvedených odrůd z různých oblastí Evropy i světa, v nichž se odrážejí nejen odlišné klimatické a půdní podmínky, ale také rozmanitost vín vyrobených zcela odlišnými technologiemi,“ vysvětlil Martin Půček, ředitel soutěže, a dodal: „O to víc nás těší, že právě taková vinařská kapacita a mezinárodně uznávaná osobnost, jako je paní González, bude součástí naší odborné poroty. Už proto, že zastupuje právě OIV – Mezinárodní organizaci pro víno a vinohradnictví se sídlem v Paříži, která převzala nad soutěží patronát, jako jedinou soutěží v ČR.“
Pálava 2023 Moravské zemské víno – VINAŘSTVÍ OBELISK s.r.o., Česká republika
Nejlepší kolekce vín
VÍNO MRVA & STANKO, a.s., Slovensko
Během hodnocení soutěže
Soutěžní kategorie
A1 – Bílá vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
A2 – Bílá vína (jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) vyrobená z alespoň 85 % deklarované odrůdy ročníku 2023 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
A3 – Bílá vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosuchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro suchá vína, ale nepřesahuje 12 g/l zbytkového cukru
A4 – Bílá vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosladká vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro polosuchá vína, nejvýše však 45 g/l zbytkového cukru
B1 – Červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
B2 – Červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) vyrobená z alespoň 85 % deklarované odrůdy ročníku 2023 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
B3 – Červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosuchá a polosladká vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro suchá vína, ale nepřesahuje 45 g/l zbytkového cukru
C1 – Růžová vína, klarety a blanc de noirs (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
C2 – Růžová vína, klarety a blanc de noirs (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosuchá a polosladká vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro suchá vína, ale nepřesahuje 45 g/l zbytkového cukru)
D – Přírodně sladká a likérová vína, bílá, růžová a červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší nad 45 g/l zbytkového cukru (zejména vína ledová, slámová, výběry z cibéb, výběry z bobulí, tokajské výběry, likérová vína a podobně)
E – Cuvée bílá (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) s uvedením % zastoupení odrůd ročníku 2024 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
F – Cuvée červená (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) s uvedením % zastoupení odrůd suchá ročníku 2023 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l)
G1 – Šumivá vína, brut natur, extra brut, brut, extra dry, suchá vína – obsah cukru do 17 g/l
Cenu může získat jen takové víno, jehož hodnocení přesáhlo hranici 83 bodů. Medailemi může být oceněno nejvýše 30 % nejlépe hodnocených soutěžních vín. Medaile se udělují podle těchto limitů:
Grand Gold: 93–100 bodů
Gold: 89–92,99 bodů
Silver: 85–88,99 bodů
Není-li při zachování těchto limitů dosaženo hranice 30 % oceněných vín, sníží pořadatel limit pro udělení stříbrné medaile tak, aby mohl ocenit 30 % soutěžících vín, ne však pod hranici 85 bodů.
Konference Oenoforum 2025
Tradiční součástí soutěže Oenoforum 2025 byla i mezinárodní vinařská konference letos zaměřená na aktuální trendy v oblasti šumivých vín. V rámci ní se představili přední evropští odborníci. K tématu technologie zpracování celých hroznů pohovořil Pavel Buchta z Vinařského ráje. Klasickou metodu výroby sektu v českém pojetí nastínil renomovaný vinař a mistr šumivých vín Kamil Prokeš. Filozofii prestižní značky Corpinnat přiblížil účastníkům konference ředitel tohoto sdružení Carles Del Amor ze Španělska. Sklepmistr z rakouského vinařství Bründlmayer Jan Palutka seznámil vinaře s novým pohledem na sekt podle rakouského modelu. Do světa vín z oblasti Champagne, ale netradičně těch pocházejících z jediné vinice, nechal při své přednášce nahlédnout enolog Miloš Danihelka.
O technologii výroby šumivého vína pohovořil v rámci konference Kamil Prokeš
Organizátorem a pořadatelem soutěže i konference je Svaz vinařů České republiky. Soutěž podporuje Vinařský fond, Národní vinařské centrum a další organizace. Nad soutěží převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich. Generálním partnerem akce je společnost Vinařský ráj.
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.