Degustace slovenského vinařství Dubovský & Grančič
S velkým zpožděním dnes zavzpomínáme na květnovou degustaci slovenského vinařství Dubovský & Grančič, kterou pro brněnské milovníky vína připravil spolek Vinná lóže Koštýř. Aktivity toho sdružení musím skutečně pochválit. Velmi oceňuji, že na svých řízených degustacích neustále netočí stejné ověřené značky, ale snaží se představovat méně známé nebo zahraniční producenty. Před nedávnem takto prezentovali například rakouský Weingut Neustifter, z jehož ochutnávky jsme také přinesli malou reportáž.
Dubovský & Grančič se stali slovenským Vinařem roku 2014. Pro české a zejména moravské příznivce tohoto ušlechtilého nápoje není značka úplně neznámá. Pravidelně se totiž účastní například soutěže Vinum Juvenale. Z posledního ročníku si kromě tří zlatých (za Chardonnay, Cserszegi Füszeres, Dunaj) a dvou stříbrných (za Rulandské bílé, Ryzlink rýnský) medailí odvezli také pohár za nejlépe hodnocenou kolekci zahraničních vín.
První společné víno vyrobili Bohumil Dubovský a Miloš Grančič v roce 2003, o dva roky později již začali vystupovat pod společnou značkou. Nyní obhospodařují 12 hektarů vinic v obci Svätý Jur. Vinařská historie obou společníků však sahá mnohem hlouběji do minulosti. Vinohrad rodiny Dubovských byl známý již před první světovou válkou za Rakouska-Uherska. Kořeny rodu Miloše Grančiče vedou ještě mnohem dále. O pěstování vína jeho rodinou pocházejí písemné záznamy dokonce z roku 1740!
Téměř celá produkce jejich vín pochází z okolí obce Svätý Jur z Malokarpatské vinařské oblasti. Vinařství zde má tisíciletou tradici, zmínky o výrobě vína existují už z 11. století. Oblast není zcela vhodná pro pěstování modrých odrůd. Dunaj a Cabernet Sauvignon tedy nakupují ze Svodína (Jihoslovenská vinařská oblast).
Degustace vín vinařství Dubovský & Grančič
Degustací nás provedl přímo jeden z majitelů vinařství, pan Miloš Grančič. Hned na první pohled zaujmou překrásné etikety. Ladná stříbrná moderní křivka sklenice doplněná o zelený révový list na prestižním černém podkladu působí velmi reprezentativním dojmem. Známá marketingová pravda, že obal prodává, zde platí na plné čáře. Skutečně bych se nebál takovou láhev věnovat jako dárek přátelům ani obchodním partnerům.
Na ochutnávce bylo představeno celkem 11 vín, devět bílých a dvě červená.
Přehled vín degustace Vinařství Dubovský & Grančič (Brno, 23. 5. 2018)
Odrůda | Ročník | Přívlastek | Zatřídění |
---|---|---|---|
Sylvánské zelené | 2017 | pozdní sběr | suché |
Veltlínské zelené | 2017 | pozdní sběr | suché |
Chardonnay | 2017 | pozdní sběr | suché |
Ryzlink rýnský | 2017 | kabinet | suché |
Rulandské šedé | 2017 | výběr z hroznů | suché |
Ryzlink vlašský | 2016 | výběr z hroznů | suché |
Ryzlink rýnský | 2016 | výběr z hroznů | suché |
Ryzlink rýnský | 2015 | výběr z hroznů | suché |
Rulandské bílé | 2015 | výběr z bobulí | suché |
Pinot Noir | 2016 | výběr z hroznů | suché |
Alibernet | 2016 | výběr z hroznů | suché |
kompletní tabulka: Degustace vín Vinařství Dubovský & Grančič (Brno, 23. 5. 2018)
Mým osobním vítězem se stal kabinetní Ryzlink rýnský z roku 2017. Podle informací od pana Grančiče se jednalo až o druhý sběr ve vinohradu. Ve vůni dominovaly broskve, zatímco chuť připomínala mango. Hned těsně na druhém místě skončil Pinot Noir v přívlastku výběr z hroznů z ročníku 2016. Toto víno leželo jeden rok v dřevěném sudu. Ve vůni se objevila vanilka, perník a povidla. V chuti jsme pak opět identifikovali povidla s příjemnými tóny kávy.
Za zmínku však stojí i další vína. Chardonnay 2017 bylo panenskou odrůdou s netypickou vůní banánů. Rulandské šedé 2017 překvapilo zvláštní oranžovou barvou, aniž by víno bylo připravováno katechinskou metodou. Ryzlink rýnský 2016 ležel 6 měsíců v dubu, o rok starší stejná odrůda zase fermentovala v sudu 3 měsíce. Suché Rulandské bílé 2015 dosáhlo dokonce přívlastku výběr z bobulí a taktéž má za sebou jednoroční ležení v dřevěném sudu.
Závěrem bych rád poděkoval panu Grančičovi za poutavé vyprávění a možnost alespoň zprostředkovaně nahlédnout pod pokličku jejich práce. Stejně velký dík patří i organizátorům z Vinné lóže Koštýř. Jejich zapálení a lidský přístup budiž hozenou rukavicí dalším pořadatelům vinařských akcí.
Sledujte náš kalendář akcí a brzy na viděnou na nějaké ochutnávce. Na zdraví!
foto: Anna Pecková. Použito se souhlasem spolku VINNÁ LÓŽE koštýř.