Degustace vín Vinařství Volařík s Eliškou Beckovou
Degustace vín Vinařství Volařík byla letos již třetí klubovou akcí brněnského TA-archivu. Ochutnávka nabídla celkem 8 bílých vín, z toho tři Ryzlinky vlašské a po jednom Ryzlinku rýnském, Sauvignonu, Veltlínském zeleném, Tramínu a cuvée v podobě sektu.
Jak je dobrým zvykem, s pěti vzorky převládala vína suchá/brut; navíc bylo v setu po jednom víně polosuchém, polosladkém i sladkém. Ročníkově dominoval 2017 se čtyřmi vzorky, pak 2018 se třemi víny a jedenkrát byl zastoupen rok 2013.
V hlavních rolích sklep, víno a Eliška Becková
Degustace byla svolána na 7. březen. Místa byla zcela zaplněna 35 milovníky vín, kteří se chvíli po osmnácté hodině přesunuli do hlavního sálu TA-archivu, do cihlového klenutého vinného sklepa. Obrovské prostory rekonstruovaného sklepa (cca 350 m2) s teplotou celoročně mezi 10 a 11 °C, poskytly důstojnou kulisu pro zahájení ochutnávky. A také víno tomu odpovídalo. Sekt Volařík vyrobený tradiční metodou druhotným kvašením v lahvi a následným ležením na jemných kalech po dobu 26 měsíců.
Celou akcí provedla osoba nejpovolanější, enoložka vinařství Ing. Eliška Becková. Nelze nezmínit nedávné ocenění, které jí bylo uděleno v rámci soutěže Vinařství roku 2018: „Korunní – Enolog roku 2018“, tedy cena mladému vinaři, enologovi do 40 let. Její zasvěcený lidský projev opřený o množství zkušeností si získal snad každého z hostí. Spontánní velký potlesk na konci akce byl jen malou odměnou za poutavý výklad.
„Je mi s vama dobře,“ ohodnotila Eliška Becková březnové setkání nad víny Vinařství Volařík v brněnském TA-archivu.
[jaw_cta button_text=“Rozhovor zde“ link=“https://www.vinarstvivolarik.cz/cs/aktuality/5423-eliska-beckova-nova-enolozka-vinarstvi-volarik“ target=“_blank“ cta_button_possition=“right“ color=“#434343″ text_color=“#ffffff“ cta_button_bg_color=“#009de0″ cta_button_font_color=“#ffffff“ cta_button_size=“btn-lg“ ]
Eliška Becková – nová enoložka Vinařství Volařík
[/jaw_cta][jaw_clear]
Vinařství Volařík
Představovat krále pálavských vlašáků asi nemá příliš smysl, přesto nahlédněme do současnosti, ale i historie vinařství. Ta sahá ke konci druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům.
Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007, je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i sekty. Aktuálně se něco šušká také o červených vínech…
Signifikantním pro vinařství je řada vín s označením Terroir. Na etiketách není dominantní odrůda, ale název viniční tratě. Znalci jistě zbystří u jmen, jako jsou Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, U Venuše, Levá klentnická či Zimní vrch. Kolekce nabízí 5 odrůd, prim hraje – jak jinak na Pálavě – Ryzlink vlašský.
Další řady nabízejí základní či rosé vína. Kolekce Organic zahrnuje interspecifické odrůdy – Hibernal, Johanniter, Saphira a Solaris. Jsou pěstovány v režimu ekologického zemědělství.
[jaw_gallery gallery=“8259,8260,8263,8261,8262,8264,“ lightbox=“1″ ] [jaw_clear]
Degustace vín Vinařství Volařík
Samotná ochutnávka proběhla jako vždy v přátelském a kultivovaném duchu. Klubové prostředí a divadelní uspořádání židlí v degustační místnosti, kam se všichni přesunuli po ochutnávce sektu ve sklepě, je předpoklad pro takto laděnou akci. Set byl sestaven logicky, víno mělo správnou teplotu a vyhovovaly i použité sklenice. K dispozici bylo i neutralizační sousto a voda. Nedílnou součástí je i výborný studený raut před i po degustaci, tentokráte rozšířen například o klasiku v podobě pečené červené řepy s čerstvým kozím sýrem.
Jedinou výtkou může být chybějící analytika jednotlivých vín v degustačním listu. Informace během večera zaznívaly, ale u faktických dat je přínosnější jejich písemné uvedení; nehledě na nepohodlnost a chybovost přepisu mluveného slova. U pokročilého auditoria, jakým disponuje TA-archiv, mohou být údaje důležitým faktorem jak pro osobní hodnocení vína, tak pro případný nákup. Přesná analytika degustovaných vín je naštěstí přehledně uvedena na webu vinařství.
[jaw_panel_box panel_title=“Degustace vín Vinařství Volařík“ message_style=“success“ ]kdy: 7. 3. 2019, 18.00
kde: TA-archiv, Brno
cena: 400 Kč
degustace: 8 vín
[/jaw_panel_box][jaw_clear]
Degustační list – Vinařství Volařík (7. 3. 2019 TA-archiv, Brno)
Víno | Popis | Body cena |
---|---|---|
Sekt cuvée brut Rulandské bílé, Chardonnay, Sauvignon 2013 | Barva tmavší, slámová. Vůně krásná, silná, opojná, toust. Chuť ovocná, kratší až středně dlouhá, jemná, se středně jemným perlením, zakončená výraznou hořčinkou. Krásně vysušené víno s dominantní ovocnou aromatikou, vhodné k okamžitému vypití. cukr 2,2 g/l, kys. 6,8 g/l, alk. 12,5 % | 84 335 Kč |
Veltlínské zelené 2018 kabinetní víno, Věstonsko, suché | Barva jiskrná, slámová. Ve vůni zelené bonbony, mineralita, sůl. Chuť pikantní, šťavnatá, s citronovou kyselinkou, lehce minerální. Delší ovocné víno s krásnou a pevnou kyselinkou. Vhodné do gastronomie, ke kratší archivaci. cukr 4,5 g/l, kys. 8,3 g/l, alk. 13,0 % | 85 220 Kč |
Ryzlink vlašský 2018 pozdní sběr, Zimní vrch, suché | Barva zlatavá, čistá. Ve vůni čaj, květiny, mišpule, jeřabiny. Komplexní plná chuť, sladěná a odrůdová, s jemnou slaností, stopami čaje. Plné, v chuti odrůdové, delší alkoholové víno. Ke krátkodobé archivaci. cukr 2,4 g/l, kys. 7,1 g/l, alk. 14,0 % | 86 220 Kč |
Sauvignon 2018 pozdní sběr, Levá klentnická, suché | Zářivá barva světlé slámy. Hebká vůně broskvového zeleného čaje a kiwi. Chuť jemná, uhlazená, s pěknou kyselinkou, se stopou citronu a angreštu. Středně dlouhé, ovocné, neafektované a přímé. Velmi pitelná verze moravského Sauvignonu, vhodné i k archivaci. cukr 4,3 g/l, kys. 7,5 g/l, alk. 13,5 % | 86 270 Kč |
Ryzlink vlašský 2017 výběr z hroznů, Purmice, polosuché | Barva zlatá. Vůně nasládlá, plná, botrytická, stopy medu a mišpulí, lehce minerální. Chuť medová, kandovaná, plná a uzrálá, tóny hrozinek a alkoholu. Středně dlouhé až dlouhé, pevné botrytické víno s úžasnou aromatikou. Ke kratší archivaci. cukr 17,8 g/l, kys. 7,9 g/l, alk. 14,0 % | 88 270 Kč |
Ryzlink rýnský 2017 výběr z hroznů, Věstonsko, polosladké | Zlatavá jiskřivá barva. Vůně medová, čajová, sladký pomeranč, stopy papíru a minerality. Plná komplexní vyvážená a strukturovaná chuť; nejdříve ovoce, sušené meruňky a med, pak mineralita, hořčinka a alkohol. Plné, rafinované, složité (trochu na efekt), delší a minerální, tělnaté, ke kratší archivaci, méně kyselin. cukr 22,1 g/l, kys. 8,1 g/l, alk. 14,5 % | 87 270 Kč |
Gewurztraminer 2017 výběr z bobulí, Pod Slunným vrchem, sladké | Plná barva červeného zlata. Vůně jemná, exotická, kořeněná, muškátová, ibišek a růže. Chuť sladká, med a lehce pomerančová kyselinka, mineralita. Celkem vyvážené, dlouhé, voňavé, medové, připomínající slámová vína, lehce kořeněné. cukr 68,1 g/l, kys. 8,9 g/l, alk. 13,5 % | 87 270 Kč |
Ryzlink vlašský 2017 výběr z hroznů, Terroir Ořechová hora, suché | Světlounce slámová jiskrná barva. Vůně kouřová, slibující, slaná, pomerančová, stopa papíru. Chuť plná a přitom jemná a vrstevnatá. Patrný alkohol, odrůdová ořechovost, síla. Delší komplexní víno, vyvážené, k archivaci. Kategorie "Smaragd" mezi vlašáky. cukr 8,0 g/l, kys. 7,4 g/l, alk. 15,0 % | 88 250 Kč |
zdroj/foto: autor, www.vinarstvivolarik.cz