Pranýř podzim 2021 – vína, která na stůl nepatří
Pranýř podzim 2021 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.
Pranýř podzim 2021
Pinot Gris – víno bílé, suché, země původu Maďarsko, bez CHOP/CHZO
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
RADMILA HUSÁKOVÁ, 664 55 Moutnice 297
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Zweigeltrebe rosé, polosuché, č.š. 8/19, alk. 12% obj., MZV
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
STORICA ENOTRIA s.r.o., A. Havleny 367, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm
Ve víně byl překročen povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.
Modrý Portugal, suché, č. š. 2006-2, alk. 12,5% obj., MZV
Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Šárka Děrgelová, Zámecká 115/28, 733 01 Karviná
V chuti a vůni vína byly patrné nežádoucí těkavé látky. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Müller Thurgau, moravské zemské víno, bílé, polosuché, alk. 12,0 % obj., z.p. Česká republika
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. JOSEF NEJEDLÝ, Kostelní 1282/12, 671 72 Miroslav
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického sladidla – sacharinu. Přídavek syntetických sladidel do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Svatovavřinecké rosé, 2020, moravské zemské víno, polosladké, alk. 11,5 % obj., víno z České republiky
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. JOSEF NEJEDLÝ, Kostelní 1282/12, 671 72 Miroslav
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického sladidla – sacharinu. Přídavek syntetických sladidel do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Muscat, víno bílé, polosuché, alk. 12,5 % obj., země původu Moldavsko
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Víno Kovacs, s.r.o. par.č. – sklep 502, 691 82 Novosedly
Chuť a vůně vína byly po oxidu siřičitém.
Piccini, Syrah, 2016, víno růžové suché, alk. 12,5 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
FLOSMAN a.s. 671 53 Jevišovice 101
Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Ryzlink vlašský 2020, moravské zemské víno, suché, alk. 12,0% obj., země původu Česká republika
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
ZDENĚK MRHAL, Za školou, sklep č. 4, 691 63 Velké Němčice
Ve víně byl více než dvojnásobně překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – oxidu siřičitého.
Neuburské, polosladké, č. š. 8B/20, alk. 11,0% obj., MZV
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Kamil Michna, Karola Śliwky 154/27, 733 01 Karviná
Ve víně bylo překročeno maximální povolené množství konzervantu – kyseliny sorbové.
Zámecký Hrozen – stolní víno, polosladké, červené, víno z Slovenské republiky, alk. 11,0 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
FOLGET, spol. s r.o., Na Drahách 656/1, 500 09 Hradec Králové
Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Víno bylo zakalené s plovoucími nečistotami a nahnědlým odstínem. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Merlot rosé – růžové víno, polosladké, víno z Moldavska, alkohol 12,5 % obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
JEDNOTA, spotřební družstvo České Budějovice, Bratří Štefanů 994, 500 03 Hradec Králové
Chuť a vůně vína byly silně oxidativní. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Cabernet Sauvignon – červené víno, polosuché, původ: Slovensko, Alk.: 12% obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
JAN CINER, Krkonošská 162, 54301 Vrchlabí
V chuti a vůni vína byly patrné nežádoucí biologické procesy – sekundární fermentace. Sekundární fermentace (druhotné kvašení) je nežádoucí kvašení zbytkového cukru ve víně, projevuje se štiplavou chutí a vůní po oxidu uhličitém, případně i vznikem zákalu.
TERRA SERENA, PROFIZZ, Vino Frizzante, perlivé víno
Nejakostní potraviny
Víno / Vína perlivá
PETR OKUREK, Bož. Němcové 1477/1, 664 51 Šlapanice
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza, v chuti navíc i myšina. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Myšina – víno bývá zakalené, oxidativní škrabavé chuti připomínající myší výkaly. Chuť se mění v ústech na nepřijatelnou až po několika vteřinách.
BRISE de FRANCE, Chardonnay, 2011, bílé víno suché
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
PETR OKUREK, Bož. Němcové 1477/1, 664 51 Šlapanice
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Chardonnay, Moravské zemské víno, víno z České republiky, 2020
Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
ALEŠ ŠPAČEK, parc. č. 5880/2, 696 11 Mutěnice
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického sladidla – sacharinu. Použití sacharinu je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Pálava, moravské zemské
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
ROBERT KINDL, Vítězná 2958, 272 04 Kladno
Ve víně byl překročen maximální povolený limit pro obsah konzervantu – kyseliny sorbové.
DON SIMON, stolní víno bílé suché, 11% Vol./Obj.
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
THAI SON TRAN, Ke Škále 483, 331 51 Kaznějov
Víno bylo zakalené a byly v něm zjištěny plovoucí nečistoy. V chuti a vůni byl patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Modrý Portugal, víno červené suché, alk. 11,5 % obj., víno z Maďarska
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Globus ČR, v.o.s., Hradecká 408/40, 621 00 Brno
V chuti a vůni vína byly patrné nežádoucí těkavé látky. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.
Grüner Veltliner, víno bílé, 2019, suché, alk. 12,5 % obj., země původu Rakousko
Falšované potraviny
Víno / Vína nebalená
Kořenek winery s.r.o. 69186 Perná 108
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem vody.
Medvědí krev, ČERVENÉ BULHARSKÉ VÍNO, alk. 11% obj., vyrobeno v Bulharsku
Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
Albert Česká republika, s.r.o., Nádražní 2318/4, 678 01 Blansko
Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem cukru. Přídavek cukru do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
ASCOLI PICCHIO F.C. 1898, Itálie, červené víno
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Pragimport s.r.o., Bubenské nábřeží 306/13, 170 00 Praha
V chuti a vůni vína byla patrná silná oxidáza. Víno bylo zakalené a byly v něm patrné plovoucí nečistoty. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
CRUZ DE CHISPAS, Španělsko, bílé víno
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Pragimport s.r.o., Bubenské nábřeží 306/13, 170 00 Praha
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Fuente del Ritmo Airén 2014, Španělsko, bílé víno
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
Pragimport s.r.o., Bubenské nábřeží 306/13, 170 00 Praha
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Rulandské modré rosé, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, růžové suché, ALK 12,50% obj., víno z České republiky
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
H R U Š K A , spol. s r.o., sídliště Osvobození 670, 682 01 Vyškov
Víno mělo nahnědlý odstín, v chuti a vůni byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Muskateller, suché, č.š. 06/21, alk. 12,0% obj., Rakousko
Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Ing. Danuše Kudelová, Českobratrská 1888/14, 702 00 Ostrava
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách.
Uzavřené provozovny:
JAN TACINA, Vinotéka Rohovec
Návsí, 739 92 Návsí
- Výskyt trusu hlodavců
- Nezajištěný přístup k tekoucí vodě
- Nezajištěn přístup teplé vody pro očistu rukou
- Nezajištění odtoku odpadních vod
- Výrazně zanedbaný úklid
- Hromadění odpadů, nezajištění odvozu potravinářského odpadu
- Nečistoty na podlaze
- Nečistoty na regálech či zařízeních
Uzavřena byla pouze zděná budova sloužící jako sklad a zázemí probíhajícího stánkového prodeje, provozovna jakožto celek uzavřena nebyla.
Stav uzavření: Znovu otevřeno
Datum uzavření: 14. 9. 2021
Datum uvolnění zákazu: 23. 9. 2021
Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
Nejakostní potraviny
Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.
Falšované potraviny
Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.
Nebezpečné potraviny
Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.
zdroj: potravinynapranyri.cz
minulý díl: Pranýř léto 2021