Malbec World Day 2019 – celosvětová oslava „černých“ vín

Malbec World Day je tady

Malbec World Day 2019, tedy Světový den Malbecu, připadá na 17. duben. Asi nepřekvapí, že svátek vznikl v zemi pro Malbec zaslíbené, v Argentině. Pěstuje se zde celosvětově nejvíce, ve všech vinařských oblastech země a dává pozoruhodná vína. A tak se Wines of Argentina rozhodla před devíti lety vyhlásit Světový den odrůdy Malbec.

Historie

Odrůda Malbec pochází z údolí Loiry či spíše z oblasti Cahors v jihozápadní Francii. Říká se jí tu Côt – a pod názvem Cot ji nalezneme i ve Vitis International Variety Catalogue. Vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Prunelard. Odrůda není zapsána v Státní odrůdové knize České republiky, zatím zde nedává takové výsledky, jako tradičnější odrůdy. Je ale běžná v celé řadě zemí Evropské unie. Díky své intenzivní temné až černé barvě a původu se vínům této odrůdy ve Francii říkalo „černá vína z Cahors“. Věhlas vín z Argentiny ale překonal slávu domoviny Malbecu. Přitom zde historie není moc dlouhá a odrůda jako taková měla i na mále.

Do jižní Ameriky se réva poprvé dostala v 16. století díky klášterům. Ve století 19. byla v Argentině založena 1. zemědělská škola a ta sem přinesla ušlechtilé evropské odrůdy, včetně Malbecu. Díky škodám způsobeným Phylloxerou a silnými mrazy v Evropě se postupně Argentina stala jedinou zemí systematicky pěstující Malbec. Bohužel i zde se vinařský průmysl zhroutil, původní idea výroby velkého množství vína s nízkou kvalitou jako jinde ve světě neobstála. Naštěstí několik osvícených vinařů pochopilo, že jedinou cestou je kvalita. Od devadesátých let minulého století šlo nahoru i argentinské vinařství, spolu s tamní vlajkovou lodí: Malbecem.

Malbec World Day 2019

Od 17. dubna 2011, v den výročí založení 1. zemědělské školy v Argentině, se slaví Světový den Malbecu. Oslavy probíhají po celém světě, centrem je samozřejmě právě Argentina. Také u nás si odrůda nachází stále více příznivců. Je to dáno díky atraktivitě vzhledu i vůně vína, ovocné síle i sametové hebkosti.

I u nás probíhají 17. dubna oslavy odrůdy, která dává černé víno nezaměnitelné chuti. V tento den, ale mnohdy i po celý duben, se přidává spousta vinoték, vináren či restaurací a nabízejí k přechutnání temná a sametově drsná vína. Stačí jen trochu zapátrat ve svém okolí, jistě najdete.

foto: Ursula Brühl, Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof – 76833 Siebeldingen, GERMANY

Ověřeno MonsterInsights