Vinexpo Explorer odstartoval novou éru mobilních veletrhů
Vinexpo, světově proslulý silný partner vinařského a lihovinového průmyslu, si vybralo Rakousko jako místo pro zahájení svého zcela nového konceptu akcí „Vinexpo Explorer“. Ve dnech 11. a 12. září 2017 se zhruba 100 vybraných obchodníků s vínem z celého světa sešlo v Rakousku s téměř stovkou tamních vinařských společností. A to s cílem dosáhnout souznění mysli i obchodu s rakouským vínem.
Pokud jde o mezinárodní marketing vína, Rakousko bez jakýchkoli pochybností prokázalo, že velké úspěchy jsou možné i se skromnou plochou vinic. Za třicet let existence rakouského marketingu vína se průměrná vývozní cena neustále zvyšovala navzdory všem hospodářským krizím. Současně si tato malá, ale dynamická země v srdci Evropy získala pověst významného hráče světové vinné scény. To také přilákalo pozornost francouzského Vinexpa.
Vinexpo je mezinárodní značka, která se specializuje na vytváření a rozvíjení významných akcí v odvětví vína a lihovin. Ty jsou organizovany pro lidi v oblasti obchodu. Od svého založení v roce 1981 přináší na trh jako obchodní zprostředkovatel osvědčené odborné znalosti. Do portfolia akcí patří Vinexpo Bordeaux, Vinexpo Hong Kong, Vinexpo Tokyo či Vinexpo New York.
Vinexpo Explorer – nová koncepce
Guillaume Deglise, ředitel Vinexpa, pojal myšlenku, že svede obchodníky a pěstitele vína dohromady, ale daleko od shonu velkých vinných veletrhů. Tak se zrodil Vinexpo Explorer, navržený udělat přesně to, co název naznačuje – prozkoumat. A to je přesně to, co definuje jedinečný a charakteristický koncept události. Ta se během několika dní zaměřuje na intenzivní cestu objevování: ochutnat vína, navštívit vinařství, uspořádat rozhovory s výrobci a networking. Účast ve vinařské zemi je možná pouze na základě pozvání společnosti Vinexpo.
Pan Deglise se vyjádřil ještě před akcí: „Nemyslím si, že existuje více zajímavá destinace, než je Rakousko. A právě zde hostí Vinexpo Explorer – kapitolu první. Rakouská vína jsou již několik let rychle se rozvíjející kategorií pro mnoho sommelierů a milovníků vína po celém světě. Přesto si zachovávají určité tajemství, které budeme odhalovat během dnů naší návštěvy.“
Víno z Rakouska
„Je to obrovská čest, ale také úžasná příležitost, že Rakousko bylo vyzváno Vinexpem, aby otevřelo inaugurační kapitolu zcela nového formátu událostí,“ říká Willi Klinger, výkonný ředitel Rakouské rady pro marketing vína. „Jsme velmi hrdí, že téměř 100 mezinárodních obchodníků s vínem přijalo naše pozvání přijet v polovině září do Vídně a lépe se seznámit s našimi víny, našimi vinařskými oblastmi i vinaři. Díky tomu odstartovala nová éra mobilních veletrhů.“
Vedle mezinárodně úspěšných odrůd révy, jako je Riesling, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Chardonnay, Weissburgunder, Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon, se v posledních letech stále zřetelněji prosazuje velký potenciál autochtonních rakouských odrůd v čele s Grüner Veltlinerem. Také rakouská autochtonní červená vína a ušlechtilá sladká Prädikatswein (Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch) z nejvýchodnější části Rakouska jsou stále více a více objevována milovníky vín z celého světa. Zvláštní zeměpisná poloha Rakouska je nejvýznamnějším faktorem, který ovlivňuje charakteristickou kvalitu místních vín. Teplé slunečné letní a podzimní dny spojené s chladnými nocemi přispívají k rozvoji osvěžujících a aromatických vín s pevným tělem a jemným charakterem. Na zemi není jednoduše žádné jiné místo, kde by čerstvé víno bylo tak kompaktní a husté, kde opulentní vína chutnají tak svěže.
Přírodní vína
Obzvláště zajímavé je nahlížení na experimentální „natural“ vína v Rakousku. Je pozoruhodné, jak v Rakousku kladou zvláštní důraz na interakci s přírodou. 13 procent rakouských vinic se pěstuje podle zásad ekologického zemědělství – v tomto ohledu Rakousko získalo vedoucí postavení na celém světě. A povědomí o životním prostředí se dobře páruje s úspěchem; toto je velmi jasně dokázáno neustále rostoucím počtem vysoce výkonných vinařství, která dosahují velkých výsledků při pečlivém uplatňování řemeslných výrobních metod. Víno vyrobené v Rakousku se díky svému koncentrovanému tělu a svěžesti stalo partnerem jídel nejrůznějších kuchyní a mezinárodních kulinářských tradic, od Wiener Schnitzelu po sushi.
zdroj/foto: Austrian Wine Marketing Board (AWMB)