Na soutěži Oenoforum 2025 získala tři naše vína titul šampiona

Oenoforum 2025

V reprezentativních prostorách Zámku Vranov nad Dyjí se uskutečnil 19. ročník prestižní soutěže vín Oenoforum 2025 – Czech International Wine Competition. Tuzemská vína letos vybojovala tři tituly: za nejlepší bílé víno, nejlepší cuveé a nejlepší šumivé víno. Titul championa putuje také na Slovensko a do Španělska.

Champion mladých vín pochází stejně jako loni ze slovenského vinařství Víno Mrva & Stanko. Současně si toto vinařství odvezlo i ocenění za nejlepší kolekci vín. Nejlepší bílé víno je z Vinařství Kněží hora. Nejlepší červené pak ze španělského Bodegas Ángela Castaño. Titul za nejlepší cuvée putuje do Zámeckého vinařství Bzenec. Šampion mezi šumivými víny je z vinařství Spielberg CZ.

Martin Půček
Martin Půček

„Máme velkou radost z úspěchu tuzemských vín, která obstála v tak silné mezinárodní konkurenci. Výsledky letošního ročníku Oenofora potvrzují, že moravská a česká vína se kvalitou bez problémů vyrovnají světové špičce. Těší nás, že se naše vína získávají uznání nejen od domácích, ale i od zkušených zahraničních porotců. Je to skvělá vizitka pro tuzemské vinařství,“ zhodnotil průběh soutěže Martin Půček, ředitel Oenofora.

Oenoforum 2025
Hodnocení soutěže Oenoforum 2025 v prostorách Zámku Vranov nad Dyjí

Přítomní hodnotitelé z tuzemska i zahraničí v čele s oficiální garantkou OIV a prezidentkou Unie španělských enologů Marinou Garcíí González ocenili vysokou úroveň i vřelou atmosféru soutěže. Během dvou dnů degustovali 476 vzorků přihlášených moravských a českých vín, ale také vín ze Slovenska, Moldávie, Bulharska, Německa, Chile, Itálie, Španělska, Francie, Rakouska, Maďarska, Slovinska a Gruzie.

„Naší snahou je nabídnout hodnotitelům možnost porovnání vín uvedených odrůd z různých oblastí Evropy i světa, v nichž se odrážejí nejen odlišné klimatické a půdní podmínky, ale také rozmanitost vín vyrobených zcela odlišnými technologiemi,“ vysvětlil Martin Půček, ředitel soutěže, a dodal: „O to víc nás těší, že právě taková vinařská kapacita a mezinárodně uznávaná osobnost, jako je paní González, bude součástí naší odborné poroty. Už proto, že zastupuje právě OIV – Mezinárodní organizaci pro víno a vinohradnictví se sídlem v Paříži, která převzala nad soutěží patronát, jako jedinou soutěží v ČR.“

Oenoforum 2025
Hodnocení soutěže Oenoforum 2025

Championi soutěže Oenoforum 2025

Champion bílý

Champion červený

  • Aires de Arriba (Monastrel) 2021 D.O. Jumila – Bodegas Ángela Castaño, Španělsko

Champion young

  • Chardonnay 2024 CHOP – VÍNO MRVA & STANKO, a.s., Slovensko

Champion Cuvée

  • Klíňák-Terroir Moravia 2023 Moravské zemské víno – Zámecké vinařství Bzenec s.r.o., Česká republika

Champion sparkling

  • Crémant de Riesling 2020 jakostní šumivé víno s. o. – SPIELBERG CZ, s.r.o., Česká republika

Vítězové kategorií

A1 – Bílá suchá vína ročníku 2024

  • Rizlink vlašský 2024 D.S.C. – Panonia Winery, s.r.o. Vinárstvo Golguz, Slovensko

A2 – Bílá suchá vína ročníku 2023 a starší

A3 – Bílá polosuchá vína

A4 – Bílá polosladká vína

B1 – Červená suchá vína ročníku 2024

  • nevyhlášen

B2 – Červená suchá vína ročníku 2023 a starší

  • Cabernet Sauvignon Gold Oak Wood 2009 výber z hrozna – VÍNO MATYŠÁK, s.r.o., Slovensko

B3 – Červená polosuchá a polosladká vína

  • nevyhlášen

C (C1+C2) – Růžová vína, klarety a blanc de noirs

  • Pinot Gris Pink 2024 Víno s CHOP – VÍNO MRVA & STANKO, a.s., Slovensko

D – Přírodně sladká a likérová vína

  • ICE WINE Traminer-Muscat Ottonel 2016 IGP Valul lui Traian – FAUTOR, Moldavsko

E – Cuvée bílé

  • ROŇAVA Cuvée 2016 CHOP akostné značkové – TOKAJ MACIK WINERY s.r.o., Slovensko

F – Cuvée červené

G (G1+G2) – Šumivá vína

  • Bohemia Sekt Prestige brut nature 2021 jakostní šumivé víno – BOHEMIA SEKT, s.r.o., Česká republika

Speciální ocenění

Nejlepší Ryzlink vlašský

Nejlepší Pálava

Nejlepší kolekce vín

  • VÍNO MRVA & STANKO, a.s., Slovensko
Oenoforum 2025
Během hodnocení soutěže

Soutěžní kategorie

A1 – Bílá vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l

A2 – Bílá vína (jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) vyrobená z alespoň 85 % deklarované odrůdy ročníku 2023 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l

A3 – Bílá vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosuchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro suchá vína, ale nepřesahuje 12 g/l zbytkového cukru

A4 – Bílá vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosladká vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro polosuchá vína, nejvýše však 45 g/l zbytkového cukru

B1 – Červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l

B2 – Červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) vyrobená z alespoň 85 % deklarované odrůdy ročníku 2023 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l

B3 – Červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosuchá a polosladká vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro suchá vína, ale nepřesahuje 45 g/l zbytkového cukru

C1 – Růžová vína, klarety a blanc de noirs (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l

C2 – Růžová vína, klarety a blanc de noirs (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší – polosuchá a polosladká vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem vyšším než je stanoven v kategorii pro suchá vína, ale nepřesahuje 45 g/l zbytkového cukru)

D – Přírodně sladká a likérová vína, bílá, růžová a červená vína (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) ročníku 2024 a starší nad 45 g/l zbytkového cukru (zejména vína ledová, slámová, výběry z cibéb, výběry z bobulí, tokajské výběry, likérová vína a podobně)

E – Cuvée bílá (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) s uvedením % zastoupení odrůd ročníku 2024 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l

F – Cuvée červená (zemská vína, jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem) s uvedením % zastoupení odrůd suchá ročníku 2023 a starší – suchá vína (dle definice OIV) t. j. vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l)

G1 – Šumivá vína, brut natur, extra brutbrut, extra dry, suchá vína – obsah cukru do 17 g/l

G2 – Šumivá vína, sec, demi secdoux, polosuchá a sladká vína – obsah cukru nad 17 g/l

Oenoforum 2025
Oenoforum 2025

Bodování

Cenu může získat jen takové víno, jehož hodnocení přesáhlo hranici 83 bodů. Medailemi může být oceněno nejvýše 30 % nejlépe hodnocených soutěžních vín. Medaile se udělují podle těchto limitů:

  • Grand Gold: 93–100 bodů
  • Gold: 89–92,99 bodů
  • Silver: 85–88,99 bodů

Není-li při zachování těchto limitů dosaženo hranice 30 % oceněných vín, sníží pořadatel limit pro udělení stříbrné medaile tak, aby mohl ocenit 30 % soutěžících vín, ne však pod hranici 85 bodů.

Konference Oenoforum 2025

Tradiční součástí soutěže Oenoforum 2025 byla i mezinárodní vinařská konference letos zaměřená na aktuální trendy v oblasti šumivých vín. V rámci ní se představili přední evropští odborníci. K tématu technologie zpracování celých hroznů pohovořil Pavel Buchta z Vinařského ráje. Klasickou metodu výroby sektu v českém pojetí nastínil renomovaný vinař a mistr šumivých vín Kamil Prokeš. Filozofii prestižní značky Corpinnat přiblížil účastníkům konference ředitel tohoto sdružení Carles Del Amor ze Španělska. Sklepmistr z rakouského vinařství Bründlmayer Jan Palutka seznámil vinaře s novým pohledem na sekt podle rakouského modelu. Do světa vín z oblasti Champagne, ale netradičně těch pocházejících z jediné vinice, nechal při své přednášce nahlédnout enolog Miloš Danihelka.

Konference
O technologii výroby šumivého vína pohovořil v rámci konference Kamil Prokeš

Organizátorem a pořadatelem soutěže i konference je Svaz vinařů České republiky. Soutěž podporuje Vinařský fond, Národní vinařské centrum a další organizace. Nad soutěží převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich.  Generálním partnerem akce je společnost Vinařský ráj.

Kompletní výsledky naleznete na webu www.oenoforum.cz

Čtěte také: Mezinárodní soutěž Oenoforum 2024 vyhlásila vítěze

foto: Svaz vinařů České republiky

Ověřeno MonsterInsights