Svatomartinské víno
Svatomartinské víno je mladé víno. Ne všechna mladá vína jsou ale automaticky označována jako Svatomartinská. Pokud chtějí vinaři svá vína označit známkou „Svatomartinské“, musejí splnit řadu podmínek určených majitelem této známky.
Původ a zpracování hroznů
Hrozny musí být sklizeny v České republice a také jejich zpracování musí proběhnout u nás. Víno musí splňovat obecné předpisy pro výrobu vína v České republice, především „Vinařský zákon“ a související předpisy.
Odrůdy révy vinné povolené pro Svatomartinské víno
- bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
- růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe
- červené víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké
Jednotlivý typ vína je možno vyrobit z každé uvedené odrůdy či z libovolné směsi (cuvée) uvedených dvou odrůd u každého typu.
Závazné analytické a senzorické standardy
Typ | Alkohol max. ~ Zbytkový cukr | Senzorická charakteristika ~ Doporučená technologie |
Bílé | 12,5 % obj. ~ Suché | Zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2 |
Nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách k zabránění „uvařeného“ charakteru, odkalení, čistá kultura kvasinek. | ||
Růžové Klaret | 12,5 % obj. ~ Suché | Svěží, ovocitý charakter, pink, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; možný mírný obsah CO2 |
Krátké vyluhování rmutu (2–6 hod.) s okamžitým šetrným lisováním, případně samotok; nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek. | ||
Červené | 13,0 % obj. ~ Suché | Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2 |
Karbonická macerace nebo klasické otevřené či uzavřené kvašení rmutu s následným biologickým odbouráním kyseliny jablečné. | ||
Alkohol max. – připouští se tolerance metody dle vinařského zákona, tj. +0,4
Zbytkový cukr – suché dle vinařského zákona (tj. až do 9 g/l zbytkového cukru při zachování podmínky rozdílu obsahu cukru a kyselin méně než 2 g/l).
Hodnocení vín
Vína před uvedením na trh musí projít hodnocením. To obstará nezávislá komise z řad vinařských odborníků, sommelierů a uznávaných degustátorů za asistence a kontroly Vinařského fondu a zástupce SZPI. Všichni členové komise musí mít platné senzorické zkoušky SZPI nebo dle evropských norem ISO. Členy komise jmenuje Národní vinařské centrum, o.p.s. po odsouhlasení s vlastníkem známky „Svatomartinské“ – Vinařským fondem ČR.
Senzorické hodnocení probíhá na počítačovém systému Elwis 100-bodovým systémem, vyhodnocení výsledků je mediánem. Minimální bodové hodnocení pro uvedení vína „Svatomartinské“ na trh je nově 80 bodů (do roku 2018 stačilo 78 bodů, do roku 2012 dokonce jen 75 bodů). Pro opakování senzorického posouzení vzorku je minimální bodové hodnocení 77 bodů. Pokud víno dosáhne bodového hodnocení pod 80 bodů i po opakovaném hodnocení, víno nelze povolit na trh pod označením „Svatomartinské víno“.
Svatomartinské víno: označování lahví
Víno musí být označeny etiketou, na které je uvedeno společné logo „Svatomartinské“. Vinař buď může zapracovat logo do své etikety v souladu s grafickým manuálem, nebo může použít společné etikety, na které si dotiskne variabilní údaje o vínu a o svém vinařství. Každá láhev musí mít společnou smršťovací záklopku nebo šroubovací uzávěr s logem „Svatomartinské“. Záklopky a šroubovací uzávěry bude distribuovat určený výrobce. Prodávat a ochutnávat vína je možno od 11. listopadu v roce sklizně. V roce 2019 byla udělena výjimka a to změnou termínu prodeje od 8. listopadu.
Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 Jiřím Kopečkem a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria. Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem realizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.
Historie
Historie svatomartinských vín sahá až do 18. století. Okolo svátku svatého Martina končil hospodářský cyklus, rok. Oslavy, jako čas dobrého jídla a pití, se vysloveně nabízejí. Nad novým vínem z podzimní sklizně se u sedláků domlouvala spolupráce na nadcházející rok.
Aktuality a články: Svatomartinské víno
foto: Vinařský fond