Pranýř srpen 2018 – vína, která na stůl nepatří

Článek Pranýř srpen 2018 přináší novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zaměřuje se na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř srpen 2018 – vína, která na stůl nepatří:
FRANKOVKA, MZV, suché, alk.: 11,5% obj., (sudové)
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Soňa Volfová, Čechova 449/18, 39701 Písek
Víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky. Nelze je tedy označit jako moravské zemské víno.
RYZLINK VLAŠSKÝ, MZV, suché, alk.:11,5% obj., sudové
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Soňa Volfová, Čechova 449/18, 39701 Písek
Víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky. Nelze je tedy označit jako moravské zemské víno.
FIORELLI Rosso, Vinný aromatizovaný nápoj červený, sladký, alk. 10%vol.,země původu Itálie
Falšované potraviny
Víno / Aromatizovaná vína, vinné nápoje
Gia Huy s.r.o., Hodonínská 484, 69611 Mutěnice
Ve výrobku byla zjištěna přítomnost etanolu, který nepocházel z vína. Na etiketě bylo uvedeno, že se jedná o “ vinný aromatizovaný nápoj“. Spotřebiteli tak byly poskytnuty zavádějící informace o složení výrobku.
Další vína na pranýři
AIREN, bílé víno suché
Falšované potraviny
Víno / Víno rozlévané
NÁPOJE JUSKA s.r.o., Hrubý Rohozec 6, 51101 Turnov
Chuť a vůně byly netypické pro víno vyrobené z hroznů révy vinné. Ve výrobku byla prokázána nepovolená přítomnost syntetických aromat.
Veltlínské červené rané, Bílé víno moravské zemské, SUCHÉ, č.š.: S1/17
Nejakostní potraviny
Víno / Víno rozlévané
Petr Žmolil, Žižkova 508, 51401 Jilemnice
Chuť i vůně vína byly netypické, po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky – octovatění vína je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Merlot rosé, růžové víno polosladké, alk. 11,5 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Víno rozlévané
Xuan Le Ba, Havelkova 104/14, 62500 Brno
Chuť a vůně vína byly po nežádoucích biologických procesech – živočišné tóny a po sirce. Vadu vína po živočišných tónech způsobují kvasinky rodu Brettanomyces, které uvolňují do vína senzoricky aktivní těkavé fenolické látky. Víno má nasládle ostrou vůni připomínající dehet nebo koňský pot a nakyslou, živočišnou až špekovou chuť. Sirka je vada vína, kdy ve víně vzniká sirovodík, případně další sirné sloučeniny. Projevuje se zejména ve vůni jako zápach po kapustě, cibuli až zkažených vejcích.
Aromatizovaný nápoj na báze vína, země původu Slovensko
Falšované potraviny
Víno / Aromatizovaná vína, vinné nápoje
DAJOZ s.r.o., Hlavní 563, 69617 Dolní Bojanovice
Ve výrobku byla zjištěna přítomnost etanolu, který nepocházel z vína.
Veltlínské zelené, bílé víno suché,alk.11% obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
JIP východočeská, a.s. Nádražní 1298, 34201 Sušice
V chuti a vůni byla patrná silná oxidáza. Víno mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
zdroj: www.potravinynapranyri.cz