Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín

Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín

Moravská banka vín v Brně loni slavila 30 let své existence. S mnohými vinaři spolupracuje od samého počátku. Jedním z nich je i Miloš Michlovský, který k této příležitosti představil koncem roku novinky v nabídce Vinselektu.

S víny z Vinselekt Michlovský se již setkal snad každý z nás. Se 125 hektary vinic a roční produkcí až někde k 1,3 milionu lahví patří k spíše velkým vinařstvím. Na vína této značky lze tedy narazit spolehlivě na řadě míst. Po třicet let je jedním z nich i Moravská banka vín v Brně.

Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín

I zkušený milovník vína může nabýt dojmu, že vína z Vinselektu již zná. Ovšem nebyl by to Miloš Michlovský, kdyby znovu a znovu nepředkládal vinné veřejnosti překvapivé novinky. Dát stejné víno do 12 různých barrique sudů? Vyšlechtit novou odrůdu? Vyrobit společné cuvée s jiným vinařem? Zakládat nové a nové, jasně definované řady vín? Nic není problémem. A tak není na degustacích Vinselektu o nové objevy nouze. Představme si čtrnáct vín prezentovaných na akci.

Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín
Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín

Cuvée Neupery organic sekt BIO

Šumivé víno připravené z bio hroznů PIWI odrůd Vesna, Savilon a Rinot metodou Charmat. Sekundární kvašení probíhalo v nerezových tlakových nádobách s následným zráním na kvasničních kalech po dobu 9 až 12 měsíců.

Aroma čerstvých limetek, citronového tymiánu a grapefruitu doprovází v chuti svěží kyseliny s dropsovým ovocem, kandovaným angreštem a výrazným perlením v závěru.

  • Barva: slámová, s jemným perlením
  • Vůně: ovocná, minerální, guma, stopa banánu a blumy
  • Chuť: jemná, příjemná kyselina
  • Celkový dojem: delší milé a uhlazené víno, ke kratší archivaci
  • 86/100

Riesling Classic 2019 sekt, extra brut

Sekt je připraven technologií Méthode Traditionnelle, kvašením v láhvi a následným zráním po dobu minimálně 24 měsíců.

Ovocitý buket zralého žlutomasého peckového ovoce doprovází příjemné cereálně autolýzované tóny. V chuti je minerálnost mořských plodů doplněna pikantními kyselinami s limetkovým závěrem.

  • Barva: světlounká, našedlá, s bohatým perlením
  • Vůně: ovocná, citrusová, se stopou hrušek
  • Chuť: plná, silná, s harmonickou kyselinou
  • Celkový dojem: středně dlouhé plné víno, vhodně do gastronomie
  • 87/100

Blanc de Noir 2010 sekt, extra brut

Cremagne Blanc de noir je připravený klasickou metodou kvašením v láhvi s více jak desetiletým zráním na kalech při konstantní teplotě a bez možnosti denního světla.

Nazrálý buket cereálií s kandovaným ovocem doprovází strukturované autolýzové tóny s originálním projevem zavařené klikve s impozantní animalitou suchého zrání lesní vysoké. V chuti je sekt velmi plný, extraktivní s mineralitou plodů moře.

  • Barva: červené zlato, koroptví oko, bohatá pěna
  • Vůně: velmi zralá, „pribiňák“, tvaroh, švestky, bisquit, jablečné křížaly
  • Chuť: zralá, typická, silné, trochu méně kyselin
  • Celkový dojem: lehce kratší víno, které ale lze pít neustále, celý den
  • 90/100

Cuvée Neupery blanc 2021 pozdní sběr BIO

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány dle směrnic ekologického vinohradnictví s limitovanou sklizní. Vinifikace probíhala v 2500 litrových sudech z francouzského dubu s následným dlouhodobým zráním na veškerých kalech.

Nazrálý buket transformovaného žlutomasého peckového ovoce doprovází kandované citrusy s cereáliemi a propolisem s bylinkami v závěru.

  • Barva: zlatá
  • Vůně: ovoce, meruňky, dominantní bílý rybíz
  • Chuť: ovoce, bílý rybíz, lehce kouřové, příjemná hořčinka
  • Celkový dojem: milé, plné, středně dlouhé, do gastronomie či pro kratší archivaci
  • 87/100

Cuvée Neupery noir 2021 pozdní sběr BIO

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány systémem ekologického vinohradnictví. Víno je připraveno z BIO hroznů fermentací v nerezových vinifikátorech s post fermentačním ležením na pevných částech bobule a následným dlouhodobým zráním v sudech z francouzského dubu.

Buket transformované aronie, ostružin a kanadských borůvek doprovází v chuti perník v čokoládě, robustní oenotaniny s výrazným dotekem sudu v závěru.

  • Barva: švestková, světle granátová
  • Vůně: švestky, náznak cassis, dřevo
  • Chuť: plná, teplá, červený pomeranč, super hořčinka
  • Celkový dojem: středně dlouhé víno pro kratší archivaci nebo do gastronomie
  • 89/100

Ryzlink vlašský 2021 VOC Pálava

Označení VOC Pálava je možné přiznávat pouze vínům vyrobeným z odrůdy Ryzlink vlašský, který se právě v oblasti Pálavy vyznačuje jedinečným původem a neopakovatelnou originalitou. Vína musí být vyráběna pouze z hroznů vypěstovaných na registrovaných vinicích na území vymezeném částmi pozemních komunikací mezi obcemi Perná, Horní Věstonice, Dolní Věstonice, Pavlov, Klentnice, Mikulov a Bavory.

Hrozny musí být zdravé, bobule s ušlechtilou plísní jsou vítány. Povolena je pouze ruční sklizeň. Víno by mělo být ve větší míře formované vinohradem (terroir).

  • Barva: zlatá
  • Vůně: typická, silná, vlašské ořechy, cukr
  • Chuť: plná, medová, slaná, zelená
  • Celkový dojem: pěkné středně dlouhé víno s typickým pálavským projevem
  • 87/100

Cuvée Růžová hora 2018 pozdní sběr

Červené cuvée dvou odrůd: Rulandské modré a Svatovavřinecké.

Buket macerovaných černých třešní a švestkových povidel doprovází v chuti višňové pralinky s perníkovo-taninovým závěrem.

  • Barva: světle ostružinová
  • Vůně: koření, švestky
  • Chuť: kořeněná, silná, plná, ovocná, uzená
  • Celkový dojem: vhodné k archivaci a do gastronomie
  • 87/100
Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín
Miloš Michlovský v Moravské bance vín

Cuvée Ryzlink vlašský President 2019 výběr z hroznů

Vrstevnatý buket pálavských bylinek, zavařených žlutomasých rynglí a kandovaných meruněk doprovází plná kořenitá chuť s dlouhým medovo-propolisovým závěrem.

  • Barva: jasná, zlatá
  • Vůně: slaná, medová, ušlechtilá, odrůdově typická
  • Chuť: líbivá, plná, medová, méně kyselin
  • Celkový dojem: středně dlouhé minerální víno pro gastro či další archivaci
  • 88/100

Cuvée President 2017

Červené cuvée odrůd Alibernet, Svatovavřinecké, André a Laurot.

Hluboký profil odrůd kabernetového typu s dominantními ostružinovo-povidlovými a čokoládovými tóny umocňují v dochuti robustní oenotaniny s výraznou elagotaninovou stopou sudů z francouzského dubu.

  • Barva: švestková, granátová
  • Vůně: mohutná, plná, likérová, višně, švestky
  • Chuť: plná, ovocná, ušlechtilá, tříslo, pomeranč, skořice, jemná
  • Celkový dojem: plné, rafinované, lehce řidší, k archivaci
  • 89/100

Ryzlink vlašský Premier 2018 pozdní sběr

Medový buket vyzrálých hroznů, zavařených žlutomasých rynglí a meruněk doplňují bylinky pálavských strání s propolisovo kořenitým závěrem.

  • Barva: zlatá
  • Vůně: typicky odrůdová, silná, skvělá
  • Chuť: medová, suchá, plná, minerální
  • Celkový dojem: zralé slané víno pro kratší archivaci či gastronomii
  • 88/100

Frankovka Premier 2018 výběr z hroznů

Tmavá, purpurově červená barva s violetovým odleskem a vynikající viskozitou. Buket vína je intenzivní s dominancí švestkových povidel se zavařenou aronií a přezrálými morušemi v závěru. V chuti je víno bohatě strukturované s ovocitostí transformovaných ostružin a černých třešní s kouřovo-kořenitým závěrem.

  • Barva: světle rubínová
  • Vůně: ovoce, sklep
  • Chuť: silná, plná, s hořčinkou a pěknou kyselinkou
  • Celkový dojem: silné víno k archivaci
  • 88/100

Cuvée Ambassador 2019 výběr z hroznů

Pinot noir a Cabernet Sauvignon. Edice „Vybrané partie“.

  • Barva: světlejší, cihlová
  • Vůně: styl burgundských vín, jahodová
  • Chuť: jahody, pomeranč, dřevo, plné, šťavnaté, slané
  • Celkový dojem: skvělé dlouhé víno, vhodné ke kratší archivaci nebo jej vypít a vychutnat jen tak
  • 91/100

Cuvée Vall Vigneres 2019 pozdní sběr

Edice „Vybrané partie“. Hrozny pochází z integrované produkce s limitovanou sklizní a jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s postfermentační macerací a následným dlouhodobým zráním v sudech z francouzského dubu.

Buket koncentrovaných ostružin, borůvek a černých třešní doplňuje v chuti sladké koření s výrazným ovocito-likérovým projevem, mohutnými taniny a dlouhým kořenitým závěrem.

  • Barva: temně cihlová
  • Vůně: teplá, vrstevnatá, čokoláda, bujón, omítka
  • Chuť: plná, silná, slaná, zelená paprika
  • Celkový dojem: zajímavé, delší a plné víno, k archivaci
  • 89/100

Cuvée CS+MER+CAR 2019 pozdní sběr

Edice Miloš Michlovský. Cuvée modrých odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenere.

Vrstevnatý kabernetový buket černého rybízu, letních ostružin a přezrálých padaných švestek doplňují belgické pralinky se zavařenými tmavými blumami. Robustní odrůdové třísloviny doprovází hebké elagotaniny francouzských dubových sudů.

  • Barva: temně fialová, mahagon
  • Vůně: ovoce, granátové jablko, omítka, arašídy
  • Chuť: pitelné, plné, silné, ovocné
  • Celkový dojem: ovocné harmonické víno do gastronomie
  • 90/100
Miloš Michlovský představil novinky v Moravské bance vín
Miloš Michlovský

Závěrem

Jméno Miloše Michlovského přitahuje pozornost a tak se na řízené degustaci sešli jak zkušení milovníci vín, tak poučení laici, kteří chtěli být „prostě jen u toho“. Není se čemu divit, ochutnávek Vinselektu pod taktovkou samotného majitele vinařství je jako šafránu. Prezentace vín byla zážitkem a svátkem. Nechybělo ani legendární „Vitajte ve vinohradě, motyky sú v búdě“. A ani žádná z otázek ani náznakem nezaskočila zkušeného, mnoha akademickými tituly ověnčeného, vinaře. Obrovským bonusem večera byla i možnost nakoupit většinu z degustovaných vín za poloviční ceny. Krásný dárek k oslavě 30 let spolupráce i bytí na trhu.

 

Řízená degustace Vinselekt Michlovský

kdy: 14. 12. 2023
kde: Moravská banka vín, Brno
cena: 550 Kč
degustace: 14 vín

 

Ověřeno MonsterInsights