Pranýř léto 2023 – vína, která na stůl nepatří

pranýř léto – vína, která na stůl nepatří

Pranýř léto 2023 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř léto 2023

Rulandské šedé, jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů, polosuché, 2018, alk. 12,5 % obj., č.š. 18/4

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Jednota, spotřební družstvo v Hodoníně, náměstí Svobody 67, 696 81 Bzenec

V přívlastkovém víně byla zjištěna přítomnost konzervantu – kyseliny sorbové, jejíž použití do vín s přívlastkem není legislativou povoleno.

Kékfrankos, Víno červené, suché, Alk: 11% obj., Země původu: Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Víno Kovacs, s.r.o., Franze Kafky 495/4, 589 01 Třešť

Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

Frankovka modrá 2019, víno červené suché, Alk.: 11 % obj., Země původu: Slovenská republika, Výrobce: MONA PLUS, s.r.o.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
ALBI Česká republika a.s., Hradební 5440/1, 586 01 Jihlava

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody. Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Ve víně bylo dále zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.

Cabernet Sauvignon, víno červené suché, alk. 11,0 % obj., víno z Itálie

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
IPOS-S, a.s., Masarykovo náměstí 36/11, 697 01 Kyjov

Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

Soave, DOC, 2018, víno bílé, suché, alk. 11,0% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Albert Česká republika, s.r.o.. Hraniční 1257, 691 41 Břeclav

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Kékfrankos Rose, růžové víno, polosladké, alk. 11,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Albert Česká republika, s.r.o., Hraniční 1257, 691 41 Břeclav

V chuti a vůni vína byly patrné nežádoucí biologické procesy – sekundární fermentace. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.

Muscat, bílé víno, polosladké, alk. 12,5 % obj., země původu Moldavsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
THI DIEU NGUYEN, tř. Spojenců 727, 765 02 Otrokovice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Hibernal, pozdní sběr, víno z Habánských sklepů, alk. 12 % obj.

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
LIBOR RADKOVIČ, Za humnama parc. č. 873/3, 691 43 Hlohovec

Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, jehož přítomnost nebyla vyznačena na obalu.

Chardonnay, Viña Mercedes, 2022, bílé suché víno, vyrobeno ve Španělsku, alk. 11,5 % obj.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Albert Česká republika, s.r.o., Velehradská třída 1206, 686 01 Uherské Hradiště

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetických aromat.

Frankovka rosé, 2014, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, polosladké, alk.11,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Dvořákova 4115/6, 695 01 Hodonín

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Víno mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Frankovka rosé, 2013, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, suché, alk.12,0% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Dvořákova 4115/6, 695 01 Hodonín

V chuti a vůni vína byla patrná silná oxidáza. Víno mělo nahnědlý odstín a byly v něm patrné plovoucí nečistoty. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

BURČÁK, RŮŽOVÝ, SVATOVAVŘINECKÉ

Nebezpečné potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
GÜNTER KENSY, Náměstí Přemyslovců, 288 02 Nymburk

Burčák obsahoval ve značném množství alergen – oxid siřičitý, o jehož přítomnosti nebyl spotřebitel informován.

Viña Mercedes, Chardonnay, bílé suché víno, vyrobeno ve Španělsku, Alk. 11,5% obj.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Tesco Stores ČR a.s., Kvítková 4352, 760 01 Zlín

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetických aromat.

RULANDSKÉ ŠEDÉ – moravské zemské víno suché, alk. 13,0 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
MARTINA HORÁLKOVÁ, Mírové nám. 90, 562 01 Ústí nad Orlicí

Chuť a vůně vína byly po myšině. Myšina je vada vína, která vzniká oxidací mladého dokvášeného vína s malým obsahem kyselin a oxidu siřičitého. Projevuje se v chuti a případně ve vůni po  myších exkrementech.

MODRÝ PORTUGAL – červené víno, suché, víno z Maďarska, alk.: 12% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
VAN QUAN PHAN, třída Edvarda Beneše 1427/13, 500 12 Hradec Králové

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Retsina, stolní víno z Řecka, alk. 11 % obj., č.š. L13059

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Kaufland Česká republika v.o.s., Svatoborská 1379/104, 697 01 Kyjov

V chuti a vůni vína byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Rulandské šedé, moravské zemské víno, alk. 13,0 % obj., suché, víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
VINNÉ SKLEPY MARŠOVICE v.o.s. 671 75 Jezeřany-Maršovice 240

Chuť a vůně vína byly po pelarogoniích. Vadu po pelargonii způsobují bakterie při štěpení kyseliny sorbové.

Viña Mercedes, Chardonnay, 2021, bílé suché víno, alk. 11,5 % obj., vyrobeno ve Španělsku

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Tesco Stores ČR a.s., Brněnská 514/13c, 682 01 Vyškov

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického aroma.

RULANDSKÉ ŠEDÉ, moravské zemské víno

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
RADKA MUSILOVÁ, 1.máje 5, 411 45 Úštěk – Úštěk-České Předměstí

V chuti vína byla patrná myšina. Myšina je vada vína, která vzniká oxidací mladého dokvášeného vína s malým obsahem kyselin a oxidu siřičitého. Projevuje se v chuti a případně ve vůni po myších exkrementech.

DORNFELDER jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
VO VENTURA, s.r.o., Tř. 9.května 991/65, 40801 Rumburk

Ve víně byla zjištěna přítomnost konzervantu – kyseliny sorbové. Přídavek kyseliny sorbové do vína s přívlastkem není povolen.

Traminer, víno bílé

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
ALENA NOVÁKOVÁ, Švermova 103/3, 412 01 Litoměřice – Předměstí

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Rulandské modré, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, červené, suché, alk. 12,5 % obj., víno z České republiky

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Tesco Stores ČR a.s., Skandinávská 128/2, 619 00 Brno

Víno bylo vyrobené z hroznů, které nebyly sklizeny na Moravě v roce 2019. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace, neboť víno neodpovídalo označení vinařské oblasti Morava v rámci ročníku 2019.

Lázeňské cuvée, 2012, jakostní víno známkové, polosuché, červené, alk. 13,0 % obj., č.š. 68-12

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Svatoborská 1379/104, 697 01 Kyjov

Chuť a vůně vína byly po plísni. Víno bylo vyrobené z hroznů, které nebyly sklizeny na území Moravy v roce 2012. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace, neboť víno neodpovídalo označení vinařské oblasti Morava v rámci ročníku 2012.

MEDOVINA 13% obj.

Nejakostní potraviny
Vína jiná než révová / Medovina, cidry, perry
TOMÁŠ GŐRIG, 742 73 Veřovice 468

Obsah alkoholu ve výrobku byl nižší než je stanoveno v příslušné vyhlášce a také nižší, než bylo uvedeno na obalu.

CHARDONNAY, VINO, Země původu: Španělsko, Alkohol: 12 %, CHATEAU LA SIERRA

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
VĂN MANH MAC, 588 61 Kostelec 52

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Chardonnay, Viña Mercedes, 2022, bílé suché víno, vyrobeno ve Španělsku, alk. 11,5 % obj., č. šarže: L-12.01.23

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Tesco Stores ČR a.s., Masarykova 873, 757 01 Valašské Meziříčí

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetických aromat.

Ipeľská medovina

Nebezpečné potraviny
Vína jiná než révová / Medovina, cidry, perry
CATERINGARDEN s.r.o., Druhé nádvoří Pražského hradu, 119 00 Praha

V medovině byl překročen limit pro obsah konzervantu kyseliny sorbové.

VIŇA TARAPACÁ 2016 Late Harvest, víno z Chile, Alk. 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Albert Česká republika, s.r.o., Víta Nejedlého 1063/10, 500 03 Hradec Králové

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Víno mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

 

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř jaro 2023

Ověřeno MonsterInsights