Svatomartinské 2017: překoná letošní ročník loňských 2 300 000 lahví?

Svatomartinské 2017 už za měsíc!

Do otevření prvních lahví s označením Svatomartinské 2017 zbývá jen měsíc. Tradiční a největší degustace – Svatomartinský košt – vypukne v Brně v 11 hodin 11. listopadu na svatého Martina. A pozadu nezůstanou ani v dalších městech a obcích. Těšit se můžeme na dobrý ročník.

V letošním roce svátek sv. Martina připadá na sobotu, což vybízí k příjemně strávenému volnému dni se svatomartinským vínem a svatomartinskou husou. Speciálně připravené svatomartinské menu bude nabízet nejedno gastronomické zařízení.

„Přestože z jara vinice zasáhly mrazy a v září potrápily vinaře deště, svatomartinskému se většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ naznačuje ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec a dodává: „Podle předběžných informací se můžeme těšit na zhruba stejné množství svatomartinského jako v loňském roce, tedy lehce přes 2 000 000 lahví.“

I Svatomartinské 2017 projde hodnocením

Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinská. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 25. a 31. října. Po 31. říjnu tak bude přesně určeno, jaká vína, a od kterých vinařů se budou pyšnit značkou Svatomartinské 2017. Tak jako každoročně se dá už podle přihlášek odhadovat nejvyšší zastoupení bílých svatomartinských vín, kterých bude na trhu cca 42 %; následovat budou růžová vína s 30 % a 28 % červených.

„Zatímco počet zapojených vinařů i objem jejich produkce se během posledních let už relativně ustálil, zajímavostí posledních let je, jak se promítá rostoucí zájem spotřebitelů o naše růžová vína také do svatomartinských. Letos tak poprvé objem produkce růžových svatomartinských pravděpodobně překoná množství vín červených, a to jejich hlavní sezona teprve přijde s prvními teplými jarními dny,“ komentoval před klíčovým hodnocením Ing. Jaroslav Machovec.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské v režii Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo 36 vinařství. V loňském roce už svatomartinská vína vyrábělo 111 vinařství, která dodala na trh cca 2 300 000 lahví. Svatomartinská vína se stala hitem a vinaři tak plánují vyrobit letos minimálně stejné množství svatomartinského jako v loňském roce.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již pojedenácté realizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Sklizeň a příprava Svatomartinského 2017

„Nyní je dle odhadu sklizeno zhruba 80 % veškerých hroznů. Hrozny pro výrobu svatomartinských vín jsou už sklizeny všechny. Výroba svatomartinského je už ve finálním stádiu – dokváší a víno se pomalu stáčí a filtruje. Vše je správně načasované tak, abyste si již za měsíc vychutnali letošní ročník mladých vín,“ komentuje sklizeň révy vinné a přípravu svatomartinského Ing. Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který bude hodnocení zajišťovat.

Tak jako v předchozích letech pořádá i letos Vinařský fond 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody největší ochutnávku svatomartinských vín u nás. Svatomartinský košt se 100 vzorky svatomartinských vín od 100 různých vinařů se každoročně účastní více než 5000 obyvatel a návštěvníků Brna. Vinařský fond zároveň podporuje řadu dalších svatomartinských akcí po celé republice.

Odrůdy svatomartinských vín

• bílé víno
– odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
– typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno

• růžové víno
– odrůdy: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
– typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno

• červené víno
– odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
– typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace

zdroj/foto: Vinařský fond