Rakousko – sklizeň 2017: uspokojivý objem, vyzrálé hrozny

Rakousko, Thermenregion

„Četná krupobití, z nichž některá byla poměrně silná, extrémní teplo i sucho – žádný z těchto faktorů nedokázal výrazně poškodit ročník 2017. Rakouský vinařský průmysl přežil v dobrém stavu mimořádně horké léto a aktuální ročník může nyní zabodovat plně vyzrálými hrozny. Vinaři očekávají v souladu s dlouhodobými průměry kvantitativně dobrý ročník s velmi zralými a zdravými hrozny. Po těžkých zkouškách z předchozího roku, kdy pěstitelé kvůli paralyzujícím jarním mrazům nemohli vyprodukovat více suroviny než na dva miliony hektolitrů, se úroda 2017 těší na sklizeň o objemu 2,3 milionu hektolitrů,“ oznámil prezident Viticultural Association Johannes Schmuckenschlager.

Počasí v Rakousku v roce 2017

Jarní povětrnostní podmínky příznivé pro vinnou révu přinesly rakouským pěstitelům pocit optimismu, kterým odstartoval letošní vegetační cyklus. Je pravdou, že některé pěstitelské regiony opět utrpěly škody v důsledku pozdních jarních mrazů. Ale tyto případy nebyly ani tak rozsáhlé, ani tak závažné, jako v předchozím roce. Po krásném rozkvětu se v některých regionech vyskytly silné deště a předtím, než vůbec započal růst révy, přišlo horké a suché léto.

Sucho a prodloužené období tepla, mnohdy vysoko nad hranicí 30 °C, dostaly vinice s mělkou půdou a mladé výsadby až na samotnou hranici zátěže. Zavlažovací systémy, pokud byly k dispozici, byly neustále v provozu. Pěstitelé realizovali všemožná vinařská protiopatření, která zmírňují stres ze sucha. Na mladých vinicích bylo nutno v mnoha případech odříznout hrozny, aby se rostliny udržely zdravé. Několik bouřek v polovině srpna přineslo určitou úlevu mnoha regionům.

Vinice, které doposud fungovaly na půl plynu, nyní konečně zařadily vyšší rychlost a zdravé hrozny se vrhly do zrychleného procesu vývoje. Pokud počasí zůstane tak dobré až do začátku sklizně, můžeme se těšit na velmi jemný, plně zralý ročník s mírně vyššími hodnotami alkoholu a nižší kyselostí než v předchozím roce.

Regionálně proměnlivý objem

Z pohledu objemu se Rakousko v současné době těší na průměrně dobrý ročník. Byl nucen spolknout hořkou pilulku v podobě lokálních krupobití po celé zemi spolu s některými pozdními mrazy na jaře, ale tyto faktory mají relativně malý vliv na současné vyhlídky na sklizeň.

Steiermark (Štýrsko), který nebyl tak silně zasažen suchem, se těší na velmi uspokojivý ročník, a to jak z hlediska množství, tak i kvality. Toto přichází po mohutném poškození mrazem, které region utrpěl v roce 2016 a co tehdy způsobilo mimořádně skromnou sklizeň.

Burgenland hlásí očekávání normální velikosti sklizně, čímž lze předpokládat, že se bude možno těšit na vynikající kvalitu červených vín.

Niederösterreich (Dolní Rakousko) a Vídeň očekávají z hlediska množství dobrou normální sklizeň.

Existuje malý faktor nejistoty, pokud se jedná o objem sklizně. Je to proto, že bobule zůstaly díky tepelnému stresu o něco menší. A proto mají Rakušané mírné obavy o objem hroznového moštu. Podle odhadů jednotlivých vinařských regionů se Rakousko těší na roční s průměrným objemem ve výši přibližně 2,3 milionu hektolitrů. Pokud se během fáze dozrávání vyskytne příznivé množství srážek, mohlo by to být ještě o trochu více

Most & Sturm

Sklizeň hroznů pro nápoje Most (hroznový mošt) a Sturm (částečně zkvašený hroznový mošt, burčák) již probíhá v oblasti kolem Neziderského jezera. Hlavní sklizeň začne v Burgenlandu na začátku září, v Dolním Rakousku a ve Štýrsku k polovině září.

zdroj/foto: Austrian Wine Marketing Board (AWMB)

Ověřeno MonsterInsights