Marek Babisz o vínech pro sváteční gastronomii

Láska prochází žaludkem, a tak i výběr vín pro romantické období okolo svatého Valentýna je určen hlavně ke sváteční gastronomii. Vína k této příležitosti, konkrétní tipy z letošního Salonu vín, doporučuje hlavní sommelier Národního vinařského centra, Ing. Marek Babisz.
Rozhovor s… Marek Babisz
K Valentýnu určitě patří přípitek při svíčkách, který navodí příjemnou atmosféru…
K přípitku si můžete dát sekt a k němu zvolit jahody nebo trochu cassisového likéru. Úžasný je například Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut, jakostní šumivé víno s. o. 2015, který má zlatavě žlutou barvu a dokonale jemné, dlouhotrvající perlení dané dlouhým ležením sektu na kvasinkách. Bohaté a intenzivní aroma je příjemně elegantní, s tóny tropického ovoce, bílých květů a pražených oříšků. Chuť je extraktivní, šťavnatá, plná a medově hebká, připomínající sušené exotické ovoce. Sekt má velmi dlouhou a strukturovanou perzistenci, kterou doplňuje příjemná svěží kyselinka.
Pokud není v plánu pouze přípitek, ale valentýnská večeře o více chodech: jaká vína vybrat k jakým pokrmům? Co se hodí třeba k polévce?
Ke kuřecímu, hovězímu nebo zeleninovému vývaru se skvěle hodí suché a jemné Sylvánské zelené, například Sylvánské zelené jakostní odrůdové víno 2017 ze Školního statku Mělník, které má jemnou vůni přecházející do kořenitých tónů. Jeho chuť je harmonická s výraznou kyselinou, nepatrným zbytkovým cukrem a jemnou tříslovinou.
Jaká vína doporučíte k hlavním chodům?
Lehčí úprava kuřecího masa nebo ryb se snoubí se suchým Ryzlinkem vlašským, nejlépe z okolí Pálavy, například Ryzlink vlašský z VOC Pálava 2017 z Vinselekt Michlovský, který má nazrálý buket zavařených rynglí a sušených meruněk, což se vrstevnatě prolíná s rozinkami, pečeným žlutým ovocem a mandlovou peckou v závěru. Hovězí nebo zvěřinu bude skvěle doplňovat suché, plné a vyzrále červené víno; například Merlot pozdní sběr 2016 CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s. Barva vína je v odstínu tmavé třešně, ve vůni můžeme najít tóny přezrálých višní a černého rybízu. Chuť je plná, tříslovitá s dlouhou dochutí.
Rozhodně nesmí chybět sladký zákusek…
K čokoládovému dezertu se bude skvěle hodit vynikající likérové víno Lokus červený likérové víno 2015 z Vinařství J. Stávek, jehož výrazné aroma je velmi poutavé, po vařeném ovoci, především černém rybízu a ostružinách. V chuti najdeme především nakládané višně, karamel a koriandr. Víno je extraktivní se zajímavou kombinací vyššího přírodního hroznového cukru, vyššího obsahu alkoholu a vjemu tmavého kandovaného ovoce. Dlouhodobé zrání tohoto vína v malých dubových sudech dodá vínu na výjimečnosti, díky které se stalo stálicí v Salonu vín ČR.
K jinému sladkému zákusku se bude hodit například Tramín červený, výběr z bobulí, 2017 Vinné sklepy Lechovice. Jedná se o víno intenzivně zlatožluté barvy, s výraznou vůní čajové růže, medu, kompotovaného liči, zázvoru a sušené meruňky. Chuť je výrazně kořenitá, s vysokým obsahem zbytkového cukru, nižší kyselinkou a dlouhým odchodem.
Vína ze Salonu vín 2019
Aktuální ceny doporučených vín
Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut 2015 jakostní šumivé víno s. o.
– BOHEMIA SEKT, s.r.o. – 265 Kč
Sylvánské zelené 2017 jakostní odrůdové víno
– Školní statek Středočeského kraje, příspěvková organizace, Školní statek Mělník – 259 Kč
Ryzlink vlašský 2017 VOC Pálava
– VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s. – 329 Kč
Merlot 2016 pozdní sběr
– CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s. – 235 Kč
Lokus červený 2015 likérové víno
– Víno J. Stávek – 345 Kč
Tramín červený 2017 výběr z bobulí
– Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o. – 209 Kč
Ceny jsou platné k datu vydání příspěvku, včetně DPH, v e-shopu Národního vinařského centra.
foto: Národní vinařské centrum