Degustace vín vinařství Klobása z Nikolčic

Vinařství Klobása z Nikolčic

Řízená degustace vín vinařství Klobása se uskutečnila 7. listopadu v příjemné brněnské restauraci italského stylu Castellana trattoria. Na ochutnávce bylo představeno jedenáct vín. Osm bílých odrůd (všechny z ročníku 2016 s přívlastkem pozdní sběr), jedno růžové víno a dvě vína červená z ročníku 2015 s přívlastkem výběr z hroznů.

Úvodního přivítání se ujal pan Bohumil Semerád z pořádajícího spolku Přátelé dobrého vína. Po krátkém sdělení organizačních informací předal slovo panu Ing. Vlastislavu Klobásovi, který osobně představil vína ze svojí produkce. V publiku byli také pánové Jaroslav Geršl z vinařství Ampelos a enolog roku 2014 Filip Mlýnek z vinařství Volařík. Zejména druhý jmenovaný do prezentace Vlastislava Klobásy neustále vstupoval s vtipnými poznámkami a komentáři, takže se ochutnávka brzy proměnila v zábavnou two-men show, při které se všem hostům dostávalo znamenitého vína. V některých momentech bylo těžké nevěřit, že oba pánové nemají své výstupy secvičené a komické výpady Filipa Mlýnka nejsou poctivě připraveným scénářem.

Vína přicházela na řadu v pořadí, jaké je uvedeno v tabulce. Pan Klobása svůj degustační set sestavil pocitově, slepě se nedržel hodnot zbytkového cukru, jak to známe z většiny ostatních degustací. Toto řazení bylo opravdu dobře zvolené. Vůbec nevadilo, že se začalo na Chardonnay se zbytkovým cukrem 9 g/l, následně se klesalo a zhruba v polovině opět stoupalo až k polosladkým vínům.

Přehled degustovaných vín vinařství Klobása

kompletní tabulka: Degustace vín vinařství Klobása z Nikolčic (Brno, 7. 11. 2017)

OdrůdaRočníkPřívlastekZatřídění
Chardonnay2016pozdní sběrpolosuché
Sylvánské zelené2016pozdní sběrsuché
Ryzlink vlašský2016pozdní sběrsuché
Veltlínské zelené2016pozdní sběrsuché
Rulandské šedé2016pozdní sběrpolosuché
Sauvignon2015pozdní sběrpolosuché
Tramín červený2016pozdní sběrpolosuché
Pálava2016pozdní sběrpolosladké
Zweigeltrebe rosé2016pozdní sběrpolosuché
Zweigeltrebe2015výběr z hroznůsuché
Rulandské modré2015výběr z hroznůsuché

 

Nerad veřejně hodnotím jednotlivá vína, jelikož každý fanoušek vína má své chutě a preference. Stejně tak nerad určuji aromatický profil, protože to vede k ovlivňování. Sám to dobře znám z degustací, na kterých mi sommelier ještě před nalitím degustačního vzorku sdělí, že v daném víně mám ve vůni cítit grepovou kůru a v chuti angrešt. Opravdu velmi těžko se pak od těch informací oprošťuji a mozek ve víně podvědomě hledá právě tyto vůně a chutě. Proto ani já vás nebudu ovlivňovat subjektivním dojmem. Nejlepší doporučení, které mohu poskytnout, je: ochutnejte si víno sami. Čím více názorů na každé víno, tím lépe.

Vína Vlastislava Klobásy za to rozhodně stojí. Ochutnávku jeho vín jsem navštívil již potřetí, poprvé v roce 2013. Při každé příležitosti jsem téměř všechna vína hodnotil vysoce nadprůměrně, i když pokaždé se mým soukromým šampionem degustace stala jiná odrůda. Na této akci mě nejvíce zaujala krásná kulatá polosladká „mandarinková“ Pálava, následována Sauvignonem, Zweigeltrebe a Chardonnay.

Velký dík patří pořadatelům z Přátel dobrého vína, zejména panu Semerádovi, panu Sergio Bellinimu z Castellana trattoria, samozřejmě panu Vlastislavovi Klobásovi za fantastickou prezentaci a výborná vína a v neposlední řadě i Filipovi Mlýnkovi za oživení celé akce.

Sledujte náš kalendář akcí a brzy na viděnou na nějaké ochutnávce!

foto: wineofczechrepublic.cz

Ověřeno MonsterInsights