Schilcherland DAC – nová apelace v rakouském Štýrsku
Od nynějška má Rakousko již deset oficiálních DAC apelací. Nejnovější z nich je Schilcherland DAC. Nachází se na západě federálního státu Steiermark (Štýrsko), dříve známého jako Weststeiermark. Vše se týká jediné modré odrůdy Blauer Wildbacher, vinifikované do podoby tradičního růžového vína Schilcher. Do tamního vinařského zákona byla tato novinka začleněna 11. října 2017.
Schilcher – rosé víno odrůdy Blauer Wildbacher
Schilcherland DAC se připojilo jako již desátá specifická vinařská oblast na seznam rakouských DAC apelací. Zahrnuje bývalý pěstitelský region Weststeiermark (Západní Štýrsko, 546 hektarů vinic) a obec Obergreith. Na trh mohou být uváděna vína pouze na úrovni Qualitätswein, a to s označením „Schilcherland DAC Klassik“ nebo „Schilcherland DAC“.
Schilcherland DAC (od sklizně 2017) | |
---|---|
Odrůda: | Blauer Wildbacher |
Úrovně: | Schilcherland DAC Klassik Schilcherland DAC (s určením konkrétní vinice) |
Schilcherland DAC Klassik: 11,0–12,0 % vol. Schilcherland DAC: min. 12,0 % vol. | |
Schilcherland DAC Klassik: max. 3,0 g/l Schilcherland DAC: max. 4,0 g/l | |
Značení: | Označení původu (včetně „DAC“) musí být uvedeno na přední vinětě. |
Vína musí být ze 100 % vyrobena z odrůdy Blauer Wildbacher, poté vinifikována jako rosé. Hrozny musí být sklizeny ručně v definované oblasti a víno musí být baleno výhradně ve skleněných lahvích uzavřených korkem, šroubovacím uzávěrem nebo skleněnou zátkou. Lahve o objemu 1 nebo 2 litry nejsou povoleny.
Jak chutná Schilcher z Schilcherland DAC?
Pro spotřebitele je zajímavé především to, jak má rosé chutnat. Vína Schilcherland DAC Klassik musí být osvěžující a ovocná a měla by vykazovat vůni jahod, červeného rybízu a malin. Tóny bezového květu a černého rybízu jsou také považovány za klasické výrazy, naopak v chuti by se nemělo objevit dřevo. Schilcherland DAC s označením vinice by měl vykazovat stejný chuťový profil jako „Klassik“, i když by měl být výraznější a intenzivnější. Slovo „Ried“ („vinice“) musí na etiketě předcházet názvu vinohradu, aby spotřebitel snadno rozlišit místo původu.
DAC – Districtus Austriae Controllatus
V roce 2001 se změnou stávajících právních předpisů vytvořila možnost vyrobit regionálně typická vína definovaná regionálními vinařskými výbory. Ta mají k názvu své pěstitelské oblasti připojeno doplňkové označení DAC (Districtus Austriae Controllatus). Pouze vína, která prošla hodnocením a která získala označení číslem federální inspekce, mohou uvádět konkrétní vinařskou apelaci na etiketě. Všechna ostatní vína jsou uváděna na trh s označením názvu nadřazené vinařské oblasti (rakouský federální stát, například Burgenland nebo Niederösterreich). V roce 2003 se na trhu objevilo první regionálně typické víno s chráněným označením původu v podobě suchého Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) apelace „Weinviertel DAC“.
zdroj: Austrian Wine Marketing Board