Grand Jour de Champagne 2018 v nových prostorách
Grand Jour de Champagne 2018 se letos pochlubí novými prostory i množstvím elegantních gastronomických zážitků. Velký svátek milovníků Champagne poskytuje u nás nevídaný prostor pro poznávání ušlechtilého nápoje. Za tímto však poněkud zaostává komunikační strategie a logistika akce. Inu vždy není nebe bez mráčku, na konci je ale přeci jen dobrý pocit z výjimečných vín i pokrmů.
Dvanáctý ročník festivalu Champagne a špičkových gastronomických zážitků proběhne od 4. do 10. listopadu v Praze. Tradiční brněnská scéna nabyla zatím potvrzena a je možné, že se moravská metropole letos přehlídky ušlechtilých bublinek nedočká. Organizátoři v minulosti předvedli ale řadu veletočů na poslední chvíli a tak se nechejme překvapit.
Bohatý program zahrne mimo jiné očekávaný Champagne banket, snídani s lanýži, plavbu po Vltavě, asijské ozvěny a samozřejmě velkolepou přehlídku prestižních Champagne domů „Champagne Exhibition“. Hvězdné menu letos opět připraví Glenn Viel, šéfkuchař dvoumichelinské restaurace L’Oustau de Baumanière v Provence. Jeho loňský galabanket se setkal s mimořádným úspěchem, a proto byl organizátory osloven i v letošním roce. Vybrané akce se uskuteční v Buquoyském paláci (sídlo francouzského velvyslanectví), restauraci SaSaZu, apartmánu Bellevue nebo v restauraci Bruxx. Hlavní přehlídka Champagne Exhibition se letos poprvé koná v reprezentativních prostorách Velkopřevorského paláce.
Hvězdné menu připraví dvoumichelinský šéfkuchař Glenn Viel
Jednou z nejočekávanějších událostí každého ročníku je Champagne banket připravený některou ze světových gastronomických osobností. Pro velký úspěch z loňského roku připraví i letos menu Glenn Viel, šéfkuchař kultovní restaurace L’Oustau de Baumanière v Provence, oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Glenn Viel patří mezi nejnadanější francouzské kuchaře současnosti, jako šéfa své restaurace si ho vybral přímo majitel Jean-André Charial.
Komplex restauračních a ubytovacích služeb L’Oustau de Baumanière v Provence se stal brzy po svém založení v roce 1945 skutečným pojmem a centrem společenského života. Mezi slavné hosty, kteří jej navštívili, patřil například Humphrey Bogart, Clark Gable, Christian Dior, Albert Camus, Gérard Philipe, Charles de Gaulle či Winston Churchill; ze současných osobností to byla královna Alžběta, Robert de Niro, Paul McCartney nebo Jean Reno.
Výběr z programu Grand Jour de Champagne 2018
- Neděle 4. listopadu
Champagne DeVenoge Zero Brut 1983
Zcela raritní Champagne, které leželo 20 let na kvasinkách. Non dosage Champagne po 35 letech bude unikátním zážitkem. Ellory Café Praha, 18.00 – 7 osob, 5400 Kč/osoba
- Pondělí 5. listopadu
Humr, ústřice, plody moře a Champagne
Champagne od základních brut a extra brut přes blancs de blancs až po prestige cuvée. Speciální úpravy mořských plodů ala restaurace Bruxx. Restaurace Bruxx, 19.00 – 30 osob, 3800 Kč/osoba
Champagne a Foie gras, Mailly Grand Cru Magnum „Special Edition“
Unikátní láhve Magnum, které zůstaly původně omylem ve sklepě minimálně 17 let na kvasinkách. Od každého ze čtyř ročníků (1996, 1997, 1999, 2000) bylo proto vyrobeno různé množství od 400 do 850 lahví. Champagne doplní 4 druhy Foie gras Artzner v různých úpravách. Ellory Café Praha, 19.00 – 15 osob, 3500 Kč/osoba
- Úterý 6. listopadu
Asia welcomes Champagne
Asijská kuchyně oplývá nezvyklými vůněmi i chutěmi. Champagne je snad nejvhodnější kombinací s jemností i výraznou chutí receptur šéfkuchaře SaSaZu. Pět druhů Champagne doplní mnohachodové večerní menu. SaSaZu Restaurant, 18.00 – 30 osob, 3600 Kč/osoba
- Středa 7. listopadu
Banket, Champagne menu Glenn Viel
U stolu pro 10 hostů budou přítomni 1–2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází. Každý z pěti chodů je podpořen pečlivě zvoleným typem Champagne. Od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuveé daného domu. Bankety Grand Jour de Champagne jsou vrcholem gastronomické sezóny. Francouzská ambasáda, 20.00 – 8 stolů á 8–9 hostů, 69000 Kč/stůl
- Čtvrtek 8. listopadu
Champagne Exhibition
Tradiční značky velké degustace doplní řada nových domů. Možnost degustovat přibližně 30 Champagne od 18 domů. Velkopřevorský palác, 13.00–19.00 – 300 osob, 1570 Kč/osoba
DeVenoge – Dům roku 2017
Bez přehánění revoluční ocenění domu v Champagne získal DeVenoge. Všechna jeho cuvée se pohybují mezi 91–97 body. Pod vedením zástupce domu bude k ochutnání: Cordon Bleu 91 bodů, Extra brut 92 bodů, Princes rosé 92 bodů, Princes Blanc de Noirs 93 bodů, Louis XV 1995 97 bodů. Velkopřevorský palác, 17.00 – 16 osob, 2200 Kč/osoba
Banket, Champagne menu Glenn Viel
U stolu pro 10 hostů budou přítomni 1–2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází. Každý z pěti chodů je podpořen pečlivě zvoleným typem Champagne. Od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuveé daného domu. Bankety Grand Jour de Champagne jsou vrcholem gastronomické sezóny. Francouzská ambasáda, 20.00 – 8 stolů á 8–9 hostů, 69000 Kč/stůl
- Pátek 9. listopadu
Salon/Delamotte
Jeden z vrcholů Grand Jour. Salon je řazen do tzv. Svaté trojice spolu s Château Petrus a Romanée-Conti. Delamotte je sesterský dům, který tvoří stejný tým i enolog. Možnost porovnat obě provedení autora ve dvojicích ročníků: Salon a Delamotte 1983, 1999 a 2002. Apartmán Bellevue, 17.00 – 7 osob, 8700 Kč/osoba
První langusty na Vltavě
Člun a Champagne, langusty a humři… Přistání na několika místech pražských břehů Vltavy, kde v atmosféře večerní řeky planou ohně pod kotli s vroucí vodou. Vltava a její břehy, 19.00 – 10 osob, 9900 Kč/osoba
- Sobota 10. listopadu
Snídaně s lanýži
V krásné atmosféře salónu barokního paláce Francouzské ambasády bude servírováno několik druhů lanýžů sbíraných speciálně pro Grand Jour. Pětichodové lanýžové menu v kombinaci s elegantním Champagne je nepřekonatelný zážitek. Francouzská ambasáda, 10.00–13.00 – 25 osob, 4400 Kč/osoba
Námět na výbornou, grafika chvalitebná, informace… dostatečná?
Rád bych na závěr zvolal obligátní „více na www.champagne-grandjour.cz“ a pozval čtenáře na web. Ačkoliv akci fandím a styl webu je na první pohled velice zdařilý, musím stránky označit přinejmenším jako zmatené. Ano, informace o letošním ročníku zde jsou, aktuálně tedy ještě bez upřesnění hvězdného šéfkuchaře. Je zde i telefonní kontakt pro rezervaci.
Při bližším zkoumání to ale začíná. Fotogalerie končí rokem 2014, následující rok obsahuje omylem textové informace, 2016 hlášku „Obsah stránky se připravuje!“, 2017 chybí úplně. Záložka Historie odkazuje čistě na rok 2015, ačkoliv obsahuje i podkategorie s jednotlivými ročníky. Pravda, 2016 chybí a 2017… se připravuje. Kouzelně zní třeba i jeden z nadpisů z roku 2015: „Letos očekáváme překročení 10000 návštěvníka“. Atd. atd.
Takto vysoko mířící podnik si jistě říká o mnohem vyšší péči. A nepomůže tomu celkem pěkný a aktualizovaný FB profil (i ten uvádí nepřesnosti) a ani tiskové zprávy plné chyb. Přesto si akce zaslouží pozornost a účast na některém z večerů bude jistě výrazným zážitkem pro každého milovníka Champagne vín a gastronomie.
foto: Grand Jour de Champagne, MCellard