Jaká jsou Svatomartinská vína 2024?

Jaká jsou Svatomartinská vína 2024?

Oslavy Svatomartinských a dalších mladých vín jsou v plném proudu. Tradiční akce proběhly 11. listopadu, díky výjimce ale bylo možno vína nakoupit už v pátek 8. 11. Jaká vlastně ale Svatomartinská vína 2024 jsou?

Rok 2024 přinesl vinařům nejen radosti, ale také nemalé výzvy. Jarní mrazy výrazně ovlivnily úrodu, což znamenalo nižší výnosy hroznů. Zejména pak těch, které jsou tradičně určeny pro Svatomartinská vína. Přesto si milovníci mladých vín mohou být jisti, že kvalita zůstává na vysoké úrovni. Díky pečlivé práci vinařů a zaměření na ekologické postupy si právě teď můžeme vychutnávat Svatomartinská vína, která přináší bohatší chuť.

Připraveno na skvělý ročník

I přes veškeré komplikace, které vinaře letos potkaly, Svatomartinská vína 2024 přinášejí to nejlepší z našich vinic. Ať už jde o klasické výrobní postupy nebo o nové cesty a kombinace, letošní mladá vína nabízí bohatou chuť, kterou stojí za to prozkoumat.

David Šťastný
David Šťastný

„Kvalitu Svatomartinských vín již známe a jsme rádi, že můžeme už začít hodnotit letošní ročník. A to tak, že bude patřit mezi ty velmi kvalitní. Krásně svěží Svatomartinská vína jsou toho důkazem a máme se rozhodně čím pochlubit,“ zve k vyzkoušení letošního ročníku David Šťastný, ředitel Château Valtice.

Zbyněk Vičar
Zbyněk Vičar

„Svatomartinská vína jsou pro nás nejen prvním pohledem na nový ročník, ale také důkazem, jak se vinaři dokážou přizpůsobit nepřízni přírodních podmínek. Letos, i přes všechny překážky, nabídneme vína, která ukazují to nejlepší z našich vinic,“ dodává Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

Jaká jsou Svatomartinská vína 2024?

Připomeňme si, že ne všechna mladá vína u nás jsou Svatomartinská. Svatomartinské víno je ochrannou známkou a tu propůjčuje její majitel, Vinařský fond, vínům, která splní určitá kriteria. Vína musí být vyrobena dle platné vinařské legislativy, z definovaných odrůd a musejí úspěšně projít senzorickým posouzením. Vždy jde o vína suchá s odpovídajícími vlastnostmi, jakými jsou právě svěžest a ovocitost.

Pro výrobu jednotlivých typů vín jsou zvoleny tyto odrůdy:

V letošním roce tak bylo oficiálně schváleno 310 Svatomartinských vín. Dominuje odrůda Müller Thurgau, následována modrými odrůdami Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Bílých vín bylo vyrobeno nejvíce (144); následují vína růžová (93) a červená (73).

Odrůdová skladba

Drtivá většina spadá do jakostní kategorie moravské zemské víno (299). Šest vín nese označení jakostní víno odrůdové, jedno je i české zemské víno. Zajímavostí jsou tři vína přívlastková z kategorie kabinetní víno a jedno dokonce s přívlastkem pozdní sběr. Až na jednu výjimku z Měllnické vinařské podoblasti jsou všechny vína z Moravy.

Původ vína

  • Morava (Velkopavlovická) – 124
  • Morava – 79
  • Morava (Slovácká) – 51
  • Morava (Mikulovská) – 45
  • Morava (Znojemská) – 10
  • Čechy (Mělnická) – 1

Mrazy snížily výnosy, ale kvalita zůstává

Tento rok vinaři vsadili na kvalitu hroznů, a nikoli kvantitu. I přesto, že sklizeň byla omezená, výsledkem jsou vína s intenzivnější chutí, která zaujmou svou svěžestí a plností. Jak jarní mrazy ovlivnily letošní sklizeň a nabídku vín?

Soňa Podholová
Soňa Podholová

„V letošní nabídce mladých vín nám bude chybět tradiční Müller Thurgau, jehož sklizeň byla výrazně ovlivněna jarními mrazy. Přesto jsme hrozny, které se nám podařilo zachránit, sklízeli v perfektní kondici, s vysokou cukernatostí a ideálním množstvím kyselin,“ vysvětluje Soňa Podholová, výrobní ředitelka Vinných sklepů Kutná Hora.

Méně hroznů znamená, že ty zbývající měly více prostoru pro svůj vývoj. Tento faktor se pozitivně projevil na koncentraci chutí a svěžesti vína. Podobné zkušenosti potvrzují i další vinaři z Moravy a Čech, kteří čelili stejným klimatickým podmínkám.

Ekologické postupy pro lepší vína

Ekologické postupy se v moderním vinařství stávají stále důležitějšími. Nejde jen o péči o životní prostředí, ale také o kvalitu samotných vín. Vinaři pak kladou důraz na biodynamické postupy, které se projevují i u Svatomartinských vín.

„Pro naše vinařství je ekologické pěstování révy naprosto přirozené. Ozelenění vinic a zelené hnojení nejen zlepšují strukturu půdy, ale také zvyšují přirozenou obranyschopnost révy proti patogenům. Díky těmto postupům můžeme udržet vinice zdravé a udržitelné, což se samozřejmě odráží i na kvalitě našich vín. Spontánní kvašení a minimalizace zásahů do výroby vína nám umožňují uchovat charakter terroiru. Tento přístup se promítá do každé lahve, což zajišťuje, že víno má svou jedinečnost a autenticitu,“ říká Soňa Podholová.

Víno a husa: Tradice, která láká ke stolu

Svatomartinská vína jsou tradičně spojována s husí pečínkou, ale jak zdůrazňuje národní sommelierka Klára Kollárová, je čas i na trochu experimentování. Pokud se letos rozhodnete pro něco netradičního, můžete vyzkoušet lehká bílá vína s asijskými jarními závitky nebo jemně pikantní polévky s kokosovým mlékem, které se skvěle hodí k Muškátu.

Klára Kollárová
Klára Kollárová

„Rosé se hodí k jemným paštikám či salámovým mísám, zatímco červená Svatovavřinecké ladí s těstovinami v rajčatové omáčce nebo pizzou,“ doplňuje Klára Kollárová.

Nejdelší tradice výroby mladých vín

Valtice mají na tuzemském trhu nejdelší tradici ve výrobě mladých vín a stabilně vynikající kvalitu. A právě Château Valtice bylo prvním vinařstvím v České republice, které začalo s renesancí mladých vín.

„Zvyk vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina mladými víny u nás byl už za vlády Josefa II., jenže po druhé světové válce postupně upadal v zapomnění. S myšlenkou renesance mladých vín za námi přišel prof. Milan Šamánek, jeden z nejvýznamnějších kardiologů v historii české medicíny v roce 1992. Těší nás, že jsme to byli právě my, kdo o rok později v roce 1993 začal veřejnost s tradicí mladých vín opět seznamovat a v aktivní podpoře Svatomartinských vín samozřejmě nadále pokračujeme,“ říká ředitel vinařství David Šťastný.

zdroj/foto: Vinařský fond, Château Valtice, Vinné sklepy Kutná Hora, Linkedin, Klára Kollárová, Národní vinařské centrum

Ověřeno MonsterInsights