Degustace vín vinařství Klobása z Nikolčic
Řízená degustace vín vinařství Klobása se uskutečnila 7. listopadu v příjemné brněnské restauraci italského stylu Castellana trattoria. Na ochutnávce bylo představeno jedenáct vín. Osm bílých odrůd (všechny z ročníku 2016 s přívlastkem pozdní sběr), jedno růžové víno a dvě vína červená z ročníku 2015 s přívlastkem výběr z hroznů.
Úvodního přivítání se ujal pan Bohumil Semerád z pořádajícího spolku Přátelé dobrého vína. Po krátkém sdělení organizačních informací předal slovo panu Ing. Vlastislavu Klobásovi, který osobně představil vína ze svojí produkce. V publiku byli také pánové Jaroslav Geršl z vinařství Ampelos a enolog roku 2014 Filip Mlýnek z vinařství Volařík. Zejména druhý jmenovaný do prezentace Vlastislava Klobásy neustále vstupoval s vtipnými poznámkami a komentáři, takže se ochutnávka brzy proměnila v zábavnou two-men show, při které se všem hostům dostávalo znamenitého vína. V některých momentech bylo těžké nevěřit, že oba pánové nemají své výstupy secvičené a komické výpady Filipa Mlýnka nejsou poctivě připraveným scénářem.
Vína přicházela na řadu v pořadí, jaké je uvedeno v tabulce. Pan Klobása svůj degustační set sestavil pocitově, slepě se nedržel hodnot zbytkového cukru, jak to známe z většiny ostatních degustací. Toto řazení bylo opravdu dobře zvolené. Vůbec nevadilo, že se začalo na Chardonnay se zbytkovým cukrem 9 g/l, následně se klesalo a zhruba v polovině opět stoupalo až k polosladkým vínům.
Přehled degustovaných vín vinařství Klobása
kompletní tabulka: Degustace vín vinařství Klobása z Nikolčic (Brno, 7. 11. 2017)
Nerad veřejně hodnotím jednotlivá vína, jelikož každý fanoušek vína má své chutě a preference. Stejně tak nerad určuji aromatický profil, protože to vede k ovlivňování. Sám to dobře znám z degustací, na kterých mi sommelier ještě před nalitím degustačního vzorku sdělí, že v daném víně mám ve vůni cítit grepovou kůru a v chuti angrešt. Opravdu velmi těžko se pak od těch informací oprošťuji a mozek ve víně podvědomě hledá právě tyto vůně a chutě. Proto ani já vás nebudu ovlivňovat subjektivním dojmem. Nejlepší doporučení, které mohu poskytnout, je: ochutnejte si víno sami. Čím více názorů na každé víno, tím lépe.
Vína Vlastislava Klobásy za to rozhodně stojí. Ochutnávku jeho vín jsem navštívil již potřetí, poprvé v roce 2013. Při každé příležitosti jsem téměř všechna vína hodnotil vysoce nadprůměrně, i když pokaždé se mým soukromým šampionem degustace stala jiná odrůda. Na této akci mě nejvíce zaujala krásná kulatá polosladká „mandarinková“ Pálava, následována Sauvignonem, Zweigeltrebe a Chardonnay.
Velký dík patří pořadatelům z Přátel dobrého vína, zejména panu Semerádovi, panu Sergio Bellinimu z Castellana trattoria, samozřejmě panu Vlastislavovi Klobásovi za fantastickou prezentaci a výborná vína a v neposlední řadě i Filipovi Mlýnkovi za oživení celé akce.
Sledujte náš kalendář akcí a brzy na viděnou na nějaké ochutnávce!
foto: wineofczechrepublic.cz