Pranýř jaro 2023 – vína, která na stůl nepatří

pranýř jaro – vína, která na stůl nepatří

Pranýř jaro 2023 přináší aktuální novinky z portálu „Potraviny na pranýři“ a z webu SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Zaměřuje se hlavně na výběr produktů z hroznů révy vinné. V okamžiku uveřejnění bylo již na dané potraviny uloženo opatření ke stažení z prodeje. Zveřejněné informace se vztahují pouze k uvedené šarži výrobku.

Pranýř jaro 2023

Červené víno, suché, alk. 10 % obj.,víno ze Španělska

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá
Albert Česká republika, s.r.o., Velehradská třída 1206, 686 01 Uherské Hradiště

Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem syntetického barviva – azorubin E122. Přídavek barviva do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.

Veltlínské zelené, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, polosuché, 2021, alkohol 12,5%

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
VUJO s.r.o., Křížová 116, 356 01 Sokolov

Víno bylo označeno jako jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, přestože se o přívlastkové víno nejednalo. Z tohoto důvodu je víno zařazeno do kategorie falšované. Víno navíc obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu, zde se jedná o problematiku bezpečnosti potraviny.

Stefan Kossulitcz, červené likérové víno 2016, alk. 18% obj, víno z České republiky

Falšované potraviny
Víno / Vína likérová
PAVEL KOŠULIČ, Na Hradbách 75/75E, 693 01 Hustopeče

Ve víně byla zjištěna přítomnost etanolu, který nepocházel botanickým původem z hroznů révy vinné.

Svatovavřinecké, mladé víno, moravské zemské víno, alk. 11,0 % obj, suché

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Gravitační vinařství s.r.o., Mlýnská 739/2, 692 01 Mikulov

Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu.

Modrý Portugal rosé, mladé víno, moravské zemské víno, alk. 12,0 % obj, polosuché

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Gravitační vinařství s.r.o., Mlýnská 739/2, 692 01 Mikulov

Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu.

Müller Thurgau, mladé víno, moravské zemské víno, alk. 12,5 % obj, suché

Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Gravitační vinařství s.r.o., Mlýnská 739/2, 692 01 Mikulov

Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uveden na obalu.

Malvasia – víno bílé, 2018, moravské zemské víno, suché

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Dva duby s.r.o., U Synagogy 838/8, 664 64 Dolní Kounice

Chuť a vůně vína byly po nežádoucích těkavých látkách. Nežádoucí těkavé látky (octovatění vína) je choroba vína způsobená aerobními bakteriemi octového kvašení, kdy dochází k oxidaci etanolu na kyselinu octovou. Projevuje se ostrou octovou vůní a chutí.

Cabernet Sauvignon, červené polosuché víno, alk. 12 % obj., země původu: Moldavská republika

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
H R U Š K A , spol. s r.o., Lidická 3007, 690 03 Břeclav

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Víno mělo nahnědlý odstín. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Chardonnay, víno bílé, suché, alk. 12,0% obj., z.p. Maďarsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
BILLA, spol. s r. o., Chaloupky 585, 698 01 Veselí nad Moravou

V chuti a vůni vína byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Périgord, víno bílé, polosladké, CHZO Périgord, alk. 11,5 % obj., z.p. Francie

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
DIMICO TECHNOLOGY s.r.o., Národní třída 266/14, 695 01 Hodonín

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Vino Blanco, bílé víno, suché, alk. 11 % obj., země původu Španělsko

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá
DIMICO TECHNOLOGY s.r.o., Národní třída 266/14, 695 01 Hodonín

Víno bylo zakalené a byly v něm patrné plovoucí nečistoty. V chuti a vůni byla patrná silná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Burčák

Nejakostní potraviny
Víno / Hroznový mošt (včetně částečně zkvašeného)
MARTIN MACHÁČEK, 156 00 Praha

V burčáku byl překročen maximální povolený limit pro obsah ethanolu z přidaného cukru a taktéž celkový obsah alkoholu byl vyšší, než je stanoveno příslušnou legislativou pro částečně zkvašené hroznové mošty.

Trevisana Verduzzo Dorato Dolce IGT Veneto, sladké bílé víno, alk. 11,5 % obj., země původu: Itálie

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
BONASERA a.s., Jana Zajíce 982, 530 12 Pardubice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Persona rose of Cabernet Sauvignon, 2008, růžové víno polosuché, 13 % alc., země původu Bulharsko

Falšované potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Jednota, spotřební družstvo v Hodoníně, Cihlářská čtvrť 3216/20, 695 01 Hodonín

Ve víně byl zjištěn nepovolený přídavek syntetického glycerolu. V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Frankovka blanc de noir klaret, polosuché, č.š. 19530, alk. 11,0% obj., MZV

Nejakostní potraviny
Víno / Vína čepovaná a rozlévaná
Miroslav Majdloch, Na Poříčí 2110, 738 01 Frýdek-Místek

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Zweigeltrebe, suché, č. š. 52/2020, alk. 12,5% obj., MZV

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
Igor Herzán, Nákladní 438/17, 746 01 Opava

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

Pinot Nero vino frizzante Canneto

Nejakostní potraviny
Víno / Vína perlivá
LP Praha s.r.o., náměstí Bratří Synků 300/15, 140 00 Praha

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

CHATEAU RECOUGNE, 2011, ROSÉ BORDEAUX, APPELLATION BORDEAUX CONTROLÉE, 12% VOL.

Nejakostní potraviny
Víno / Vína tichá s tradičními výrazy
TOHIS spol. s r.o., nám. Republiky 987, 27711 Neratovice

V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza. Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.

 

Nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny

Nejakostní potraviny

Nejsou v souladu s požadavky právních předpisů na jakost nebo neodpovídají jakosti deklarované výrobcem, nicméně zjištěné vady charakter potravin výrazně nemění. Na webu Potravinynapranyri.cz chápou jakost jako dodržování předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Falšované potraviny

Jako falšované jsou označeny ty potraviny, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. O falšování potravin autoři projektu hovoří mimo jiné i tehdy, pokud je zákazník při nákupu potraviny uváděn v omyl. Například tím, že jsou mu zamlčeny nebo zkresleny důležité informace o složení potraviny nebo o jejím původu.

Nebezpečné potraviny

Potraviny, u kterých bylo zjištěno porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin stanovené právním předpisem např. překročení hygienického limitu pro cizorodé látky, použití nedovoleného množství aditivních látek (tzv. „E“ – „éček“), nedodržení mikrobiologických požadavků. Bezpečnost potravin může být také ohrožena přítomností cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou např. písek, skořápky, střípky skla atd.

zdroj: potravinynapranyri.cz

minulý díl: Pranýř zima 2023

Ověřeno MonsterInsights