Pranýř květen 2018 – vína, která na stůl nepatří

pranýř jaro – vína, která na stůl nepatří

Článek Pranýř květen 2018 přináší novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř květen 2018 – vína, která na stůl nepatří:

Červené polosladké hroznové víno, alk.: 11,5% obj.,

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
H R U Š K A , spol. s r.o., Sídliště Za Stadionem 1169/26, 69701 Kyjov

Víno měla zakalený a opalizující vzhled a nahnědlý odstín. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Gazdovské, červené víno polosladké, alk. 13 % obj.

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Karel Petřík, Škroupova 2887/1a, 63600 Brno

Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek sacharózy.
Přídavek sacharózy do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.

MUŠKÁT MORAVSKÝ Moravské zemské víno

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
VD Vinotéky s.r.o. Sousedská 600, 46011 Liberec 11

Chuť a vůně vína byly po plísni.

Chardonnay, bílé víno, 2015, víno z Moldávie, Alkohol 11,5% obj., polosladké (sudové)

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
VÍNO Martin Staněk s.r.o. Veselská 55, Žďár nad sázavou

Chuť a vůně vína byly silně po nežádoucích těkavých látkách.
Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

zdroj: www.potravinynapranyri.cz

Ověřeno MonsterInsights