Párování sýrů s víny je dovednost, kterou by měl zvládnout každý sommelier na jedničku. Čerstvé, měkké, tvrdé, zralé, velmi aromatické či ty s plísní… každý typ sýru si žádá své víno. Osvojte si pár pravidel a párujte sýry s víny jako profesionál.
Vynikající sýr a kvalitní víno dokáže ocenit snad každý. Jak ale chutě propojit v dokonalou harmonii, jak vybrat? Tradiční vinařské oblasti světa mají generacemi prověřené a oblíbené kombinace svých vín a sýrů. A každý ušlechtilý sýr jeho výrobci rádi kombinují s nápoji, nezřídka s vínem. Párování může být velmi specifické a lokální, platí i globálnější pravidla, jako je jistě nejznámější kombinace: čerstvé či měkké kozí sýry s víny odrůdy Sauvignon. A i když nejlépe chutnají variace přímo v místě jejich zrodu, svět chutí nabízí mnohem více. Zde je nejdříve několik obecných tipů na párování sýrů s víny.
Desatero párování sýrů s víny
Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína
Hutnější a dlouhozrající sýry hezky doprovodí sladší vína
Sýry jemné chuti je vhodné doplnit svěžími bílými víny
Chuťově výrazné sýry hezky doplní červená vína
Sýry s modrou a bílou plísní skvěle doplní červená vína
Tvrdé sýry se kombinují se suchými svěžími víny
S měkkými sýry lze vychutnat růžová vína
Sýry typu romadúr je vhodné doplnit mladými jakostními víny
Ovčí a kozí sýry si padnou s ovocnými bílými či růžovými víny
Pařené sýry typu mozzarella se kombinují s výraznějšími bílými víny
Jak připravit variaci sýrů s degustací našich vín
Nabídka sýrů v obchodech je velmi široká a zahrnuje i paletu zahraničních lokálních specialit. Nemusíme se vždy pídit po adekvátním protějšku v podobě vína z daného mikroregionu, velmi dobře je mohou zastoupit i naše vína. Pro degustaci je vhodné vybrat zástupce měkkých, poloměkkých, polotvrdých a tvrdých sýru. A k nim odpovídající moravská a česká vína.
Měkké sýry
Obvykle se vyrábějí z čerstvého mléka a často se používají ve studené kuchyni. Málokdy se používají k tepelné úpravě, ale jako součást svačiny jsou velmi chutné. Mají jemnou a krémovou texturu. Mezi ty nejoblíbenější patří pravá italská mozzarella anebo ricotta, řecká feta, francouzský brie či klasický kozí sýr.
Milovníci aromatičtějšího kozího či ovčího měkkého sýra ocení Sauvignon nebo Hibernal, či lehký Modrý Portugal. Měkký kozí sýr s bílou plísní se hodí k Chardonnay. Čerstvé sýry typu Lučina lze kombinovat například s lehkou Frankovkou nebo s Muškátem moravským.
Marek Babisz
„K ricottě svěží suchý Ryzlink vlašský a mozzarelle si vychutnejte středně plné víno odrůdy Merlot. Pokud ale patříte k milovníkům suchých sektů, nebojte se zvolit přímo je. Moravská a česká šumivá víno a dokonale propojí jednotlivé chutě,“ doporučuje Ing. Marek Babisz hlavní sommeliér národního vinařského centra.
Poloměkké sýry
Pasterizované anebo syrové plnotučné mléko tvoří základ těchto sýrů, to ale záleží na délce zrání a zpracování, kterému je sýr určen. Sýry můžeme rozdělit na dvě skupiny, modré s plísní a bez plísně. Mezí plísňové oblíbence patří francouzský camembert ideálně v kombinaci s lehkým Merlotem a roquerfort se sladkými bílými ledovými a slámovými víny, či s výběry z cibéb. K britskému stilton či španělskému cabrales se hodí z bílých odrůd Muškát moravský, Tramín červený nebo Pálava. Havarti doplní šumivé víno či Chardonnay nebo Rulandské bílé. Sýry s modrou plísní se dají kombinovat i s fortifikovanými víny. Hermelín, brie, camembert jde skvěle s většinou červených vín jako je Modrý Portugal, Frankovka, Merlot, Rulandské modré atd.
Polotvrdé sýry
Vyrábějí se podobně jako poloměkké sýry, zařazeny do této kategorie bývají většinou pouze kvůli struktuře. Zráním se stávají drobivějšími a aromatičtějšími. Často mají tendenci se tavit a na stranách bývají sušší.
„K čedaru či goudě můžeme vybírat z širokého spektra vín. Chybu neuděláte, pokud zvolíte Ryzlink rýnský ale i Ryzlink vlašský či Chardonnay. Lehkost a chuť švýcarského sýra gruyere báječně doplní suché bílé víno Rulandské bílé nebo z Muller Thurgau,“ doporučuje sommelier Babisz.
Tvrdé sýry
Silná vůně i chuť je velmi typická pro tvrdé sýry. Mnohdy jsou velmi slané či kořeněné. Snadno je lze díky tvrdosti nastrouhat a přidávat do různých pokrmů. Mezi oblíbené patří klasický ementál, parmazán, grana padano či iberico. Tvrdé ovčí a kozí sýry lze vychutnat s víny Cabernet Sauvignon. Uzené sýry lze kombinovat s odrůdou Veltlínské zelené, s Tramínem červeným nebo s lehkým Modrým Portugalem.
Ať už si užijete romantický večer ve dvou anebo přichystáte večírek pro přátele, dokonalým párováním vína a sýra uděláte nemalý dojem. A večer bez vína a sýru by byl přeci smutný. Bon mariage!
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.