Královský košt 2017, zastavení čtvrté: Hustopeče

Královský košt Hustopeče 2017

Královský košt je putovní výstava vín soutěže Král vín České republiky. Na rozdíl od jiných soutěží zde tedy není jediná výstava pro veřejnost, ale seriál ochutnávek ve vybraných městech. Celkem na devíti místech se tak představuje minimálně 300 nejlepších vín celé akce. Po Znojmu, Brnu (podrobná reportáž zde) a Českých Budějovicích přišly na řadu Hustopeče.

Hustopeče jsou už tradiční zastávkou celé série ochutnávek. Jako většina podobných akcí se vše událo v hotelu Centro. Podle prvních odhadů akci navštívilo okolo 150 vínomilců, tedy přiměřený počet pro pohodový průběh, navíc podpořený rozdělením do 6 nalévacích stanovišť. Hlavním bodem večera byla samozřejmě pultová degustace 300 nejlepších českých a moravských vín z letošní soutěže Král vín České republiky. Připomeňme, že sem 153 vinařů přihlásilo celkem 1203 soutěžních vzorků, takže bylo z čeho vybírat.

Účastník Filip si pochvaloval: „Koštovací večer Krále vín byl pro mě opravdu královskou ochutnávkou širokého množství vín z českých vinařství. Kladně hodnotím papírového průvodce celým večerem, kde byly všechny vzorky logicky seřazeny dle odrůd s uvedením roku, obsahu cukru, kyselin a bodovým ohodnocením, s možností zapsání vlastního chuťového zážitku. Usměvavá obsluha hbitě nalévala labužníkům; některé vzorky ovšem tak rychle, že ke konci večera byly již lahve prázdné.“

Zajímavá byla i degustace tří plantážních čokolád – bílé, mléčné a hořké – v kombinaci s vybranými víny. Celkem 10 druhů čokolád si návštěvníci mohli odnést domů. „Čokoládových peciček byl dostatek pro všechny zúčastněné a byla vždy doporučena nejlepší odrůda vína. Celý dav se však musel vždy přesunout na dané místo a následně vrátit k pódiu, což hodnotím jako organizačně nedomyšlené. Jídlo bylo dobré, možná mohlo být lepší občerstvení k degustaci a více akcí ve stylu kombinace s čokoládou,“ doplnil Filip.

Zvláštním tahem organizátora bylo vynechání oblíbených degustací sýrů. Hustopeče a pak Praha jsou jedinými místy, kde tento bod programu chybí. Po výborné zkušenosti s brněnskou akcí můžeme prohlásit, že je to škoda. Naštěstí ale bylo v hotelu Centro nachystáno speciální občerstvení: poctivé Královské ragú s karlovarským knedlíkem, které z hovězího masa, červeného vína a kořenové zeleniny skvěle uvařil místní šéfkuchař Vilém Harašta. Další z návštěvníků, Pavel, ohodnotil „Ragú bylo dobré, taková poloviční porce, ale stačila mi. Degustace sýrů mi chyběla, ale ragú bylo také OK.“

Klady Královského koštu Hustopeče

  • kvalita vín
  • neomezená degustace všech vzorků
  • velký výběr bílých vín
  • hodně jídla, vody
  • přehledný katalog s dostatkem místa pro poznámky
  • losovaná tombola
  • knížka k soutěži
  • rychlá obsluha

Zápory Královského koštu Hustopeče

  • neexistence šatny
  • délka akce (aspoň o hodinku více)
  • cena (i přes všechny klady je cena trochu vyšší)
  • nedostatek míst k sezení
  • slabší výběr červených vín
  • absence vystřikovaček sklenic (mytí sklenic)

A jaká vína chutnala v Hustopečích?

Určitě každé z vín stálo za ochutnání, byť všech 300 vzorků asi není v lidských silách přechutnat. Ale to ani není smyslem večera. Milovník vín Pavel vyjmenoval své tipy: „Ochutnal jsem minimálně 50 vzorků. Jako nejlepší specialitu volím Volaříka Ryzlink vlašský 2010 ledovka. S odstupem pak ledovka stejné odrůdy od vinařství Illias nebo výběr z hroznů z Mikrosvínu. Z několika sauvignonů bodoval botrytický sběr od Pechora a zajímavost – barikovaný výběr z bobulí 2006 od Skaláka. I když už je nejvyšší čas k vypití. Dost bodů jsem dal Chardonnay výběr z bobulí od Vicana a Pálavě MZV ze Syfany.“

K červeným vínům dodal: „Cuvée Filip barrique 2012 od Richarda Tichého nebo Cabernet Sauvignon od Štěpána Maňáka byly excelentní. Nezaostával ale ani Cabernet Sauvignon 2015 výběr z hroznů od Horáka, překvapila i Frankovka 2015 výběr z hroznů od Botura a zcela jistě Frankovka 2015 výběr z bobulí od Vicana! Skvělé byly i merloty 2015, od Vajbara a Kosíka.“

Celkově byla na tvářích účastníků vidět spokojenost. Podepsala se na tom určitě kvalita vín z posledních ročníků i spád večera, který neustále nabízel něco nového. Z pohledu organizátorů mohlo přijít i více lidí, asi nebylo vyprodáno. Otázkou je, zdali je počet a kvalita vín a dalších služeb v souladu s cenou vstupenky (500–700 Kč/osoba) a s kupní silou cílové skupiny.

foto: Král vín

Ověřeno MonsterInsights