Pranýř podzim 2022 – vína, která na stůl nepatří

pranýř podzim – vína, která na stůl nepatří

Pranýř podzim 2022 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř podzim 2022

RIESLING SEBASTIAN A. 2016, KABINETT HALBTROCKEN Mosel, Víno z Německa

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kaufland Česká republika v.o.s., Nádražní 2376, 59101 Žďár nad Sázavou

Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu.

Cuvée V4, Moravské zemské víno, červené, suché

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
PAVEL HRADECKÝ, náměstí Míru 142/30, 588 51 Batelov

Ve víně byl překročen povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.

Soave, denominazone di origine controllata, 2014, bílé víno suché, alk. 12% obj., země původu: Itálie

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r.o., třída 1. máje 553/2, 691 41 Břeclav

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Kienberg, likérové víno, alk. 17.7 % obj., víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína likérová
Farma Pálava s.r.o., Mušlov 30/1705, 692 01 Mikulov

Ve víně byly zjištěny plovoucí nečistoty.

GRILLO 2009 bílé víno, suché, vyrobeno v Itálii, alk. 13 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JEDNOTA, spotřební družstvo v Pardubicích, Spojilská 1616, 530 03 Pardubice

Víno bylo zakalené s nahnědlým odstínem a byly v něm zjištěny plovoucí nečistoty. Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Chardonnay, 2013, víno bílé, suché, alk. 13,0 % vol., víno z USA

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
BILLA, spol. s r.o., třída 1. máje 553/2, 691 41 Břeclav

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

VINA MERCEDES Chardonnay 2015, bílé víno suché, alk. 12% obj., Španělsko, č.š.L-15.09.16

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
TRIVIN spol. s r.o., Velké náměstí 175, 39701 Písek

V chuti a vůni vína byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Carolus IV, Sauvignon Blanc, bílé víno suché, alk. 12% obj., Španělsko, č.š. 52844206

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
TRIVIN spol. s r.o., Velké náměstí 175, 39701 Písek

V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Zweigeltrebe – Moravské zemské víno, Červené suché sudové, ročník 2020

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
STANISLAV LÉTAL, Jesenická 575/1, 793 26 Vrbno pod Pradědem

Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

Cabernet Sauvignon, suché, vinařská oblast Morava, 2019

Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
JAPO Czech s.r.o., sklep č. 10, 696 65 Petrov

Víno bylo vyrobeno z hroznů révy vinné, které nebyly sklizeny na území České republiky.

MUSCAT bílé víno polosladké, vyrobeno v Moldávii, alk. 10,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Kubík a.s., Štrossova 167, 53002 Pardubice

Víno bylo zakalené s nahnědlým odstínem a byly v něm zjištěny plovoucí nečistoty. Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

Rulandské šedé, jakostní víno odrůdové s přívlastkem pozdní sběr, 2020, polosladké, Morava, víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Víno Kovacs, s.r.o., par.č. – sklep 502, 691 82 Novosedly

Ve víně byla zjištěna přítomnost konzervantu – kyseliny sorbové. Do přívlastkových vín není přídavek kyseliny sorbové povolen.

Veltlínské zelené, 2021, moravské zemské víno, suché, č.š. 04/2021, alk. 12,5 % obj.

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. LADISLAV KOVÁR, parc. číslo 1433/5, 696 21 Prušánky

Ve víně byl překročen povolený limit pro obsah konzervantu – oxidu siřičitého.

André rosé, moravské zemské víno, polosladké,2020,alk. 11,5 % obj., č.š. 03/2020

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. LADISLAV KOVÁR, parc. číslo 1433/5, 696 21 Prušánky

Ve víně byl několikanásobně překročen povolený limit pro obsah konzervantu – oxidu siřičitého.

Müller Thurgau, moravské zemské víno,suché, 2020,alk. 13,0 obj., č.š. 01/2020

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. LADISLAV KOVÁR, parc. číslo 1433/5, 696 21 Prušánky

V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.

 

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř léto 2022

Ověřeno MonsterInsights