Pranýř zima 2025 – vína, která na stůl nepatří

pranýř zima – vína, která na stůl nepatří

Pranýř zima 2025 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř zima 2025

SAUVIGNON 2018 – moravské zemské víno, polosuché, alk.: 11,5% obj, víno z České republiky

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JAN CESTR, Hradecká 30, 535 01 Přelouč

Laboratorní analýza prokázala, že víno bylo vyrobené z hroznů, které nebyly sklizeny na Moravě v roce 2018. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace, neboť víno neodpovídalo označení vinařské oblasti Morava v rámci ročníku 2018.

Modrý Portugal, jakostní víno odrůdové, červené, suché, alk. 11,5 % obj., víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
H R U Š K A , spol. s r.o., Mezi Šenky 245, 763 21 Slavičín

Ve víně byly zjištěny plovoucí nečistoty, chuť a vůně byly netypické, po pelargonii. Vadu vína „po pelargonii“ způsobují bakterie při štěpení kyseliny sorbové.

Cabernet Sauvignon, 2022, jakostní červené víno s přívlastkem výběr z hroznů, suché, alk. 13,0 % obj., víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Farma Pálava s.r.o., Mušlov 1705/30, 692 01 Mikulov

Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise. Těkavé kyseliny (např. kyselina octová) způsobují u vína nepříjemný senzorický vjem (ostrá, štiplavá vůně/chuť po octu).

Lambrusco Dell´Emilia Donelli, Vino Frizzante, Rosato Amabile, Indicazione Geografica Tipica, 8 % vol., Prodotto in Italia

Nejakostní potraviny
Víno / Vína perlivá
CONG MINH NGUYEN, Hlavní 666, 696 61 Vnorovy

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

VIAJERO MOSCATEL GEWÜRZTRAMINER 2020, bílé víno, polosuché, víno ze Španělska, alk.: 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
TRUNG KIEN TRAN, Karla Hynka Máchy 749/11, 500 02 Hradec Králové

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

VINO ROSADO PALACIO DE DURCAL – růžové víno, suché, země původu: Španělsko, alk.: 11% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
VAN HUONG PHAM, Erno Košťála 990, 530 12 Pardubice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Rulandské modré, moravské zemské víno, suché, alk. 12,5 % obj., víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
MOTOMO, s.r.o., Bratislavská 33/13, 693 01 Hustopeče

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

Chardonnay, Duna-Tisza közi, suché víno bílé, alk. 12,0 % obj., země původu Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r.o., třída 1. máje 553/2, 691 41 Břeclav

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Chardonnay, Dunántúli, suché víno bílé, alk. 12,0 % obj., země původu Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r.o., třída 1. máje 553/2, 691 41 Břeclav

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

ZÁMECKÉ BÍLÉ – bílé víno, suché, víno z Maďarska, alk. 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Jednota, spotřební družstvo Hlinsko, Náměstí Míru 491, 538 43 Třemošnice

Víno mělo nahnědlý odstín. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

CHARDONNAY – víno bílé, suché, víno z Moldavska, alk.: 12,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Kubík a.s., Pec pod Sněžkou 355, 542 21 Pec pod Sněžkou

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Mille e tre – moravské zemské víno, bílé, suché, alk. 13,0%obj., víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Natural Wine Shop s.r.o., Gorkého 96/54, 602 00 Brno

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

Dark ages – víno bílé, suché, alk. 13%obj., víno ze Slovenska, obsahuje siřičitany, plněno v: 7 Rows s.r.o., Bratislava, Slovensko, 2022

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Natural Wine Shop s.r.o., Gorkého 96/54, 602 00 Brno

Víno bylo zakalené, chuť a vůně byly netypické, po nežádoucích biologických procesech.

Cabernet Sauvignon, víno červené, polosladké, alk. 11,5% obj., Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
DUC DONG DAO, 582 61 Česká Bělá 66

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Víno byl zakalené s nahnědlým odstínem. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

Rizling Vlassky, víno bílé, suché, alk. 11,5% obj., Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
DUC DONG DAO, 582 61 Česká Bělá 66

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Bílé víno, suché, alk. 10% obj., víno ze Španělska

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Albert Česká republika, s.r.o., Přímá 671, 760 01 Zlín

Víno mělo nahnědlý odstín a v chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Solaris, víno s přívlastkem pozdní sběr, polosladké, 2020, pozdní sběr, polosladké

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
PATRIA Kobylí, a.s., 691 10 Kobylí 716

Ve víně byl překročen maximální limit pro obsah konzervantu – oxidu siřičitého.

J.P.CHENET, COLOMBARD-SAUVIGNON, bílé polosuché víno, víno z Franice, č.š. L4100301, alk. 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
ENFIN CZ a.s., Pekařská 1457, 686 04 Kunovice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Sauvignon, moravské zemské víno, polosuché, alk. 11,5 % obj., víno z České republiky

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
PPS AGRO a.s., parc. č. 2602, 693 01 Strachotín

Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – oxidu siřičitého.

Ryzlink vlašský M, moravské zemské víno bílé, sladké 2021, alk. 13,0 % obj., víno z České republiky.

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Měřínská s.r.o., Luční 351, 691 03 Rakvice

Ve víně byl překročen maximální povolený obsah konzervantu – oxidu siřičitého.

Sauvignon Blanc, IGT Venezie, víno suché, země původu Itálie, č.š. 062406, alk. 12,0 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
ENFIN CZ a.s., Pekařská 1457, 686 04 Kunovice

Ve víně byly zjištěny plovoucí nečistoty. Víno měla nahnědlý odstín a v chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Frankovka Suché, Alkohol: 12,5% Objem, Víno zemské s České Republiky, Moravské víno víno z Moravy

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Petra Válková, Krále Jana 261, 583 01 Chotěboř

Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Pálava Polosuché, Alkohol: 12% Objem, Víno zemské s České Republiky, Moravské víno víno z Moravy

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Petra Válková, Krále Jana 261, 583 01 Chotěboř

Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.

Vino bianco dry, Víno z Itálie, 11% vol.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
BILLA, spol. s r.o., Náměstí Míru 174, 760 01 Zlín

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

LAFI KÉKFRANKOS ROSÉ, víno růžové suché, alk. 11,5 % obj., víno z Maďarska, Duna-Tizsa közi.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Tesco Stores ČR a.s., Cimburkova 593/4, 612 00 Brno

Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Veselý verbíř, víno červené, suché, alk. 10,5 % obj., víno vyrobeno v Itálii

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
FLOSMAN s.r.o., Vídeňská třída 3362/46, 669 02 Znojmo

Víno bylo zakalené s nahnědlým odstínem. Chuť a vůně byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Cabernet Sauvignon, Suché, MORAVSKÉ VÍNO, Víno zemské s České republiky

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Igor Herzán, Malátova 1953/7, 586 01 Jihlava

Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Kékfrankos, víno červené suché, vyrobeno v Maďarsku, alk. 11,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Tesco Stores ČR a.s., Palackého 520/10, 769 01 Holešov

Chuť a vůně vína byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Hibernal, víno bílé polosuché s CHZO, moravské zemské, alk.12,5%obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
ELEKTRO EFEKT s.r.o., Sportovní 783, 339 01 Klatovy

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

 

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř podzim 2024

Ověřeno MonsterInsights