Pranýř 2017 – červenec
Červenec přinesl na pranýř tato vína:
FRANKOVKA – MZV suché alk. 12 % obj. Nejakostní potraviny Víno / Vína tichá BOBY-H s.r.o. Měšická 2505, 39002 Tábor | |
Chuť a vůně vína byly oxidativní a po nežádoucích těkavých látkách. Víno mělo neodpovídající barvu s nahnědlým odstínem. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. | |
Víno bílé, alk.10,0%obj. Nejakostní potraviny Víno / Vína tichá JIP východočeská, a.s. Sokolovská 729/93, 36005 Karlovy Vary | |
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza, na dně láhve byl sediment. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. | |
Ryzlink vlašský, 2013, polosuché, č.š. 7/2013, alk. 12,0%, MZV Nebezpečné potraviny Víno / Vína tichá s tradičními výrazy Pavel Vavrečka Mahenova 295/10, 74707 Opava | |
Ve výrobku bylo zjištěno překročení maximálního povoleného limitu pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové. Chuť a vůně vína byly po oxidu siřičitém. | |
Pinot gris (Rulandské šedé), suché, č.š. 007/2017, alk. 11,0% obj., Maďarsko Nejakostní potraviny Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem Michal Pecl Ke Studánce 1341, 73514 Orlová | |
Víno mělo opalizující vzhled. V chuti a vůni byla patrná oxidáza a nežádoucí biologické procesy (máselno – mléčné tóny). Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Mléčné kvašení je chorobou vína, kdy ve víně vzniká kyselina mléčná, octová a oxid uhličitý. Projevuje se v chuti i ve vůni po kysaném zelí, příp. silážovými tóny. Máselné kvašení způsobuje chuť a vůni po žluklém másle a hořké zóny. |
Další vína na pranýři
Sauvignon Blanc, bílé víno suché, z.p. Makedonie,č. šarže L1212/190 Nejakostní potraviny Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem Thi Khanh Hoang Lípové náměstí 226, 54103 Trutnov | |
Víno bylo zakalené s plovoucími nečistotami a hnědým odstínem. V chuti a vůni byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. | |
Rosato delle Venezie Indicazione Geografica Tipica, růžové polosuché víno, víno z Itálie, č. šarže L.120703, Nejakostní potraviny Víno / Vína tichá s tradičními výrazy Thi Nam Ta Mrštíkova 1122/40, 50009 Hradec Králové | |
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. |
zdroj: www.potravinynapranyri.cz