Pranýř podzim 2025 – vína, která na stůl nepatří

pranýř podzim – vína, která na stůl nepatří

Pranýř podzim 2025 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř podzim 2025

Sauvignon Blanc, bílé polosladké víno, vyrobeno v Moldavsku, alk. 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
JIP východočeská, a.s., Jateční 169, 760 01 Zlín

Víno mělo nahnědlý odstín. Chuť a vůně byly oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

CHARDONNAY – bílé víno, polosladké, vyrobeno v Moldavsku, alk.: 11,5 % obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
MINH HIEU DANG, U Stadionu 200, 533 54 Rybitví

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

MERLOT Palacio de Durcal, červené suché víno

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
TOSTARDEN a.s., Čsl. armády 1296, 434 01 Most

Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

CHARDONNAY Palacio de Durcal, bílé suché víno

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
TOSTARDEN a.s., Čsl. armády 1296, 434 01 Most

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Merlot, červené víno suché, moravské zemské víno, ročník 2023, alk. 13,0 % obj, víno z České republiky

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. IGOR ANTAL, Výmol, parc. č. 2720, 691 55 Moravská Nová Ves

Víno bylo vyrobeno z hroznů révy vinné, které nebyly sklizeny na území České republiky. Chuť a vůně byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí. Obsah těkavých kyselin byl vyšší, než je limit stanovený v příslušném právním předpise.

Lemberger, jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů, 2024, sladké, alk. 11,5% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
VRO Group s.r.o., Simering 388, 691 02 Velké Bílovice

Ve víně, které bylo označeno přívlastkem „výběr z hroznů“, byla zjištěna přítomnost konzervantu – kyseliny sorbové. Přídavek kyseliny sorbové do jakostního vína s přívlastkem není legislativou povolen.

Sylvánské zelené, moravské zemské víno, 2023, suché, alk. 12,5 % obj., víno z České republiky

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
RADEK VANĚK, Pod Náspem 1087, 691 55 Moravská Nová Ves

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

SAUVIGNON BLANC – bílé suché víno, země původu: Španělsko, alkohol: 12% obj.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
VAN NAM DO, Palackého náměstí 379, 539 73 Skuteč

Víno bylo zakalené a mělo opalizující vzhled. V chuti a vůni byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř léto 2025

Ověřeno MonsterInsights