Česká biopotravina roku 2019 a 64 soutěžních biovín

Česká biopotravina roku 2019 a 64 soutěžních biovín

Soutěž Česká biopotravina roku 2019, která proběhla již po osmnácté, zná své vítěze. V letošním ročníku se přihlásilo 142 produktů ekologického zemědělství z celé České republiky a z toho 64 biovín.

Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorií Biopotraviny živočišného původu získal produkt Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové.

“Za těch osmnáct let jsem měl možnost poznat a ochutnat neuvěřitelně zajímavé biopotraviny. Náš bio trh se zjevně zdárně rozvíjí. To potvrzuje i letošní nevídaná účast velkého počtu přihlášených produktů, ale také potravin naprosto originálních a jedinečných, které tady ještě nikdy nebyly. Jakožto porota o 17 lidech jsme byly orgánem velmi spravedlivým. Těší mne, že porota je složena z expertů s rozdílnou odborností, zaměřením, profesně ovšem samozřejmě souvisejícím s potravinářstvím, zbožíznalstvím a zemědělstvím. To zajišťuje naši objektivitu a nezávislost názorů,” uvedl předseda odborné poroty a vydavatel gastronomického průvodce Pavel Maurer.

V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu-mléčné výrobky je Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page, nejlepším bio steakovým masem je Bio hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s., v kategorii Biopotraviny rostlinného původu zabodoval Bio Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s.r.o., nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní jsou BIO švestková povidla od David Ryšavý.

Nejlepší biovíno roku 2019

Nejlepším biovínem roku 2019 byl vyhlášen Ryzlink rýnský 2015 slámové víno od Víno Marcinčák. Šampion získal 88,33 bodu. Bez zajímavosti jistě není, že toto víno zvítězilo také v předchozích dvou ročnících soutěže. Letos se přihlásilo celkem 64 vín od 12 vinařů. Takřka třetinu z nich přihlásilo vinařství Víno Marcinčák, celkem 21 vín. Nejvíce vín – rovná polovina – bylo z ročníku 2018. Nejstarším vínem soutěže byl Lokus červený Reserva 2010 likérové víno od Víno J. Stávek.

Nejčetnější kategorií byla červená vína odrůdová a známková se zbytkovým cukrem do 4 g/l, sem se přihlásilo celkem 17 vín. Dle jakostního zatřídění dominovaly pozdní sběry, celkem 33 vín. Nechyběly zde ale ani další typy, například české zemské víno, likérové víno, ledové vínovýběr z cibéb či jedno víno VOC Znojmo. Odrůdám kraloval Ryzlink rýnský (8 vín) těsně následovaný víny z odrůdy Rulandské modré; stejný počet (7) byl i cuvée vín. Mezi raritami se objevil například Cabernet blanc 2018 výběr z hroznů z Vinné sklepy Kutná Hora. Hodnocení proběhlo na systému ELWIS – Electronic Wine System od Národního vinařského centra.

Vítězové Biovíno roku

Champion soutěže

Champion bílých vín

Champion červených vín

Nejlepší kolekce vín

  • Vinařství Volařík a.s., Ing. Miroslav Volařík

Odborným vedoucím hodnocení a garante soutěže vín je Libor Nazarčuk. Hodnocení bio vín proběhlo 14. 8. 2019 v Centru Excelence ve Valticích. Vyhlášeno bylo celkem 10 soutěžních kategorií dle barvy vína, zbytkového cukru či typu vína. Uděleno bylo také 12 zlatých medailí (vína s ohodnocením 86,0–100,0 bodů) a 33 stříbrných medailí (83,0–85,9 bodů).

Česká biopotravina roku 2019
Česká biopotravina roku 2019

Česká biopotravina roku 2019

“Obtížné rozhodování poroty, která před sebou měla mnoho vynikajících výrobků, dokazuje, jak rychle se u nás produkce biopotravin rozvíjí a že může bez problému konkurovat biopotravinám ze zahraničí. Zároveň rychle roste zájem zákazníků o biopotraviny a musíme proto najít způsob, jak ekologické zemědělství v ČR efektivně podpořit a zajistit dostatečně širokou nabídku českých biopotravin,” uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, který byl jedním ze členů odborné poroty.

„Letošní ročník soutěže Česká biopotravina považuji za naprosto unikátní. Tolik skvělých výrobků se nám ještě nikdy nesešlo. Osobně jsem měla více než 15 favoritů na výherce, ale bohužel vítěz může být v každé kategorii jen jeden. I tak jsme nakonec v průběhu hodnocení s porotci, po jednoznačné shodě, rozdělili kategorii výrobků živočišného původu na mléčné a masné. Tolik delikates mléčného i masného původu v soutěži ještě nikdy nebylo přihlášeno a nebylo by fér, porovnávat neporovnatelné. Proto jsme tuto kategorii rozdělili a máme místo jednoho výherce kategorie produkty živočišného původu výherce hned dva, a to shodně oba se skvělými a ve své kategorií jedinečnými produkty,“ doplnila manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Kromě práva užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina doplněný příslušným letopočtem, získává vítěz soutěže navíc účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2020 v Norimberku. Všichni výherci jednotlivých kategorií pak svojí výhrou v soutěži získali reklamu a propagaci, ať už na akcích pro veřejnost, nebo v médiích.

Kuchařská show a Česká biopotravina roku 2019

Oficiální výsledky soutěže Česká biopotravina roku 2019 byly známy při zasedání odborné poroty ve čtvrtek 22. 8. 2019. Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům jednotlivých kategorií spojené s ochutnávkou vítězných produktů potom proběhlo 4. září od 10:00 v prostorách Gastrostudia Národního zemědělského muzea v Praze. Předání bylo také doplněno kuchařskou show s použitím potravin z ekologického zemědělství.

Soutěž Česká biopotravina roku 2019, kterou pořádal již po osmnácté PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, je realizována díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství České republiky, pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele SZPI.

zdroj: PRO-BIO

Ověřeno MonsterInsights