Pranýř podzim 2023 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř podzim 2023 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř podzim 2023
Ryzlink vlasšký, jakostní víno odrůdové s přívlastkem kabinet, polosladké, alk. 10,0 % obj., z České republiky
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Víno Kovacs, s.r.o., nám. Dr. E. Beneše 10/42, 769 01 Holešov
Ve víně byla zjištěna přítomnost konzervantu – kyseliny sorbové. Přídavek konzervantu do jakostního vína s přívlastkem není povolen.
Sauvignon blanc – víno bílé, suché, země původu Španělsko, alk. 12%obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
TRAN DAT NGUYEN, Křenová 119/31, 602 00 Brno
Víno mělo opalizující vzhled (nebylo čiré).
Müller Thurgau, jakostní víno s přívlastkem výběr z bobulí, sladké, 2022, alk. 12,5 % obj., víno z České republiky
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova, 691 21 Sedlec 896
Výrobek obsahoval alergen – oxid siřičitý, jehož přítomnost nebyla uvedena na obalu.
SAUVIGNON BLANC, 2017, Bílé víno, Alk. 12,00%vol/obj., Víno z Austrálie, AUSTRALIAN BUSH
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
XUÂN LONG NGUYEN, Lnářská 128, 396 01 Humpolec
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
PÁLAVA, jakostní víno s přívlastkem, VÝBĚR Z HROZNŮ, POLOSLADKÉ, ALK.: 12,0 % OBJ.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
XUÂN LONG NGUYEN, Lnářská 128, 396 01 Humpolec
Laboratorní analýza prokázala, že víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky (vinařská oblast Morava) v roce 2020.
DORNFELDER víno červené polosuché, bez CHZO CHOP, alk. 12 %obj
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
JH Wine Bar s.r.o., České Vrbné 2360, 370 11 České Budějovice
V chuti a vůni vína byly patrné těkavé látky. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Sauvignon Blanc, Bílé suché víno, Alk: 12% obj., Země původu: Španělsko (Tierra de Sol)
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
PEAL a.s., Hradební 5440/1, 58601 Jihlava
Víno bylo zakalené, opalizující. Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Svatováclavské, bílé víno polosladké, víno z Maďarska, alk. 11,5% obj.
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá
GIANG NGUYEN THI, Zlatá Hora 1412, 684 01 Slavkov u Brna
Ve víně byl překročen limit pro obsah konzervační látky – kyseliny sorbové.
Rosé D´Anjou, eppellation rosé d´anjou controlée, 2017, Alc 12,5% Vol., víno z Francie
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r. o., třída 3. května 1170, 763 02 Zlín
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Saga, Bordeaux, appellation bordeaux contrólée, 2014, víno z Francie, 11,5% vol.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BILLA, spol. s r. o., třída 3. května 1170, 763 02 Zlín
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Frankovka, moravské zemské víno, 2012, suché, alk. 12,0 % obj., č.š. 22/13
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Partyzánů 2031, 688 01 Uherský Brod
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
RULANDSKÉ ŠEDÉ, víno bílé, 2022, moravské zemské víno, sladké, alk. 10,5% obj., č.š. M3/22
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
ViP – VINO PARTNER s.r.o., Stolařská 40, 763 16 Fryšták
Ve víně byl překročen legislativní limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.
Cabernet Sauvignon rosé 2022, moravské zemské víno, polosuché, alk. 11 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
VÍTĚZSLAV ŠTRAJT, Opletalova 16, 537 01 Chrudim
Chuť a vůně vína byly po pelargonii. Vadu po pelargonii způsobují bakterie při štěpení kyseliny sorbové.
SAUVIGNON – víno bílé, polosladké, vyrobeno v ČR z hroznů sklizených na Slovensku, alk. 11,5 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Astur & Qanto s.r.o. Husovo náměstí 78, 517 54 Vamberk
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Veltlínské zelené, moravské zemské víno, alk. 11,5 % obj., polosuché, víno z České republiky
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BL Venuše, s.r.o., 691 29 Dolní Věstonice 162
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
RYZLINK VLAŠSKÝ – víno s CHZO moravské zemské, bílé víno, suché, alk.: 11,5 % obj., víno z České republiky
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
JAROSLAV ESTERKA, K Sokolovně 428/1a, 503 41 Hradec Králové
Chuť a vůně vína byly po pelargonii. Vadu vína „po pelargonii“ způsobují bakterie při štěpení kyseliny sorbové.
Cabernet sauvignon – jakostní víno červené s přívlastkem výběr z hroznů, 2018, suché, alk. 13,5%obj.
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Portz Insel s.r.o. K Vápence 966/3, 692 01 Mikulov
Ve víně byla prokázána přítomnost histaminu, přestože na webových stránkách www.vinocibulka.cz, na kterých proběhl nákup kontrolního vzorku, bylo víno označeno jako „bez histaminu“.
Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny.
Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
Nejakostní potraviny
Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.
Falšované potraviny
Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
Nebezpečné potraviny
Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř léto 2023