Degustace vín vinařství Šabata ze Zaječí

Degustace vín vinařství Šabata ze Zaječí

Moravská vinotéka často dokáže přilákat vinaře, kteří se jinak brněnským degustacím z různých důvodů vyhýbají. Jedním z takových taháků bylo představení produkce vinařství Šabata. Firmu založil v roce 1997 pan Vladimír Šabata. Vína nám 29. listopadu prezentoval jeho syn Václav, který ve vinařství na plný úvazek pracuje od roku 2004, i když se u otcovy výroby samozřejmě pohybuje od samého počátku.

Šabatovi katastrálně patří do Zaječí, sami však o svém působišti raději hovoří jako „Za Přítluckou horou“. Pokud jste jejich krásné a moderní vinařství navštívili například v rámci loňských podzimních Otevřených sklepů, jistě si pamatujete, že leží mimo obec, mnohem blíže k Přítlukám. Tratě, na kterých Šabatovi hospodaří, nabízejí naprosto unikátní složení půdy. Obsahují jak vápenec, který do oblasti přitlačil v dávných dobách ledovec z Pálavy, tak hnědozem s hořčíkem z Velkopavlovicka.

Václav Šabata si na ochutnávku připravil dvanáct přívlastkových vzorků. Ty doplnil dvěma bonusy v podobě čtyřodrůdového sektu (Ryzlink rýnský, Chardonnay, Ryzlink vlašský, Sauvignon) z ročníku 2014 a hroznového moštu z Hibernalu. Oproti všeobecným zvyklostem svoji degustaci zahájil jediným červeným vínem z nabídky, Frankovkou v pozdním sběru z ročníku 2015. Toto víno u mě velmi zabodovalo a zejména díky plné dominantní chuti třešňové pecky si jej dovolím ohodnotit jako druhé nejlepší z celého večera.

Přehled degustovaných vín vinařství Šabata

kompletní tabulka: Degustace vín vinařství Šabata ze Zaječí (Brno, 29. 11. 2017)

OdrůdaRočníkPřívlastekZatřídění
Frankovka2015pozdní sběrsuché
Chardonnay2016pozdní sběrsuché
Tramín červený2016pozdní sběrsuché
Veltlínské zelené2016pozdní sběrsuché
Pálava2016výběr z hroznůpolosuché
Neuburské sur-lie2016pozdní sběrpolosuché
Müller Thurgau2016pozdní sběrpolosuché
Cabernet Sauvignon rosé2016pozdní sběrpolosladké
Hibernal2016výběr z hroznůpolosladké
Sauvignon2016výběr z hroznůpolosladké
Ryzlink vlašský2016pozdní sběrpolosladké
Veltlínské zelené2016výběr z hroznůsladké
Sekt RR+CH+RV+SG2014jakostní víno šumivébrut

 

Oba uvedené Veltlíny pochází ze stejné vinice, časový rozdíl ve sklizni činil dvanáct dní. Získali jsme tak možnost porovnat výsledky různých postupů při zpracování stejných hroznů. V degustaci u mne zvítězilo Neuburské 2016 pozdní sběr, vyráběné metodou sur-lie. Z vín s vyšším obsahem zbytkového cukru bych rád vyzdvihl polosladký Hibernal se zajímavou vůní zeleného bon paru a krásnou otevřenou chutí nektarinek. Toto víno získalo zlatou medaili na Národní soutěži vín Velkopavlovické podoblasti a bronzovou medaili na Králi vín České republiky. Z této soutěže si vinařství Šabata v letošním roce odneslo hned osm medailí.

Celá degustace se nesla v humorném duchu. Vašek Šabata svůj odborný výklad prokládal vtipnými poznámkami a vínumilovné publikum až na drobné výjimky doslova viselo na jeho slovech. Je škoda, že jeho poutavý výklad byl místy narušen. Účastníci, kteří měli zájem rozšířit své znalosti, se zejména ke konci ochutnávky museli hodně snažit, aby poskytnuté informace zachytili. Celá akce však tradičně proběhla velmi hladce, pan Adámek z Moravské vinotéky vždy sjednal v síni klid a z večera odcházeli všichni návštěvníci velmi spokojení.

Sledujte náš kalendář akcí a brzy na viděnou na nějaké ochutnávce!

foto: vinarstvisabata.cz

Ověřeno MonsterInsights