Detailní hodnocení ročníku 2017 v regionech Německa

Detailní hodnocení ročníku 2017 v regionech Německa

Loňská sklizeň hroznů v Německu přinesla dobré až velmi dobré víno, v mnoha případech ale s nízkými objemy. Mimořádně těžké mrazy v dubnu byly hlavním důvodem poměrně velkých ztrát plodin na mnoha vinicích. Celkový roční výnos 7,5 milionu hektolitrů je o 18 procent menší než v předchozím roce i než je desetiletý průměr (9 milionů hektolitrů). Hodnocení ročníku je ale veskrze pozitivní. 

Ve většině německých vinařských oblastech byla sklizeň dokončena velmi brzy, přičemž jen velmi málo vinařství ponechalo hrozny na vinici pro případnou výrobu ledového vína. Kvalita materiálu je celkově velmi uspokojivá, což má za následek ročník obecně lehkých ovocných vín s velkou jemností, která odpovídají současnému trendu v chuti spotřebitelů.

Následující přehled ukazuje, jaký byl vinařský rok ve 13 vinařských regionech Německa.

Vinařská oblast10letý průměrročník
2016
ročník
2017
Nárůst/pokles
2017 k
hlhlhlprůměru2016
Ahr39 00040 00031 000-21%-23%
Mittelrhein29 00025 00030 0003%20%
Mosel795 000706 000600 000-25%-15%
Nahe329 000308 000270 000-18%-12%
Rheinhessen2 563 0002 557 0002 050 000-20%-20%
Pfalz2 232 0002 209 0001 800 000-19%-19%
Rheingau220 000200 000180 000-18%-10%
H. Bergstraße30 00031 00025 000-17%-19%
Franken445 000471 000490 00010%4%
Württemberg1 065 0001 145 000850 000-20%-26%
Baden1 237 0001 293 0001 050 000-15%-19%
Saale-Unstrut44 00054 00058 00032%7%
Sachsen21 00029 00027 00029%-7%
Německo9 049 0009 069 0007 461 000-18%-18%

zdroj: www.dwv-online.de

 

Západní vinařské oblasti Německa

Vinice na Mosele
Vinice na Mosele

Ahr (563 ha)

Již po dubnových mrazech došlo k poklesu výnosů. Následovaly silné letní deště a tak byla v Ahr selektivní sklizeň na denním pořádku. S ranými odrůdami, jako je Frühburgunder (Pinot Précoce), se v některých oblastech začalo sklízet už v srpnu. Druhá polovina září přinesla ideální období sklizně, které prospělo hlavním odrůdám Spätburgund (Pinot Noir) a Riesling. S 31 000 hektolitry je Ahr zhruba o 21 procent pod dlouhodobým průměrem. Vína mají vítanou vysokou úroveň extraktu a těla a potěší svou dobrou strukturou a typicky jemnou odrůdovou ovocností.

Mosel (8 796 ha)

Letošní sklizeň v Mosel byla nejčasnější a nejmenší z hlediska objemu za půl století. To bylo samozřejmě možné připsat na vrub dubovým mrazům, které postihly téměř třetinu vinic v regionu. Dokonce i strmá místa trpěla, což se stává málokdy, protože studený vzduch normálně proudí po svahu dolů. Při objemu 600 000 hektolitrů je objem sklizně výrazně nižší než dlouhodobý průměr 800 000 hektolitrů. Léto přineslo teplé suché počasí, silné deště a izolovaně i krupobití. Sběr začal v polovině září, předbíhajíce do té doby rekordní sklizeň z roku 2011 o deset dní. Ryzlinkové hrozny, které byly sklizeny později, dokázaly profitovat z příznivých povětrnostních podmínek v druhé polovině září. To vyústilo nejen v dobrou hustotu moštu (až 200 °Ochsle u ušlechtilých sladkých hroznů), ale také vyrovnanou úroveň ovocných kyselin. Moselská vína 2017 budou štíhlá, hravá a minerální, se širokým spektrem kvality až po Trockenbeerenauslese, a to zejména v Saar a Mittelmosel.

Nahe (4 205 ha)

Mrazivá noc ze dne 20. dubna způsobila na vinicích v Nahe značné škody, a to částečně i v horních polohách strmých vinic regionu. Dokonce i zkušení vinaři si stěží pamatovali něco podobného – výnosy byly o 30 až 80 procent nižší než obvykle. Šťastní byli ti, kteří zapálili svíčky na nejvíce zranitelných místech a do značné míry se jim podařilo hrozny zachránit. Aby to bylo ještě horší, došlo v průběhu roku ke krupobití. To vše dalo mínus 18 procent ve srovnání s dlouhodobým průměrem sklizní. Nicméně většinou příznivé počasí v létě a v době sklizně mělo pozitivní vliv na zbývající hrozny, které poskytly příjemnou kvalitu moštu. S extrémním odhodláním si vinaři hýčkaly každou zdravou bobuli a tato snaha přinesla svou odměnu. Vína Nahe ročníku 2017 se prokazují jako odrůdová, plná a velmi dobře vyvážená.

Pfalz (23 590 ha)

Druhý největší vinařský region v Německu poskytne v ročníku 2017 dobré víno, ale bude ho méně. Z důvodu poškození mrazem v dubnu přinesli pěstitelé z Pfalzu přibližně 1,8 milionu hektolitrů hroznů, což je o 19 procent méně než průměr. Po mokrém červenci však byli bohové počasí v srpnu a září poněkud více laskaví. Během doby sklizně, která začala začátkem srpna, přišly teplé dny a chladné noci, které byly ideální pro vznik dobrého profilu aroma. V září se ke konci sklizně ochladilo a deště nebyly příliš velké. Hrozny tak mohly akumulovat hodně cukru a zaznamenaly dobrou úroveň kyselosti. Ročník 2017 ve Pfalzu slibuje charakteristické a výrazné víno s krásnou souhrou vůní, zejména v aromatických odrůdách, jako je Sauvignon Blanc nebo Muskateller. Mladé víno se již ukazuje jako povzbudivé a přitažlivé.

 

Vinařské oblasti na Rýně

Baden, vinice v Oberbergen
Baden, vinice v Oberbergen

Mittelrhein (467 ha)

Vinaři v Mittelrhein byli většinou ušetřeni velkých ztrát na plodinách kvůli dubnovým mrazům, a to díky relativně mírným teplotám minus dvou stupňů Celsia zaznamenaným na strmých vinicích. Rok představoval výzvu pěstitelům zejména v podobě velkých dešťů v létě a jen s několika výjimkami neklidného vlhkého počasí v době sklizně. Byla nutná důkladná selekce hroznů, aby se oddělily zdravé bobule od nahnilých a odměnili se tak ti, kteří pracovali s dobrou kvalitou. Sklizeň, která začala v září, byla do konce října prakticky ukončena. Byly sklizeny i ušlechtilé sladké hrozny až do kvality Trockenbeerenauslese. Celkový výnos je asi 33 000 hektolitrů a je zhruba na stejné úrovni jako v předchozím roce. Vína se prokazují jako aromatická a vyvážená, soustředěná na nádhernou souhrou sladkosti a kyselosti.

Rheingau (3 168 ha)

Rok 2017 znovu ukázal, že klimatické výzvy pro vinaře Rheingau nebudou snazší. Odhady objemu jsou na hodnotách 180 tisíc hektolitrů, což je o 18 procent méně než v předchozím roce. Na vině byly především mrazy v dubnu a srpnové krupobití v centru regionu. Hodně toho byla příroda schopna vyvážit díky dobrému počasí během kvetení a sklizně. Začátkem srpna byl růst révy deset dní před dlouhodobým průměrem. Po intenzivních deštích během fáze dozrávání se selekce hroznů stala nezbytnou; to nakonec vyústilo ve velmi dobrou kvalitu materiálu a moštu hlavně pro pozdně dozrávající odrůdy Riesling a Spätburgunder. „Naši pěstitelé očekávají dobré vinobraní,“ shrnul Peter Seyffardt, předseda svazu vinařů Rheingau. Aromatická vína s harmonickou kyselostí a dobrou strukturou jsou definujícími charakteristikami aktuálního ročníku.

Rheinhessen (26 628 ha)

Celkový objem sklizně okolo dvou milionů hektolitrů v největší německé vinařské oblasti je výrazně nižší. A to o 20 procent oproti předchozímu roku a dlouhodobému průměru. Způsobily to mrazy v dubnu a krupobití později v sezóně, zejména v oblasti Alzey-Worms. Ročník 2017 měl pro pěstitele Rheinhessenu ale i další „esa v rukávu“. Jízda jak na horské dráze je nejlepším příměrem pro průběh loňského roku, na který potřebovali vinaři opravdu silné nervy. Během extrémně rané sklizně, která následovala po silných deštích, se bohové počasí smilovali. Mírné podmínky s chladnými nocemi pomohly mnoha hroznům k dobré úrovni zralosti a spoustě aromat. Mladé víno v Rheinhessenu se ukázalo být velmi ovocné, s vyváženou osvěžující kyselostí. Zvláště pozdně dozrávající odrůdy, jako je Ryzlink, těžily z tohoto náročného ročníku.

Baden (15 812 ha)

„Šlo to lehce“ shrnulo mnoho výrobců z Badenu ročník 2017. Loňská mrazová katastrofa v regionu byla největší od roku 1953. Mnoho vinic se zotavilo a produkovalo sekundární výhonky, které však generovaly jen málo hroznů. Tak již počátkem října po rychlé sklizni bylo dosaženo výnosu 70 hektolitrů na hektar. Nižší hodnoty byly zaznamenány naposledy v roce 2013. Odhady objemu sklizně 1,05 milionu hektolitrů jsou o 15 procent nižší než desetiletý průměr a o 19 procent nižší oproti předchozímu roku. Avšak kvalita je dobrá, zejména u pozdních odrůd. Slunné počasí na konci října dokonce mnohde přineslo kvalitní hrozny pro vína typu AusleseTrockenbeerenauslese. Celkově jsou vína z Badenu osvěžující a bohatá ve vůni, komplexní s harmonickou kyselinkou.

 

Centrální vinařské oblasti Německa

Hessische Bergstrasse, cesta vinicemi
Hessische Bergstrasse, cesta vinicemi

Franken (6 107 ha)

Člověk by měl být opatrný se superlativy, ale všichni vinaři z Franků se shodují: ročník 2017 se vyznačuje nejrychlejší a nejranější sklizení v historii regionu. To samozřejmě souvisí s velkolepým počasím, na které ročník určitě nebyl skoupý. S velkým úsilím byly minimalizovány škody způsobené jarními mrazy a místy i letním krupobitím a silnými dešti. A i přes odpovídající redukci ve vinici je objem sklizně kolem 487 000 hektolitrů, což je dokonce mírné navýšení proti předcházejícímu roku. Vína jsou většinou svěže lehká, s oživujícími ovocnými příchutěmi a jsou tak příjemným kontrastem k velmi koncentrovanému, plnohodnotnému ročníku 2015 i ovocně řízenému ročníku 2016. Štíhlá a elegantní vína 2017 jsou ve Franken obzvláště atraktivním ročníkem.

Hessische Bergstrasse (461 ha)

Vinohradníci z Hessische Bergstrasse mají za sebou turbulentní rok. Výnosy nebyly sníženy pouze škodlivými mrazy, které více či méně ovlivnily všechny producenty. Problémy také vznikly kvůli částečně mokrému počasí, které vyžadovalo, aby pěstitelé provedli přísnou ruční selekci révy pro zachování kvality. Naštěstí v září přišly chladné noci, i když na začátku i déšť, což ještě více urychlilo sklizeň, která i tak začala brzy. Do 10. října byly všechny hrozny ve sklepě. Celkově dosahují výnosy 25 000 hektolitrů výrazně pod normu 31 000 hektolitrů, ale kvalita je správná, zejména u pozdnějších odrůd, jako je Ryzlink. Bergstrasse se může s 2017 těšit na ročník, který je typický a čerstvý, ale především půvabný a elegantní.

Württembersko (11 306 ha)

Ve Württembergu se na konci vinného roku 2017 objevuje smíšený obraz. Rok přinesl mnoho potíží, těžké dubové mrazy způsobily částečně značné ztráty na plodinách. V některých případech bylo ztraceno 25 až 30 procent – v regionech, jako je Taubertal nebo Hohenlohe dokonce 50 až 60 procent. Objem 850 tisíc litrů je o 20 procent nižší než dlouhodobý průměr a o 26 procent nižší než v předchozím roce. Nepříznivé počasí v době sklizně vyžadovalo na mnoha místech časný a rychlý sběr, který proběhl převážně v krátkém a neobvyklém časovém rozpětí jen tří týdnů. Bylo to i kvůli skutečnosti, že pozdní odrůdy musely být sbírány hned po raných. Pěstitelé z Württembergu jsou spokojeni se sklizenou surovinou – zejména pozdně dozrávající odrůdy přinesly zdravé hrozny s vysokou hustotou moštu. Dá se tedy očekávat ročník vyvážených, ovocných vín se správnou odrůdovou vůní.

 

Východní vinařské oblasti Německa

Sachsen, Schloss Wackerbarth
Sachsen, Schloss Wackerbarth

Sachsen (11 306 ha)

Nejvzdálenějšímu vinařskému regionu v Německu se velké poškození mrazem vyhnulo. Jak množství, tak kvalita sklizně byly dokonalé. V často teplém počasí mělo hrozno dlouhé období, ve kterém mohlo zrát. Sklizeň se protáhla do druhé poloviny října, což umožnilo například odrůdě Riesling dosáhnout hodnot 90 stupňů Oechsle. Ovocná, šťavnatá vína s dobrou úrovní extraktu jsou příjemným výsledkem. Objem sklizně zhruba 27 000 hektolitrů klesl mírně pod předcházející rok, ale výrazně nad dlouhodobý průměr 21 000 hektolitrů. Rok 2017 byl v Sachsenu dobrý ročník s dlouhou dobou sklizně, která odměnila úsilí pěstitelů. Vedle vytrvalé práce ve vinici a při pečlivé selekci byla velkou ctností trpělivost, která dala hroznům potřebný čas na zrání.

Saale-Unstrut (765 ha)

Pěstitelé v regionu Saale-Unstrut se mohou ohlédnout za dobrým rokem. V chráněných – často terasovitých – polohách podél řek nebyly žádné velké problémy s počasím; východní Německo zůstalo v dubnu z velké části bez poškození mrazem. Mix slunce, deště a tepla v létě byla pro hrozny ideální a povzbudila jejich silný růst. Po neobvykle dlouhém období dozrávání začala sklizeň začátkem září. Suchá vína jsou jemná, ovocná a půvabná – typický Saale-Unstrut. Ale sklizeň také přinášela tělnaté hrozny pro Spätlese (pozdní sběr) až do poloviny října, kdy bylo sběr dokončen. S 58 000 hektolitrů jsou objemy dokonce o něco vyšší než v předchozím roce a to zhruba o 7 procent.

Zdroj/foto: Deutsches Weininstitut GmbH