První vína nové apelace Prosecco Rosé DOC jsou na trhu
Prosecco Rosé DOC je od loňského srpna novou italskou apelací. Prvním ročníkem oblíbeného šumivého vína nyní i v růžové variantě je 2019. Asi nepřekvapí, že vybarvení má na svědomí odrůda Pinot Noir.
Prosecco je šumivé, perlivé a výjimečně i tiché víno, které se smí vyrábět pouze v severní Itálii v oblastech Veneto (Benátsko) a Friuli Venezia Giulia (Furlánsko-Julské Benátsko). Ačkoli ve zmíněných regionech vzniká celá řada výborných růžových šumivých a perlivých vín, jejich označení „Prosecco“ nebylo možné. To mohlo být vyráběno výlučně z hroznů bílé odrůdy Glera. S povoleným maximálne 15% přídavkem bílých odrůd Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio či Pinot Noir (vinifikován jako blanc de noir). Růžové Prosecco tak logicky nešlo vytvořit.
Prosecco Rosé DOC
Většina členů apelace (Consorzio di tutela della Denominazione di Origine Controllata Prosecco) ale podpořila plán na povolení růžové varianty. A italské Ministerstvo zemědělství tento návrh podpořilo. Výrobcům i milovníkům Prosecca se tak 1. srpna 2020 otevřela zcela nová kategorie. Odrůdu Glera doplňuje z 10 až 15 % Pinot Noir. Právě modré hrozny odrůdy Pinot Noir stojí za nádhernou světle růžovou barvou blendu Prosecca Rosé. Růžové Prosecco podléhá stejně přísným pravidlům výroby jako jeho již známý protějšek. Jako u bílého Prosecca platí, že musí být vyrobeno metodou Charmat a že sekundární fermentace musí probíhat minimálně 60 dní. Podle odhadů Konsorcia by celková produkce rosé mohla dosáhnout až 30 milionů lahví ročně.
[jaw_panel_box panel_title=“Prosecco Rosé DOC“ message_style=“info“ ]
Odrůdy: Glera a 10–15 % Pinot Nero
Výnosy: 18 tun/hektar pro Glera a 13,5 tun/hektar pro Pinot Nero
Druhá fermentace: metoda Martinotti / Charmat minimálně 60 dní
Prodej: povolen od 1. ledna po sklizni
Barva: růžová více či méně intenzivní, lesklá; s trvalou pěnou
Zbytkový cukr: od Brut Nature po Extra Dry
Označení „Millesimato“, uvedení ročníku: pokud minimálně 85 % hroznů pochází z daného roku
[/jaw_panel_box][jaw_clear]
Češi Prosecco milují
Prosecco je chloubou regionů severní Itálie a našlo si bezpočet příznivců po celém světě. Popularita od roku 2016 strmě stoupá i u nás. České republice dokonce patří 13. příčka v žebříčku zemí dovážejících Prosecco. Podle údajů sdružení výrobců Prosecca se v roce 2019 do ČR dovezlo přes 5,5 milionu lahví, tedy o téměř 26 % více než v roce předchozím.
Oznámení o povolení výroby růžového Prosecca bylo ve vinařských kruzích jednou z největších událostí loňského roku. Severoitalští vinaři se začali připravovat, aby mohli své nejlepší růžové bublinky představit světu.
Mionetto
Mionetto je jedním z nejstarších výrobců Prosecca. Novinka Prosecco Rosé DOC je extra dry šumivé víno s jemnou barvou broskvového květu a dlouhotrvajícím perlením. V jeho vůni je patrný ovocný buket s výraznými tóny grapefruitu a červeného ovoce. Prodloužené zrání na kvasinkách navíc přináší vůni medu a chlebové kůrky. Skvěle se hodí zejména jako aperitiv, k předkrmům či jednohubkám. Souzní také s italským menu, především s mořskými plody.
„V průběhu let zaznamenáváme o Prosecco stále větší zájem. V minulém roce se u nás prodalo přes tři čtvrtě milionu lahví Prosecca Mionetto, což je o téměř 30 % více než v roce 2019. Jsme rádi, že se podařilo realizovat myšlenku, která už dlouho klíčila, a zavést novou kategorii Prosecco Rosé DOC. Velmi nás těší, že jedinečnou novinku vinařství Mionetto mohou ochutnat už i čeští spotřebitelé. Aktuálně jednáme s partnery o její distribuci, je k dostání i na našem e-shopu www.osobnivinoteka.cz. A to jak samostatně, za cenu 199 Kč, tak i ve speciálním limitovaném Prosecco balíčku,“ dodává Marek Žižkovský, manažer značky Mionetto pro Českou republiku ze společnosti Bohemia sekt.
Spotřeba Prosecca v posledních dvou letech stoupla o 80 % (21. 8. 2019)
zdroj/foto: Bohemia sekt