Kontrola burčáku v sezóně 2017 opět odhalila nedostatky

Kontrola burčáku v sezóně 2017 opět odhalila nedostatky, Kontroly burčáku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila výsledky komplexních laboratorních rozborů burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) z ročníku 2017. Loňská sezóna přinesla vyšší podíl nevyhovujících vzorků, než v předchozích letech. Kontrola burčáku a ČZHM prokázala přídavky vody, syntetická barviva i zneužití názvu.

Inspektoři prověřili celkem 458 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. V 51 případech přistoupili vedle kontroly provozovny a dokumentace i k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři. Kontroly se uskutečnily u prodejců i u výrobců; a to zejména u těch, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů. Odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětu spotřebitele.

Kontrola burčáku odhalila 7 pochybení

Laboratorní rozbor prokázal pochybení u 7 vzorků, přičemž v některých případech vzorek nevyhověl ve více hodnocených znacích. Inspektoři zjistili pochybení u následujících parametrů: přídavek vody (až 26 %), etanol z přidaného cukru, syntetická barviva: azorubin, tartrazin, patentní modř V, nedeklarovaný oxid siřičitý, neodpovídající geografický původ (zneužití chráněného tradičního výrazu – burčák). Kompletní přehled vyhovujících i nevyhovujících vzorků je na stránce SZPI. Dále inspektoři při kontrolách u 6 provozovatelů zjistili, že prodávali burčák a ČZHM bez úředně schválené průvodní dokumentace; na místě uložili opatření o zákazu uvádění potraviny na trh.

Přehled nevyhovujících vzorků burčáku a ČZHM 2017

ProvozovnaVýrobce/DodavatelDůvod laboratorního nevyhovění
Miroslav Ludvík,
Nádražní 381,
693 01 Hustopeče
Pavel Košulič,
Údolní,
Hustopeče 693 01
Přídavek exogenní vody (25 %),

ethanol z přidaného cukru (4,26 % obj.)

Miroslav Andráš, Lánecká, 58291 Světlá nad Sázavou (stánek)Miroslav Andráš, Jaroměřice nad RokytnouPřídavek exogenní vody (26 %),

ethanol z přidaného cukru (5,05 % obj.),

syntetická barviva: tartrazin, patentní modř V, azorubin

Michal Procházka, Hlavní, 251 68 SuliceKern, Březí u MikulovaNedeklarovaný Oxid siřičitý
Marcel Křivánek, Koněvova 128/2a, 130 00 PrahaVinařství Král, Lukáš Král, Krumvíř 160Nedeklarovaný Oxid siřičitý
Radim Doležalík, Pod Šenkem, 744 01 Frenštát pod RadhoštěmKarel Reichman, Zelnice 586/23, 691 06, Velké PavloviceSyntetické barvivo: azorubin
Jarmila Malířová, Mikoláše Alše 590, 28002 KolínTomáš Jurák, Nedakonice / Ráj Vína s.r.o.Nedeklarovaný oxid siřičitý
Richard Tóth, K Austisu, PrahaIng. Vojtěch PazderkaGeografický původ

 

Co je to burčák?

Burčák je národní legislativou chráněný tradiční výraz. Jeho použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce; prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo Českou republiku, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití tradičního výrazu – burčák je považováno za klamání spotřebitele. SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty.

Kontrola burčáku a ČZHM – výsledky 2015–2017

RočníkPočet kontrolNevyhovujících vzorkůProcento nevyhovujících
20157922,5 %
20166945,8 %
201751713,7 %

 

Je patrné, že po zpřísnění právních norem pro výrobu a prodej burčáku a ČZHM trh zareagoval a dával na kvalitu pozor. V následujících letech se však nepoctivci stále více osmělují a evidentně doufají, že jim to prostě projde. Je proto zarážející, že počet laboratorních šetření SZPI nevzrůstá – ba naopak.

zdroj: SZPI
foto: wikimedia.org/User:Huhulenik

Ověřeno MonsterInsights